Kamala Harris ja té el suport de prou delegats per assegurar-se la nominació

La vicepresidenta fa el seu primer míting de campanya: "No retrocedirem"

3 min
Kamala Harris a Delaware

Washington"Res ens aturarà", va dir Donald Trump durant la seva intervenció a la Convenció Nacional Republicana dijous passat. "No retrocedirem", ha contestat Kamala Harris en el seu primer míting de campanya, a Wilmington, Delaware. La seva pròpia versió del "no passaran". Encara que la nominació no es formalitzarà fins al 19 d'agost a Chicago, la vicepresidenta ja es veu com la presidenciable del Partit Demòcrata després d'haver rebut el suport de figures clau del partit com l'antiga presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i d'assegurar-se el suport dels 1.967 delegats necessaris per garantir la seva nominació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Harris ha posat fi la desorientació en la qual semblava sumit el partit després de l'atemptat contra Trump i ha tornat a la càrrega. La demòcrata ha recordat el seu passat com a fiscal i ha fet aterrar la imatge del republicà, que ha capitalitzat el tiroteig per mostrar-se com una "víctima" política dels demòcrates. "[Com a fiscal] em vaig enfrontar a delinqüents de tota mena. Depredadors que abusaven de dones. Estafadors que enganyaven els consumidors. Tramposos que se saltaven les regles per al seu propi benefici. Així que escolteu-me quan dic: conec el tipus de persona que és Donald Trump", ha assegurat Harris sense cap mania. Ha posat sobre la taula les condemnes de Trump pel cas Stormy Daniels i pel frau fiscal a Nova York. Ja es dibuixa una campanya de la fiscal contra el convicte, i el jurat no tindrà 12 membres, sinó que serà tota la societat nord-americana.

Amb aquestes declaracions, la demòcrata ha trencat amb el precedent del president Joe Biden, que va comprar el relat de Trump i va disculpar-se per haver dit que era "el moment de posar Trump en el punt de mira" (time to put Trump in a bullseye) abans que es produís el tiroteig. Harris també ha tornat el revés a J.D. Vance, que va acusar les "elits de Washington" d'haver "oblidat" els treballadors, i va prometre que no es "doblegaria" davant de Wall Street. Ha recordat quan es va enfrontar als "grans bancs de Wall Street" durant la crisi de les execucions hipotecàries.

Harris ha emfatitzat que ella i Trump tenen "dues visions diferents del futur del país", i ha afegit que el magnat vol "portar el país enrere", a una època en què molts dels seus compatriotes "no tenien llibertats i drets plens". "Els pròxims 106 dies portarem la nostra causa al poble americà i guanyarem", ha assegurat la demòcrata en una aparició, enèrgica i somrient. A la sala es notava l'alleugeriment entre les files demòcrates davant una nova candidata capaç de mostrar vigor i al voltant de la qual no ronden els temors de possibles lapsus.

El repte de Harris és doble: remuntar la candidatura demòcrata perquè hi hagi possibilitats de guanyar el 5 de novembre i cosir les divisions que s'han generat dins del partit després de les pressions internes per forçar Biden a fer un pas al costat. "Prometo que faré tot el que pugui per unir el nostre partit i el nostre país", ha assegurat. Les paraules de Harris també busquen arrabassar de les mans dels republicans el discurs de la reconciliació d'una societat cada cop més polaritzada.

El dret a l'avortament ha sigut el tema estrella de la seva cartera com a vicepresidenta, i també serà una qüestió crucial de cara a les eleccions del 5 novembre. És per això que Harris ha començat a embastar el seu programa electoral prometent que impulsarà una llei federal per legislar els drets reproductius: "El govern no hauria de dir a una dona què ha de fer amb el seu cos". El pla, però, sembla més una mesura electoralista que un futur pròxim: mentre la cambra baixa segueixi en mans de la majoria republicana, serà quasi impossible impulsar una norma així.

Un Biden emotiu reapareix

Sense avisar ningú, Biden s'ha pronunciat públicament per primera vegada després de renunciar. A través d'una trucada telefònica, ha mostrat el seu suport i afecte a Harris: "T'estic observant, noia. T'estimo". La vicepresidenta hi ha respost amb un "T'estimo, Joe". El president també s'ha dirigit al seu equip de campanya, que ara serà el de Harris, i els ha demanat que donin "tot el seu cor i la seva ànima" a la nova candidata, igual que van fer amb ell.

"Sé que la notícia d'ahir va ser sorprenent i difícil de sentir, però era el que havia de fer", ha dit Biden en referència a la seva decisió de renunciar finalment a la candidatura. S'espera que el president, que continua aïllat per covid, comparegui a finals de la setmana per donar més explicacions.

Durant la seva intervenció a Delaware, Harris ha tornat a elogiar la feina feta per Biden durant aquests anys com a president. La vicepresidenta ha repetit el discurs que ja ha utilitzat al matí durant un acte a la Casa Blanca, que ja estava programat abans que Biden renunciés.

stats