Trump, ferit lleu en un tiroteig durant un míting a Pensilvània
El tirador és un jove de 20 anys, Thomas Matthew Crooks, que ha provocat un mort i dos ferits greus entre el públic i ha estat abatut
WashingtonL'expresident i candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, va ser ferit en un míting a Butler, Pensilvània, ahir a la tarda en un tiroteig. El portaveu de la campanya del republicà, Steven Cheung, ha assegurat en un comunicat que l'expresident "es troba bé i l'han atès en un centre mèdic local". Trump ha volat fins a Nova Jersey a la matinada i les imatges el mostren desembarcant de l'avió pel seu propi peu.
Hi ha un mort i dos ferits greus entre els assistents al míting, segons informa el servei secret nord-americà, que ha abatut l'autor del tiroteig. Segons l'FBI, que investiga els fets com un intent d'assassinat, el tirador és Thomas Matthew Crooks, un jove de 20 anys de Pensilvània i votant republicà registrat.
Poc després de l'incident, Trump ha explicat a la seva xarxa social Truth Social que ha estat ferit "per una bala que ha travessat la part de dalt" de la seva orella dreta. "He sabut immediatament que alguna cosa anava malament i he sentit un brunzit, trets, i immediatament he sentit la bala destrossant-me la pell. He començat a sagnar molt, i m'he adonat del que estava passat. Déu beneeixi Amèrica!", ha escrit el magnat. Trump també ha enviat el seu condol a la família de la persona que ha mort al míting.
Des de l'intent d'assassinat de l'expresident Ronald Reagan el 1981 que el país no vivia un fet similar. L'atemptat contra Reagan va tenir lloc a Washington 70 dies després que el republicà assumís la presidència dels Estats Units. Ara el tiroteig contra Trump s'ha produït quan tan sols falten quatre mesos per a les eleccions i en una societat completament polaritzada.
El succés marca un punt d'inflexió en la campanya i alguns membres del Partit Republicà ja estan intentant treure'n rèdit. És el cas del senador James David Vance, que assenyala el president Joe Biden i ha assegurat que no es tracta "d'un cas aïllat". "La premissa central de la campanya de Biden és que l'expresident Donald Trump és un feixista autoritari que cal parar a qualsevol preu. Aquesta retòrica ha conduït directament a l'intent d'assassinat del president Trump", ha publicat a la xarxa social X. Vance és un dels noms que han estat sonant recentment com a possible vicepresident de Trump. De fet, s'esperava que en el míting de Pensilvània el republicà anunciés qui seria el seu segon.
La congressista Marjorie Taylor Greene, coneguda per ser una de les figures més radicals dins del Partit Republicà i una gran aliada de Trump, no només ha assenyalat els demòcrates, sinó que també n'ha culpat la premsa.
L'arma utilitzada: un rifle d'assalt
La policia ha recollit un rifle AR al lloc on s'han produït els fets, segons confirma Associated Press. AR és la terminologia que s'utilitza per referir-se als rifles d'assalt o rifles semiautomàtics, que estan prohibits en nou estats. Pensilvània no és un d'ells.
Els trets s'han produït quan feia una estona que Trump havia començat a parlar sobre immigració. D'acord amb testimonis presencials, els trets haurien sortit d'una teulada pròxima al lloc on se celebrava el míting, però exterior al recinte. Primer s'han sentit tres trets i després cinc més.
A les imatges es veu com el magnat ha caigut a terra just després de sentir-se la ràfega de trets. Els seus guardaespatlles han actuat de manera immediata i han cobert el cos del magnat. Quan s'ha aixecat, Trump tenia sang a la cara, que li sortia de l'orella esquerra. De fons, els assistents a l'acte han corejat "U-S-A", les sigles dels EUA en anglès.
El servei secret dels Estats Units ja ha implementat mesures addicionals per protegir l'expresident. Segons informa el cap de comunicació del servei secret, Anthony Guglielmi, a partir d'ara aquest cos serà el que s'encarregarà d'investigar el cas. El secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas, del qual depèn el Servei Secret, ha assegurat que s'estan "prenent totes les mesures possibles" per garantir la seguretat de Trump i Joe Biden el que queda de campanya.
A les portes de la convenció republicana
L'incident s'ha produït just el cap de setmana abans que comenci la convenció republicana que s'ha de celebrar a Milwaukee (Wisconsin) del 15 al 18 de juliol, on Trump ha de ser nominat oficialment el candidat republicà per a les eleccions del 5 de novembre. L'equip de campanya del magnat ha assegurat que la convenció segueix en marxa i que l'expresident "espera veure tothom a Milwaukee".
Els mitjans locals de Wisconsin es feien ressò de les preocupacions sobre la seguretat de la convenció, ja que si més no fins ara estava permès portar armes a dins del perímetre de la convenció republicana, tot i que no podrien entrar a l'edifici. Paradoxalment, i per raons de seguretat, sí que estan prohibides les ampolles d'aigua i les pilotes de tenis. A Wisconsin legalment es pot dur una pistola o tenir un AK-47.
Biden condemna els fets
El president nord-americà, Joe Biden, ha comparegut públicament per condemnar els fets i ha lamentat que el míting de Trump "no s'hagi pogut desenvolupar pacíficament". “La idea que hi hagi violència política o violència com aquesta a Amèrica és simplement inaudita, no és acceptable”, ha assegurat. Prèviament, Biden ja havia condemnat els fets a través d'un tuit on deia que estava "resant" amb la seva dona "per Trump, la seva família i per tots els que eren al míting".
Biden, que era a Delaware, ha tornat a Washington i poc després ha parlat amb Trump, segons ha comunicat la Casa Blanca. El president també ha parlat amb el governador de Pensilvània, Josh Shapiro, i l'alcalde de Butler, Bob Dandoy.
A part del president, congressistes, expresidents i altres personalitats han sortit en tromba per condemnar el tiroteig. L'speaker de la Cambra de Representats, el republicà Mike Johnson, ha enviat el seu suport a l'expresident i ha assegurat que ell i la seva dona estan pregant per ell. "Aquest horrible acte de violència política en un míting de campanya pacífic no té lloc en aquest país i ha de ser condemnat unànimement i enèrgicament", ha assegurat. L'expresident George W. Bush també ha qualificat l'atac de "covard" i assegura que la seva dona i ell estan "agraïts" que Trump es trobi bé. L'expresident Barack Obama ha assegurat que "no hi ha lloc per a la violència política en aquesta democràcia" i que cal prendre's la situació com "un moment per tornar a comprometre'ns amb el respecte dins la nostra política".
El magnat i propietari de la xarxa social X, Elon Musk, que recentment s'havia mostrat favorable a Trump i la seva campanya, també ha enviat el seu suport al republicà i ha dit que espera que es recuperi ràpidament.