Imposarà Elon Musk el seu pla per a Ucraïna?

BarcelonaNo seria exagerat dir que les relacions entre Donald Trump, Elon Musk i Vladímir Putin es mouen entre la mentida i la confusió. Ho demostra la suposada conversa telefònica que el republicà i el president rus van mantenir dijous 7 de novembre, filtrada per The Washington Post, en què el nord-americà hauria aconsellat al rus paciència i no intensificar la guerra a Ucraïna, mentre que la resposta del rus va ser, simplement, negar l’existència de la conversa. Amb tot, sembla que el magnat Elon Musk està prefigurant un pla per posar fi a la guerra d’Ucraïna abans del 20 de gener, el dia de presa de possessió de Donald Trump. I sembla que hi ha pressa: dimecres 6 de novembre Trump interromp la trucada de felicitació que li fa Volodímir Zelenski –això ningú no ha negat– per passar el telèfon a Elon Musk, que el té al costat. ¿Trump estava delegant a Musk la qüestió ucraïnesa, complint així la seva promesa de començar a liquidar la guerra en menys de 24 hores?

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Se sap que Elon Musk i Zelenski van parlar del sistema d’internet per satèl·lit Starlink, fabricat per Musk, que ha donat bon servei a l’exèrcit ucraïnès perquè li ha permès controlar punts estratègics russos com ara la flota del mar Negre. Els últims dos anys Putin no ha deixat de retreure a Musk que hagi facilitat a Ucraïna els seus artefactes més sofisticats. El Kremlin ha deixat anar reiterades advertències i alguna amenaça contra el multimilionari. Musk n’ha pres nota i ha modificat algunes posicions envers Putin per congraciar-s'hi, mentre intensificava les relacions que ja tenia amb Trump. I ara estaria bé preguntar-se: què té al cap Elon Musk que li hagi transmès Donald Trump per solucionar el conflicte d’Ucraïna sense que això representi ofendre Vladímir Putin i el seu sentit de Rússia imperial?

Cargando
No hay anuncios

Abans, però, cal no perdre de vista un fet clau: segons ha revelat The Wall Street Journal, Musk no ha deixat de tenir contactes directes amb Putin almenys des del 2022. I Trump, des del 2021, ha mantingut almenys set converses telefòniques amb Putin. Contactes –sobretot els de Musk amb Putin– que han provocat inquietud i malestar al cap de la NASA, Bill Nelson, fins al punt de proposar una investigació.

Cargando
No hay anuncios

El futur de les zones ocupades

Amb això, ja podem parlar almenys d'algunes de les intencions que tindria al cap Elon Musk per acabar la guerra d’Ucraïna abans del 20 de gener. La proposta no seria gaire diferent de la que va presentar l’octubre de 2022 a Twitter, quan necessitava estar de bones amb Putin: una barreja d’alto el foc i armistici, en què Ucraïna renunciaria del tot a Crimea, i deixaria les regions del Donbàs a la corda fluixa, a l’espera d’eleccions democràtiques supervisades per l’ONU. L’exambaixador de Trump a Alemanya, Richard Grenell, ha parlat algun cop de fer del Donbàs una regió autònoma, mentre que l’estrateg també trumpista Bryan Lanza defensa cedir territori a Putin si es vol tenir “una visió realista de la pau”. Cap d’aquestes fórmules tenen en compte que atacar i ocupar un tros d’un país sobirà és il·legal i il·legítim des del final de la Segona Guerra Mundial, perquè atempta contra les fronteres establertes i la seguretat col·lectiva.

Cargando
No hay anuncios

¿Quina és, doncs, la proposta en què pensa Elon Musk mentre el Kremlin llança bombes sobre Kíiv? Contactes d’alto el foc, i després un armistici? ¿O bé –el que més temen els ucraïnesos i bona part de la ciutadania europea —que Putin acabi imposant, i Trump beneint, una mena de rendició disfressada de pau negociada? Aquest seria si fa no fa el pla d’Elon Musk, en què el magnat posaria la cirereta final: seguretat però també neutralitat per a Ucraïna. Una neutralitat molt semblant a una satel·lització emmascarada per part del Kremlin. Timothy Garton Ash ho ha recordat fa pocs dies: “Ara només Europa pot salvar Ucraïna”.