El governador de Minnesota, Tim Walz, serà el candidat de Harris a la vicepresidència

Walz, un exprofessor que s'ha format fora de l'Ivy League, plantarà cara al republicà J.D. Vance

4 min
Tim Walz

WashingtonEl governador de Minnesota, Tim Walz, serà el company de tiquet electoral de Kamala Harris per a les eleccions del pròxim 5 de novembre. "Com a governador, entrenador, professor i veterà, ha treballat per a les famílies treballadores com la seva", ha dit Harris en una publicació a X on ha formalitzat l'elecció de Walz. En qüestió de setmanes els demòcrates han passat de tenir un tiquet electoral, amb el tàndem Biden-Harris, que era gris i poc atractiu, a un tàndem Harris-Walz que emociona les bases i les mobilitza.

En els últims dies, Walz, de 60 anys, havia guanyat posicions dins la competició per la candidatura després de fer-se viral un clip seu on deia "weirds" (rars) als republicans. El vídeo, més enllà de ser una font inesgotable de mems per als seguidors demòcrates, és un bon exemple del tipus de polític que és Walz: un home pragmàtic, que parla clar i directe. Probablement, aquesta qualitat vingui de tots els anys que ha exercit com a professor abans de fer el salt a la política.

Amb aquest comentari, Walz va ser capaç de deixar fora de joc els republicans. Va trencar amb l'etiqueta de "políticament correcte" que tant els agrada utilitzar als republicans per atacar i criticar els demòcrates, assenyalant el wokisme com la mare de tots els mals.

L'aparença d'home senzill i el seu llenguatge directe li donen una bona posició per enfrontar-se al vicepresident de Donald Trump, J.D. Vance. Vance, un MAGA convers i més trumpista que Trump, està fent valer els seus orígens obrers per recollir els vots de la classe treballadora del Midwest. Per això, que Walz sigui un treballador o blue-collar que no s'ha format en cap de les universitats privades de l'Ivy League, és un bon contrapès per al tiquet electoral de Harris si es pensa en clau de classe.

Els republicans tindran problemes a l'hora d'acusar-lo de ser un "radical d'esquerres", ja que en el seu historial com a polític va començar representant un dels districtes conservadors de Minnesota i durant anys va ser un ferm defensor de les armes. Postura que amb els anys ha moderat.

Quan es va saber que Walz cancel·lava els seus plans de cap de setmana davant la possibilitat de ser escollit, a Twitter no van faltar els comentaris ironitzant sobre el seu caràcter trempat: "Podria ser candidat a la vicepresidència o simplement haver de netejar el garatge. És el cap de setmana, pot ser qualsevol cosa".

La simpatia i l'energia que ha despertat Walz entre les bases demòcrates és clau també perquè Harris pugui mantenir l'impuls inicial d'entusiasme que s'ha generat entre els votants. Els demòcrates buscaran construir la campanya sobre dos eixos: la por que torni Trump i l'esperança que encarna Harris. En aquest sentit, Walz és una figura capaç de crear un relat que construeixi i que també connecti amb la gent.

Més enllà de capitalitzar el vot de classe treballadora, el valor de Walz també radica en el seu historial com a governador de Minnesota. En un congrés estatal controlat pels republicans, Walz ha demostrat ser capaç d'arribar a acords amb republicans moderats. Només el passat mes de maig va tirar endavant sis lleis noves que després va signar. A més, Walz també compta amb el suport dels sindicats.

El candidat del sector progressista

Walz, que té un perfil que pot resultar atractiu entre eventuals votants de Trump (com és el cas dels treballadors blancs del Midwest), és el candidat pel qual ha apostat l'ala més progressista del partit. La setmana passada, el senador Bernie Sanders va demanar a Harris que triés Walz com el seu company de tiquet electoral.

Així mateix, quan semblava que la balança s'inclinava més pel governador de Pensilvània, Josh Shapiro, uns 50 líders de l'ala progressista van enviar una carta oberta a Harris en què destacaven la necessitat de “derrotar l'amenaça Trump-Vance-MAGA” i advertien que els demòcrates “no poden permetre's cap retrocés”. Segons el text, triar Shapiro com a candidat a la vicepresidència seria un retrocés.

El rival de Walz per optar a la candidatura de la vicepresidència, Josh Shapiro, ha publicat un comunicat poc després que s'hagi anunciat l'elecció de Harris celebrant la decisió. "Com he dit repetidament les darreres setmanes, la decisió de qui seria el seu company de tiquet era una decisió molt personal per a la vicepresidenta, i també sempre ho ha estat per a mi. Pensilvània em va votar per quatre anys com a governador, i la meva feina aquí no s'ha acabat", ha escrit Shapiro, en una explicació que insinua que hauria rebutjat l'oferiment. Moltes vegades, que un governador renunciï durant el seu primer mandat per acceptar una posició més elevada és percebut negativament pels votants. A la llarga, això potser hauria acabat perjudicant Shapiro.

Amb tot, també és cert que el perfil de Shapiro podia resultar més conflictiu en qüestions tan delicades com la guerra de Gaza, ja que durant les protestes universitàries de la primavera passada va posar els manifestants a la mateixa alçada dels seguidors del Ku Klux Klan.

El president Joe Biden ha celebrat l'elecció de Walz i ha assegurat que "com a governador, ha estat un líder fort, amb principis i efectiu". "El tiquet Harris-Walz serà una poderosa veu per a la gent treballadora i la classe mitjana americana. Ells seran els defensors més compromesos amb la nostra llibertat personal i la nostra democràcia", ha assegurat Biden, qui ha destacat que fa quasi 20 anys que coneix a Walz.

Barack Obama ha estat ràpid també a l'hora de mostrar el seu suport per a Walz com a candidat a la vicepresidència i també s'ha permès llançar un subtil dard al tàndem Trump-Vance: "Quan un candidat presidencial tria un company de tiquet, diu molt sobre el tipus de presidència que faran. Elegeixen algú inexperimentat i que polaritza i aprofundeix en les nostres divisions? O trien un algú que té criteri per prendre decisions fermes i el caràcter de creure que cada veu compta i que tot mereix la mateixa oportunitat?".

stats