Israel arrossegarà els Estats Units a una guerra regional?
La setmana passada diversos mitjans de comunicació del Pròxim Orient, Europa i els Estats Units van especular amb la possibilitat que Israel arrossegui la Casa Blanca a una guerra regional, una eventualitat que no pot descartar-se després de tres mesos de guerra i quan encara no es veu a l'horitzó el final del conflicte.
Una guerra regional no és una hipòtesi sense cap ni peus. De fet, en els últims dies els EUA s'han vist implicats en operacions militars directes al Iemen i a Bagdad, i cal no oblidar que hi ha un bon grapat de vaixells i avions de guerra nord-americans al golf Pèrsic i al Mediterrani oriental. Són vaixells, inclosos portaavions, que s'han desplegat per donar suport a Israel en una regió on hi ha desenes de bases militars estatunidenques.
El fet més preocupant potser són les explosions que van tenir lloc a la ciutat iraniana de Kerman en l'aniversari de la mort de Qasem Soleimani, que va ser el responsable de les operacions a l'estranger de la Guàrdia Revolucionària. Soleimani va ser assassinat a Bagdad el gener del 2020 pels americans en col·laboració amb els israelians, segons va publicar la premsa occidental.
Les bombes de Kerman van cobrar-se la vida de desenes d'iranians. L'atemptat va ser reivindicat poc després per l'Estat Islàmic, enemic mortal de l'Iran. Washington va afanyar-se a dir que no li constava que Israel estigués implicat en aquesta carnisseria, malgrat que simultàniament el responsable del Mossad, els serveis secrets israelians, suggeria tot el contrari.
Iran, per la seva banda, va acusar els EUA i Israel d'estar darrere l'atac. Una cosa no treu l'altra, necessàriament. El responsable material podria perfectament haver estat l'Estat Islàmic per encàrrec d'Israel o els EUA. Els grups terroristes del Pròxim Orient sovint estan infiltrats per elements dels serveis d'intel·ligència occidentals, un punt que s'ha vist amb claredat en més d'una ocasió.
Contactes entre israelians i jihadistes
De fet, els iranians podrien al·legar que els jihadistes de l'Estat Islàmic, durant la guerra de Síria, van estar molts mesos a la frontera del Golan amb Israel, i en cap moment van atacar l'estat jueu. Al contrari, l'agència de l'ONU desplegada a la frontera va documentar contactes freqüents entre els soldats israelians i els jihadistes extremistes de l'Estat Islàmic.
Per complicar les coses, els mitjans sirians van publicar imatges d'armament confiscat a l'Estat Islàmic per les autoritats de Damasc que era de fabricació israeliana. Tot això és per indicar que encara que les bombes de Kerman les hagin posat jihadistes de l'Estat Islàmic, és molt difícil determinar qui va donar les instruccions.
Israel podria tenir interès per arrossegar els Estats Units a la guerra. Els seus majors enemics són l'Iran i les milícies libaneses de Hezbol·lah, que operen amb armes i diners iranians. Els nord-americans asseguren que no tenen intenció d'implicar-se en el conflicte, però la realitat és que han enviat un munt de vaixells, avions i soldats a la zona.
Després de tres mesos, la guerra de Gaza sembla decidida en el sentit que l'exèrcit israelià ha expulsat la major part de la població palestina cap al sud. Coincidint amb això, la setmana passada va assassinar al sud de Beirut el líder de Hamàs Saleh al-Arouri. Probablement va ser una operació calculada, però comporta un cert risc en el sentit que Hezbol·lah podria prendre represàlies. Més encara quan dilluns, en un nou atac amb drons no reivindicat, Israel va matar un alt comandant de Hezbol·lah en un altre atac al sud del Líban.
La qüestió és fins a quint punt està decidit a arribar el líder de Hezbol·lah, Hassan Nasrallah. Els vaixells i els avions de guerra americans es troben a poca distància de la costa libanesa, i el més lògic és que si Hezbol·lah ataca Israel sense contemplacions, els Estats Units responguin de la mateixa manera. Aquesta seguretat explicaria per què Israel va sentir-se lliure per eliminar Arouri a Beirut.
Diumenge Hezbol·lah va ordenar el tancament de les escoles que hi ha al sud de Líban sense donar explicacions. A Israel s'especula que Nasrallah podria estar preparant algun atac de certa força contra Israel, encara que no sigui una guerra oberta.
D'altra banda, els israelians desconfien del seu gran aliat, els Estats Units, especialment ara que a Washington hi ha un president demòcrata. Els EUA els donen tots els diners i les armes que necessiten, però malgrat això Israel és insaciable. Una prova són les paraules de l'ex primer ministre Naftali Bennett, que la setmana passada va dir que Washington és incapaç de fer front als desafiaments de la regió, en una clara al·lusió a l'Iran.
Està intentant Israel implicar els EUA en les seves múltiples guerres? Algunes coses apunten en aquesta direcció: Israel està tensant la corda amb força. En principi, la Casa Blanca diu que no vol participar en cap guerra, però una circumstància inesperada pot obligar-la a un canvi de plans.