Kamala Harris, cada cop més consolidada entre els demòcrates

Nancy Pelosi, que al començament havia demanat una convenció oberta, també defensa la candidatura de la vicepresidenta

4 min
Kamala Harris durant la seva primera compareixença després de la renúncia de Biden

WashingtonLa maquinària del Partit Demòcrata s'ha accelerat per catapultar la vicepresidenta Kamala Harris com la nova candidata a les eleccions del 5 de novembre després de la renúncia del president Joe Biden. Enrere ha quedat, sembla, la falta de popularitat de la vicepresidenta, que comprova com cada cop més veus –algunes, de pes dins del partit– aposten per ella. En les darreres hores els delegats de Carolina del Nord, Carolina del Sud, New Hampshire i Florida ja han compromès el seu vot amb Harris. Fins i tot l'antiga speaker de la Cambra de Representants Nancy Pelosi ha fet explícit el seu compromís amb Harris.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest últim gest és especialment significatiu: Pelosi, que sembla que és qui ha mogut els fils per precipitar la renúncia de Biden, era una ferma defensora d'elegir el candidat demòcrata en una convenció oberta. Ara, però, ja aposta exclusivament per nomenar Harris. "És el primer dia de la nostra campanya", piulava aquesta tarda la mateixa Kamala Harris que ja ha anunciat que anirà a Delaware per trobar-se amb l'equip de campanya.

Harris, que durant bona part del mandat ha mantingut un perfil baix, havia començat a posar-se sota el focus a principis d'any. Quan Biden la va elegir com a vicepresidenta el 2020, Harris havia abandonat la cursa de les primàries amb només el suport del 3% dels votants del partit. El seu fitxatge com tàndem del president va generar moltes expectatives que mai va acabar de complir. S'esperava que tingués millor acollida entre el sector més progressista del partit, cosa que no va arribar a passar. Encara que ara la comparació amb el seu predecessor - i els nefastos pronòstics a les enquestes si Biden encapçalava la candidatura- està fent que la popularitat de Harris remunti, tant dins del partit com entre els votants. Un símptoma de què l'operació Kamala està en marxa és que el seu equip ja li ha programat un esdeveniment a Indianapolis per evitar sortir a cap foto amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, segons informa el Times of Israel. Aquesta setmana Netanyahu parlarà al Congrés nord-americà.

Malgrat que Biden li ha passat el relleu i l'ha assenyalada com a successora, no pot obligar els més de 3.800 delegats que va aconseguir durant les primàries a votar per ella. Els últims recomptes situen en almenys 1015 els delegats que han confirmat que votaran per ella a la convenció demòcrata, que se celebrarà a Chicago el 19 d'agost, i a la qual assistiran els 4.000 delegats del partit. Encara que no són suficients per arribar als 1.976 mínims, sí que serveixen perquè Harris pugui inscriure's com a candidata a la nominació. Segons les regles del partit, és necessària la firma d'almenys 300 delegats perquè el nom del candidat pugui aparèixer a la papereta electoral de la convenció.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom; el de Pensilvània, Josh Shapiro, i la de Michigan, Gretchen Whitmer, ja han comunicat públicament que donaran suport a la seva candidatura. Són tres noms que eren a la llista de possibles successors de Biden i que fins ara podien disputar-li el lloc a Harris. A part de Michigan, els governadors d'altres estats clau del Midwest, com el de Minnesota, Tim Walz, i el de Wisconsin, Tony Evers, també han mostrat el seu suport a Harris.

Els líders dels diferents sectors del Partit Demòcrata també han tancat files entorn de Harris. La congressista Alexandria Ocasio-Cortez, que havia estat de les poques persones que havien mantingut el suport a Biden durant la crisi de la seva candidatura, ha estat una de les primeres veus a donar suport a la vicepresidenta. Poc després que Ocasio hagi defensat Harris, el caucus progressista del partit també ha fet un comunicat anunciant el seu suport. Jim Clybunr, conegut entre els demòcrates com a king maker i líder del caucus negre del partit, també ha optat per Harris.

Ara bé, si es deixa de mirar els noms i es miren els suports entre els congressistes i els senadors, la fotografia del tancament de files es desdibuixa lleugerament. Segons un recompte del Washington Post, dels 263 senadors i legisladors demòcrates i 23 governadors, un total de 179 han donat suport a Harris, enfront de 107 que per ara no ho han fet. El suport de les dues cambres també pot servir d'indicador per analitzar la confiança que el partit té en Harris. El pànic demòcrata al voltant de Biden no només s'havia desfermat per la possibilitat de perdre la Casa Blanca, sinó també per la perspectiva de perdre la majoria al Senat i perdre encara més seients a la Cambra de Representants, on els demòcrates són minoria. En cas que Trump guanyés les eleccions, mantenir almenys el control de la cambra alta seria clau perquè els demòcrates poguessin construir una trinxera des d'on contenir el republicà.

Recaptació rècord

Els donants no han tardat a fer notar la seva alegria davant la retirada de Biden i l'entrada de Harris. En només les 7 hores posteriors que Biden l'assenyalés com la seva successora, el Partit Demòcrata va aconseguir recaptar gairebé 47 milions de dòlars en donacions per a la campanya presidencial, segons recull la plataforma ActBlue.

Fins i tot un dels PAC que estaven darrere la republicana Nikki Haley i que ja havia canviat de bàndol per donar suport a Biden ara ha sortit a dir que també farà costat a la candidatura de Harris, segons explica el diari nord-americà NewsWeek. Haley era la candidata que tenia més tirada entre l'electorat independent (de fet, li disputava més vots a Biden que el mateix Trump) i l'expresident la va portar a parlar a la convenció republicana amb la intenció d'aconseguir algun vot d'aquest grup. Durant la campanya de primàries, Haley va fer un avís que ara sembla que torna a ressonar: "El primer partit que retiri el seu candidat de 80 anys serà el que guanyi les eleccions".

stats