Guerra al Pròxim Orient

L'Assemblea de l'ONU aprova àmpliament una resolució per acceptar Palestina com a membre de ple dret

La comunitat internacional pressiona els Estats Units en el pitjor moment de les relacions amb Israel

WashingtonMentre Israel manté el seu setge sobre Rafah, on s'acumulen almenys 1,5 milions de palestins, aquest divendres l'Assemblea General de l'ONU ha votat a favor d'una resolució que augmenta la pressió sobre el Consell de Seguretat perquè reconsideri "favorablement" admetre Palestina com a estat membre de ple dret. El text ha obtingut 143 vots a favor, 9 en contra i 25 abstencions. A part dels Estats Units, també hi han votat en contra l'Argentina, Txèquia, Israel, Hongria, Micronèsia, Nauru, Palau i Papua Nova Guinea.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Encara que el text s'adreci als 15 membres del Consell, el destinatari real són els Estats Units, que van vetar en solitari l'entrada de Palestina durant la votació del 18 d'abril al Consell de Seguretat. En aquella sessió, la proposta presentada per Algèria va rebre el suport de 12 membres del Consell i només s'hi van abstenir Suïssa i el Regne Unit. Malgrat això, Washington va decidir frustrar l'admissió de ple dret de Palestina, que ara té l'estatut d'observador, com el Vaticà.

Cargando
No hay anuncios

L'ambaixador adjunt dels Estats Units davant l'ONU, Robert Wood, ha assegurat que el seu vot en contra "no reflecteix" una "oposició a l'estatalitat palestina", ja que han deixat clar que hi estan "a favor". Com tantes altres vegades que hi ha votat en contra, Wood ha justificat la seva decisió argumentant que "l'estatalitat arribarà només sortint d'un procés que suposi negociacions directes entre les dues parts". "No hi ha cap altre camí", ha assegurat, i ha avisat que si el Consell de Seguretat rep una altra sol·licitud d'ingrés similar a la de l'abril, "arribarà probablement" a la mateixa situació". És a dir, la proposta tornarà a ser vetada.

Cargando
No hay anuncios

Wood també ha promès que "els Estats Units es comprometen a intensificar el seu compromís i la seva interacció amb els palestins i la resta de la regió per promoure una solució pacífica que aplani el camí a l'estatalitat palestina i la seva consegüent admissió a l'ONU". Mentre pronunciava aquestes paraules, una càmera de l'Assemblea ha enfocat a l'ambaixador israelià, Gilad Erdan, que s'havia aixecat del seient i estava recollint les seves coses per marxar. No queda clar si ho ha fet indignat pel resultat de la votació o per les paraules de l'ambaixador adjunt.

Ara mateix les relacions entre Washington i Tel-Aviv passen pel pitjor moment, després que el president Joe Biden amenacés amb deixar d'enviar armes si Israel avança cap a una invasió total de Rafah. Per si això no fos suficient, el Departament d'Estat també ha de lliurar al Congrés un informe sobre si Israel ha violat el dret internacional humanitari durant la guerra de Gaza i si ha frenat l'enviament d'ajuda humanitària als palestins. El document s'havia de presentar el dimecres, però per ara no s'ha fet públic. Segons ha avançat Associated Press la conclusió final seria que Israel no va violar els termes dels acords d'ús de les armes nord-americanes.

Cargando
No hay anuncios

Israel trinxa la Carta de les Nacions Unides

Abans de començar la votació, Erdan ha escenificat una imatge que quedarà per a la posteritat de les Nacions Unides: ha trinxat la Carta de les Nacions Unides amb una petita trituradora transparent. Segons el representant israelià, l'acció és una metàfora del que està fent l'Assemblea aprovant la resolució per donar més drets a Palestina. Com ja és usual en aquestes sessions, Erdan ha acusat l'òrgan de "promoure l'establiment d'un estat terrorista palestí liderat pel Hitler del segle XXI".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la votació d'avui té un pes polític, també suposa una millora efectiva sobre l'estatus de Palestina, que des del 2012 forma part de l'ONU en categoria d'estat observador. Aquests canvis, que es preveuen a partir de la 79a sessió de l'Assemblea (que seria a mitjans de setembre del 2024), inclouen, entre altres coses: el dret a presentar propostes i modificacions i introduir-les, fins i tot en nom d'un grup; i el dret a presentar mocions de procediment, com ara plantejar qüestions d'ordre i sol·licitar que se sotmeti a votació una proposta, inclòs el dret a impugnar la decisió de la presidència. Ara bé, Palestina continuarà sense tenir dret a votar a l'Assemblea General, ja que això només es pot fer un cop s'adquireix l'estatus de membre de ple dret.

Cargando
No hay anuncios

Davant l'empitjorament de la situació humanitària de Gaza, amb Israel cercant més d'un milió de palestins que es refugien a Rafah i amenaçant amb una invasió total, l'Assemblea ha reprès la desena Sessió Especial d'Emergència (ESS) sobre la crisi de Gaza per sotmetre a votació la resolució i pressionar el Consell.

Cargando
No hay anuncios

La desena ESS sobre la crisi de Gaza es remunta al 1997, arran d'una sol·licitud de Qatar sobre l'ocupació del territori palestí per part d'Israel. L'última vegada que es va celebrar una sessió va ser el 12 de desembre del 2023, també amb motiu d'un empitjorament de la situació a Gaza després que comencés el conflicte el 7 d'octubre. En aquesta reunió l'Assemblea va exigir un alto el foc humanitari immediat, així com l'alliberament immediat dels ostatges israelians presos per Hamàs.

En el procés ordinari per admetre un nou estat membre a l'ONU primer cal obtenir la recomanació del Consell de Seguretat perquè després es voti a l'Assemblea General. Concretament, cal que s'obtingui el suport de dos terços de l'Assemblea General.