Els homes negres i els votants llatins, la preocupant debilitat de Harris

El darrer sondeig publicat pel 'New York Times' mostra com la demòcrata està perdent pistonada dins d'aquests dos grups clau

Kamala Harris en campanya a Las Vegas, a Nevada, el 30 de setembre.
3 min

WashingtonA tres setmanes de les eleccions, els homes negres i els votants hispànics continuen sent les principals debilitats de la candidata demòcrata, Kamala Harris. Una nova enquesta publicada pel New York Times i el Sienna College mostra com la principal bretxa que impedeix a Harris assolir el mateix nivell de suport entre els votants negres que va tenir Joe Biden el 2020 són els homes negres. El sondeig també apunta que Harris és la candidata demòcrata amb les xifres de suport més baixes entre els votants hispànics des de Hillary Clinton: el 2016, un 68% deien que votarien demòcrata, i ara en són un 56%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan Harris va agafar el relleu a Joe Biden a l'estiu, els demòcrates ja assenyalaven la tendència d'aquests dos grups de votants com un dels principals problemes a redreçar. Especialment en el cas dels votants negres, que durant anys el partit Demòcrata els ha considerat com un dels pilars que conformen les bases. La bretxa de gènere en aquest grup de votants ja existia llavors. Un sondeig del Pew Research del 20 d'agost mostrava com un 79% de les dones negres deien que votarien per Harris enfront d'un 73% dels homes negres. L'enquesta del New York Times d'aquest cap de setmana mostra com el suport entre les dones negres ha crescut fins al 83%, però el dels homes negres ha caigut al 70%.

"Hi ha molta desinformació. Ho sento cada dia al meu entorn i entenc una mica els homes negres que estan donant suport a Trump. Hi ha la sensació que moltes de les ajudes se les emporten els migrants llatinoamericans, mentre encara existeix un deute històric amb la comunitat negra. A nosaltres ens van portar aquí a la força i molts homes negres senten que encara no s'ha reparat el dany, i més quan veuen les polítiques d'ajudes als migrants", explicava Rael Jackson durant la Convenció Demòcrata de l'agost. Com a home negre i votant demòcrata creia que la clau serien les dones negres.

"Si elles voten, els demòcrates guanyen", afirmava llavors Jackson. En aquell moment la tendència a les enquestes era d'una Harris marcant cada cop més distància amb Trump, però ara les línies perpendiculars cada cop es van acostant més, dibuixant una cursa molt ajustada en la recta final. Ara com ara, Harris se situa per davant de Donald Trump només per dos punts percentuals a escala nacional, 48,5% enfront d'un 46,1%, segons l'agregador de sondejos FiveThirtyEight.

La percepció que comentava Jackson, que els demòcrates no han complert les promeses de campanya i no han cuidat prou els afroamericans, també es reflecteix a l'enquesta del New York Times. Un 24% dels homes negres creu que és el Partit Republicà qui compleix les promeses i, en xifres generals, un 40% dels votants negres menors de 30 també creu que és el Partit Republicà qui compleix amb les promeses.

El gran problema per als votants negres continua sent l'economia, una matèria en la qual Harris encara té desavantatge respecte a Trump. Més de set de cada 10 votants negres deien que havien hagut de retallar les seves despeses en menjar a causa de la inflació. Així mateix, un 41% dels votants negres està a favor de la deportació d'immigrants il·legals, una de les mesures estrella de Trump.

Trump, reforçat pel vot llatí

A les passades eleccions el vot llatí ja va donar senyals d'alerta als demòcrates: més votants llatins van decantar-se per Trump el 2020 que el 2016, segons una enquesta de la CNN. Quatre anys després, sembla que la tendència s'està consolidant malgrat el discurs tan agressiu que té Trump en contra de la immigració, la majoria de la qual és d'origen llatinoamericà.

Tot i que entre aquest col·lectiu Harris segueix tenint un 56% dels suports, enfront d'un 37% de Trump, està molt per sota dels suports que tenien els seus predecessors demòcrates, que sempre es mantenien per sobre del 60%.

La retòrica xenòfoba de Trump no estaria afectant la comunitat llatina, segons exposa l'enquesta. El 67% dels llatins nascuts als Estats Units no senten que el republicà parli d'ells quan es refereix a la immigració. El 51% dels llatins nascuts fora dels Estats Units tampoc se senten interpel·lats en el discurs de Trump.

Una altra dada destacable és el fet que les polítiques migratòries de Trump tenen un ampli suport entre els hispans: més d'un terç dels votants d'aquest grup estan a favor de construir un mur a la frontera amb Mèxic i de la deportació dels immigrants il·legals que entren al país.

El suport de la comunitat llatina cada cop es perfila com més clau a les eleccions del 5 de novembre. Només els hispans representen quasi la cinquena part de la població total del país, segons el darrer cens del 2020. D'aquests, almenys 36,2 milions poden registrar-se per votar aquest any, segons recull el Pew Research Center.

stats