Els Estats Units demanen evitar "escalar el conflicte" després dels atacs al Líban

La Casa Blanca assegura que està treballant per evitar la creació d'un segon front al nord d'Israel

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, aquest dimecres a Egipte.
2 min

WashingtonHezbollah ja ha promès venjança pels dos atacs que ha patit entre aquest dimarts i dimecres, que han deixat almenys 32 morts i més de 3.000 ferits. Tot i que Israel no s'ha pronunciat encara, alguns mitjans que citen funcionaris nord-americans ja han atribuït l'autoria al Mossad. Més enllà de ser un cop efectista, no està clar quin és l'objectiu a llarg termini –Hezbollah ja ha dit que no es rendirà–. Mentrestant, la realitat d'una guerra total entre la milícia libanesa i Israel és més pròxima, així com l'escalada cap a una guerra regional que pugui arrossegar els Estats Units, principal aliat d'Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És imperatiu que totes les parts s'abstinguin de qualsevol acció que pugui escalar el conflicte", ha declarat aquest dimecres el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, des del Caire, on s'ha reunit amb el ministre d'Exteriors egipci, Badr Abdelatty, per parlar sobre les negociacions de l'alto el foc a la Franja de Gaza. Des de la Casa Blanca han assegurat que Washington està treballant "intensament" per evitar que s'obri un segon front al nord d'Israel.

Malgrat que Washington demani evitar un augment de la tensió a la zona, Ilan Berman, vicepresident de l'American Foreign Policy Center i exconsultor del Departament de Defensa nord-americà, creu que el conflicte total ja es dona per fet, ja que les explosions d'aquests dies "sembla que formaven part d'una operació que els israelians estaven preparant per quan esclatés la guerra". Així, doncs, segons Berman la principal preocupació dels Estats Units va un parell de passos més enllà de l'estadi actual.

"El que els Estats Units estan observant amb molta atenció ara no és si hi ha un conflicte entre Israel i Hezbollah, perquè actualment ja existeix, sinó com pot evolucionar la intensitat de la guerra. Si hi ha una intensificació de la lluita, és probable que l'Iran hi acabi entrant, i això sí que suposaria el risc que els nord-americans acabessin arrossegats a una guerra regional", apunta Berman a l'ARA. Tot i això, matisa que l'existència d'una guerra total entre Hezbollah i Israel pot donar-se de forma "controlada" evitant que l'Iran senti que hi hagi d'intervenir. "Pots donar per fet que la Casa Blanca està treballant ja per evitar-ho, encara que hi ha elements dins d'aquest conflicte que no es poden solucionar amb la diplomàcia", apunta.

El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu no ha fet més que escalar la tensió a la regió des que va començar la guerra de Gaza fa gairebé un any, el 7 d'octubre. Primer va ser l'atac el passat mes d'abril al consolat de l'Iran a Damasc, on va matar un alt dirigent de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, fet que va desencadenar un atac amb drons iranians sobre Jerusalem; després, a finals de juliol Israel va perpetrar un doble assassinat contra el número dos de Hezbollah, Fuad Shukr, a Beirut, i el líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran. I ara s'ha produït un atac remot que ha fet explotar buscapersones i altres dispositius electrònics.

stats