Harris despunta a les enquestes una setmana després del debat presidencial

Els demòcrates contenen l'eufòria mentre està per veure com influirà el suposat nou atemptat contra Trump

2 min
Kamala Harris durant el debat amb Donald Trump

WashingtonLa victòria de Kamala Harris al debat presidencial contra Donald Trump de fa una setmana comença a notar-se a les enquestes. Encara hauran de passar uns dies més fins que les conseqüències del debat acabin de materialitzar-se en els sondejos, però en la mitjana d'enquestes que fa el New York Times Harris ja avantatja Trump per quatre punts (50% enfront de 46%) i en la darrera, publicada aquest dimarts per la Universitat de Monmouth, Harris lidera amb un 49%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sondeig de la Universitat de Monmouth es va començar a fer l'endemà del debat organitzat per la cadena ABC News i es va allargar fins diumenge. Tot i que la primera fotografia que fa aquesta enquesta sobre la intenció de vot és favorable a Harris, també suggereix que el debat ha tingut poc impacte entre els electors. Només un 3% de les persones preguntades van dir que el cara a cara els va fer reconsiderar el seu suport, enfront d'un 71% que van dir que no els va generar cap dubte sobre la seva decisió. Un 8% van dir que el debat sí que els va generar dubtes, però que no els feia canviar d'opinió.

L'evolució del suport de Harris és modest: en una enquesta feta a l'agost per la mateixa universitat, el 48% dels votants registrats donaven suport a Harris, mentre que un 43% optaven per Trump. Ara són un 49% i un 44%, respectivament.

Malgrat que les enquestes a escala estatal siguin optimistes per a la candidata demòcrata, serà en set estats clau on es decidirà qui serà el pròxim president dels Estats Units. Pensilvània, i ara també Geòrgia, s'han dibuixat com dos d'aquests indrets clau. En el primer, Harris aconsegueix superar per un punt percentual Trump, mentre que en el segon estan en empat tècnic. Als altres cinc la candidata demòcrata ha aconseguit desempatar tímidament els resultats.

"Partim amb desavantatge, vull que ho tingueu clar", va dir dijous passat Harris davant una multitud eufòrica a Greensboro, localitat d'un dels altres estat frontissa, Carolina del Nord. "Tenim molta feina pe fer, però no ens fa res, ens agrada la feina dura", va dir. L'equip de campanya de la demòcrata intenta no sobreestimar les enquestes i tampoc vol cometre l'error de subestimar les capacitats de Trump quan encara queda un mes i mig per a les eleccions.

Quan Harris intentava contenir l'eufòria dels seus encara no s'havia produït el presumpte segon atemptat contra Donald Trump als voltants del camp de golf que l'expresident té a Palm Beach. Malgrat no haver deixat imatges com les de Butler, el magnicidi frustrat ha tornat a sacsejar la campanya i amenaça de refredar el momentum que Harris havia aconseguit crear després del debat. En aquesta ocasió Trump ha utilitzat des del minut u l'incident per atacar la seva rival, i cal veure com tot això es traslladarà també a les enquestes.

En una anàlisi publicada aquest dimarts pel doctor en política de la Universitat de Virgínia Larry Sabato, el professor posa el focus en la resta d'estats que no són frontissa. Sabato, que és considerat una autoritat dins dels analistes d'enquestes polítiques, destaca que les enquestes reflecteixen, en general, el mateix que va passar el 2020, tot i que Donald Trump presenta "un rendiment lleugerament millor" que els resultats reals que va obtenir el 2020 en aquests estats.

stats