Àsia

Els EUA i Corea del Sud inicien exercicis militars amb els ulls posats en Kim Jong-un

L'operació té lloc en plena escalada armamentista a la regió i davant una possible prova nuclear de Pyongyang

ARA
i ARA

BarcelonaEn plena escalada armamentista a la península coreana, els Estats Units i Corea del Sud han iniciat aquest dilluns exercicis militars conjunts a la regió amb la mirada posada en l'amenaça nuclear que, segons els dos països aliats, suposa un règim de Pyongyang cada cop més combatiu. Aquest tipus de maniobres, sobre el terreny i a gran escala, no se celebraven des de l'estiu del 2018 i arriben en un moment marcat per la possibilitat que el règim de Kim Jong-un dugui a terme la seva primera prova nuclear des del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Concretament, Washington i Seül defensen que aquests exercicis busquen reforçar la seva sintonia i interoperabilitat com a resposta al programa adaptat l'any passat per Corea del Nord per modernitzar el seu arsenal, que ha contribuït no només a una escalada armamentista a la regió sinó a un increment de la tensió entre les dues Corees. I tot fa pensar que la tensió continuarà creixent: Kim Jong-un acostuma a considerar aquest tipus d'operacions un assaig per envair el seu territori i, per tant, una amenaça per a la seva sobirania.

Cargando
No hay anuncios

Els exercicis, que van ser anunciats l'1 d'agost, duraran des d'avui fins a l'1 de setembre i, tot i que es desconeix si utilitzaran foc real, inclouran el desplegament de tancs i actius aeris, i la mobilització de milers de soldats de tots dos exèrcits. L'operatiu, bàsicament, se centrarà en fer front a un hipotètic atac nord-coreà, defensar les regions sud-coreanes i preparar i executar hipotètiques operacions de contraatac.

En aquest sentit, es treballarà sobre escenaris com la detecció d'operacions de sabotatge amb explosius contra centrals nuclears o atacs sobre fàbriques, aeroports o el sistema bancari nacional, segons ha detallat el ministre de Defensa Nacional de Corea del Sud.

Cargando
No hay anuncios

Més distància, més tensió

En els darrers anys Seül i Washington havien evitat aquests entrenaments. Primer van ser reduïts i, més tard, cancel·lats amb l'objectiu d'afavorir el diàleg amb Pyongyang durant el bienni d'apropament que tots tres governs van viure fins al 2019. Però el rotund fracàs que va suposar la cimera sobre desnuclearització a Hanoi, que va tenir lloc el febrer d'aquell any entre Donald Trump i Kim Jong-un, va tornar a distanciar els blocs. A més, el tancament total de la frontera decretat pel Nord –al·legant la pandèmia com a motiu, i que encara continua– va escalfar encara més les relacions amb Seül i, de rebot, amb la Casa Blanca. I el pla quinquennal, aprovat el 2021 per Pyongyang, per desenvolupar armes hipersòniques, més i millors míssils o submarins de propulsió nuclear va ser la gota que va fer vessar el got.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el Nord ha registrat un volum rècord de proves de míssils en el que portem d'any (més de 20) i tot sembla indicar que està llest per realitzar la seva primera prova nuclear des del 2017. Segons la informació que s'extreu d'imatges satèl·lit, Pyongyang porta com a mínim des del febrer preparant un nou test al seu centre de proves de Punggye-ri, al nord del país. Si es tenen en compte aquestes imatges, ja està tot preparat des de fa setmanes per executar la prova nuclear.

Davant aquest horitzó, Seül i Washington van subratllar la setmana passada la seva intenció de respondre amb el desplegament d'actius estratègics nord-americans a la regió, tal com Joe Biden va prometre al nou president sud-coreà, el conservador Yoon Suk-yeol, durant la cimera que van celebrar fa tres mesos. La Casa Blanca torna a mirar a l'Àsia, poques setmanes després de la gira asiàtica de Nancy Pelosi –amb parada a Taiwan– que tant va molestar la sempre pendent Xina.

Cargando
No hay anuncios