Estats Units

L'huracà 'Helene' deixa almenys 40 morts als Estats Units

El president Biden ja ha signat una declaració de desastre per als estats afectats

A.C.F
2 min
Nikki Wicker, copropietària del restaurant Roy's, neteja després que l'huracà Helene arribés a terra durant la nit, a Steinhatchee, Florida, Estats Units, el 27 de setembre de 2024.

Nova YorkL'huracà Helene, de categoria 4, ha deixat almenys 40 morts després d'arribar al sud-est dels Estats Units aquest divendres. El cicló ha provocat inundacions sense precedents i danys en edificis i ha deixat més de quatre milions de persones sense electricitat en aquesta zona del país. El president nord-americà, Joe Biden, s'ha mostrat preocupat per la situació. "Fa mala pinta, hi ha 25 persones mortes i inundacions", deia quan encara no s'havia actualitzat el comptador de víctimes. Biden ja ha signat una declaració de desastre per als estats de Florida, Geòrgia, Carolina del Nord, Carolina del Sud i Alabama.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Helene ha entrat per Florida i s'ha dirigit cap a les muntanyes Apalatxes, al nord, com a tempesta tropical. Set de les morts totals han estat confirmades en aquest estat, 15 a Geòrgia, 17 a Carolina del Nord i una Carolina del Sud. El cicló també ha causat inundacions catastròfiques a la costa del golf de Florida i les fortes ratxes de vent han arrabassat arbres i teulades. Vídeos i fotos mostren com grans onades colpegen ponts i cases en zones costaneres que han quedat gairebé submergides sota l’aigua durant el pas del cicló. A la zona de Cedar Key, a prop d’on Helene ha tocat terra, durant la nit s'ha registrat un augment del nivell del mar de 2,7 metres.

Gent caminant pels carrers inundats de Carolina del Nord després del pas de l'huracà 'Helen'.

Fins ara, aquest divendres s'han cancel·lat més de 700 vols als Estats Units, la gran majoria amb sortides o arribades previstes als aeroports internacionals de Charlotte (Carolina del Nord), Atlanta (Geòrgia) i Tampa (Florida).

Tot i que Tallahassee, la capital de Florida, s'ha salvat de l'impacte directe que es temia perquè l'huracà s'ha desplaçat més cap a l’est, altres capitals, com Atlanta (Geòrgia), es mantenen sota alerta d'emergència d'inundacions. L'alcalde d’Atlanta, Andre Dickens, ha assenyalat que almenys una vintena de persones han estat rescatades durant la nit després de quedar atrapades dins de cases o vehicles arran de les inundacions.

A Geòrgia, el governador Brian Kemp també ha alertat que diversos hospitals al sud de l’estat s’han quedat sense llum, i que els equips de rescat es dirigeixen cap a l’est, on diversos residents han quedat atrapats a casa seva.

stats