Eleccions als Estats Units

Harris aprofita el malestar dels porto-riquenys per guanyar posicions

Els comentaris racistes podrien costar-li a Trump l'estat clau de Pensilvània, on la comunitat llatinoamericana representa el 6% dels electors

Allentown (Pennsilvània)Donald Trump té dos problemes a una setmana de les eleccions: el malestar dels porto-riquenys pels comentaris racistes que es van fer al Madison Square Garden i l'equip de Kamala Harris, que ja treballa per trencar la tendència a l'alça que l'expresident estava aconseguint entre els llatinoamericans. El 15% de l'electorat total als Estats Units són llatinoamericans i en estats decisius com Pensilvània, la població llatina amb dret a vot ja és de gairebé 580.000 votants, cosa que representa un 6% dels electors, segons l'informe publicat al setembre pel Latino Policy & Politics Institute. En total, hi ha 472.000 porto-riquenys residint en aquest estat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El fum de l'incendi que s'està escampant entre els porto-riquenys ja es podia olorar dilluns: l'arquebisbe de Puerto Rico feia un comunicat en què recriminava els comentaris i exigia a Trump que es disculpés personalment; a Pensilvània un grup independent de porto-riquenys feia córrer una carta en què demanava no votar per Trump a les eleccions, i a Allentown, la tercera ciutat més gran de Pensilvània, s'ha convocat una manifestació per a aquest dimarts en contra del míting que hi farà l'expresident.

Cargando
No hay anuncios

Trump té previst demanar el vot en una ciutat on més del 50% dels habitants són llatinoamericans dos dies després que l'humorista Tony Hinchcliffe digués al seu míting que Puerto Rico és "una illa de brossa" i que "als llatins els encanta fer bebès". Les dues frases feien que aquest dilluns la cara de Fernando Garrida, veí d'Allentown i seguidor de Trump, es transmutés d'un somriure convençut a un gest seriós, de disgust. "No ho havia sentit, això, perquè vaig anar a dormir d'hora –deia, ja sense somriure–. Si algú es refereix pejorativament als llatins, crec que està fora de lloc. Els llatinoamericans són una força de feina, que produeix riquesa. Som gent que ve a treballar".

"No ho aprovo, sento que va ser un acudit de mal gust", recrimina Jackelien Rivera, que forma part de la secció local del Partit Republicà. Tot i que de seguida també fa pinya amb el discurs oficial: "Sé que els demòcrates estan intentant capgirar-ho perquè sembli que són els valors del Partit Republicà, però no reflecteix Trump ni el partit en absolut". ¿Estaria bé que Trump condemnés públicament els comentaris racistes? "No crec que sigui necessari perquè, si ho fes, potser donaria més bola als demòcrates per continuar atacant-lo amb aquesta història", explica Rivera, que, així i tot, reconeix que potser els acudits de l'humorista fan perdre vots al magnat. "No perdrà els suficients per perdre les eleccions", diu convençuda. Les enquestes continuen dibuixant un empat tècnic entre Harris i Trump a Pensilvània. A les eleccions passades, Joe Biden va aconseguir emportar-se l'estat per una diferència d'uns 80.000 vots. A Arizona, va aconseguir guanyar per tan sols 10.000 vots.

Cargando
No hay anuncios

Degoteig de condemnes

El degoteig de membres llatinoamericans que condemnen els fets encara segueix. El senador republicà de Florida Marco Rubio, més que condemnar els fets, els ha intentat justificar: "No van ser les paraules de Trump. Van ser acudits d'un comediant l'humor del qual es basa en ofendre pràcticament a tothom tota l'estona, perquè això és el que fan aquest tipus de comediants". Tot seguit ha carregat contra Harris: "El que no és una broma és com Kamala ha destruït la nostra economia".

Cargando
No hay anuncios

Des de Mar-a-Lago, Trump ha comparegut aquest dimarts i el més a prop que ha estat de referir-se als comentaris racistes ha estat quan ha dit que el míting de Madison Square va ser "un festival d'amor" i que "mai no hi havia hagut un esdeveniment tan maco". Abans, en una entrevista a ABC, Trump havia intentat espolsar-se el tema de sobre. “A ell no el conec, algú el va posar aquí. No sé qui és”, va dir l'expresident sobre l'humorista Hinchcliffe. També va assegurar que no havia sentit l'acudit, malgrat que no ha parat de reproduir-se a les xarxes socials.

Els republicans estan intentant aplicar una política de contenció de danys que es basa en el que exposava Rivera: intentar fer veure que aquí no ha passat res i, amb sort, la gent se n'oblida de cara al 5 de novembre; encara que el període perquè això passi és curt. Els demòcrates ja estan treballant perquè això no passi. L'equip de campanya de Harris ja ha llançat un nou vídeo amb el clip de l'humorista dient que Puerto Rico és una "illa de brossa" en què ressalta que la vicepresidenta sí que respecta i té en compte els porto-riquenys. La naturalesa de la relació de Puerto Rico amb els Estats Units fa que els ciutadans de l'illa no puguin votar a les eleccions federals. Només poden si estan empadronats a algun dels estats o al districte de Colúmbia.