L'atac rus a Ucraïna

Els documents secrets del Pentàgon: un cop a la moral ucraïnesa

Els EUA estan investigant l’autenticitat i l’abast de les filtracions, que revelen la debilitat del suport militar a Ucraïna i l’espionatge als països aliats

Barcelona / WashingtonEl Pentàgon està en alerta des que va transcendir divendres una suposada filtració de documents classificats, la més gran des que Wikileaks va publicar els estralls de l’exèrcit dels Estats Units a l’Iraq. Un centenar de documents, que tot just daten de fa 40 dies, revelen documentació operativa de la guerra d’Ucraïna i informació sobre l’espionatge nord-americà als seus aliats. No queda clar quants dels informes –marcats com a "top secret"– són autèntics i ja s’ha demostrat que alguns han estat modificats. Sigui com sigui, en plena preparació de l’anunciada contraofensiva ucraïnesa de la primavera, pinten un panorama molt més negre per a Kíiv del triomfalisme que Biden expressa en els seus discursos públics.

Què diuen sobre Ucraïna els documents que s’han filtrat?

Una de les filtracions més sensibles és una comunicació datada el 28 de febrer que assegura que Ucraïna es quedarà en els propers dies sense míssils per als seus sistemes de defensa antiaèria, que protegeixen la població i les infraestructures dels bombardejos russos. També calcula que les defenses aèries que protegeixen els soldats a la línia del front s’hauran esgotat el 23 de maig.

Cargando
No hay anuncios

Entre els documents filtrats també n’hi ha un que ofereix una visió molt crua de la intel·ligència nord-americana sobre les perspectives de l’anunciada contraofensiva ucraïnesa de la primavera-estiu. El Pentàgon veu problemes amb l’acumulació de tropes, munició i equipament per als soldats i adverteix que l’ofensiva pot quedar “molt curta respecte als objectius”. Kíiv s’ha proposat repetir els avenços territorials que va aconseguir a la tardor després d'un hivern en què l'atac rus s'ha tornat a encallar.

Entre els documents classificats hi ha també estimacions de baixes que confirmarien les xifres aportades fins ara pels serveis d’intel·ligència de l’OTAN: del costat rus es comptabilitzarien entre 190.000 i 223.000 baixes, de les quals 43.000 serien morts, mentre que del costat ucraïnès serien entre 125.000 i 131.000 baixes, incloent-hi 17.500 morts. Uns dels documents seria manipulat i rebaixa les xifres de les baixes russes a la meitat.

Cargando
No hay anuncios

Quin impacte té la filtració a Ucraïna?

Algunes veus a Ucraïna es mostren escèptiques sobre la filtració i hi veuen la mà del Kremlin. “És una campanya de desinformació estratègica de Rússia”, assegura, taxatiu, en una conversa amb el diari ARA, l’analista militar ucraïnès Mikhailo Samus. “És una estratègia clàssica: el principal objectiu és posar bastons a les rodes a la cooperació entre Ucraïna, els EUA i l’OTAN i crear una desconfiança entre els aliats, així com dins dels EUA, entre el Congrés, l'Administració i els cercles d’intel·ligència”, explica Samus, que va servir a les forces armades del país europeu durant 12 anys. 

Cargando
No hay anuncios

L’analista recorda que “és molt difícil de verificar si els documents són autèntics o no, potser n’hi ha de falsos i d’altres ja s’ha vist que estan alterats: investigar cada filtració demana almenys setmanes o mesos”. També assegura que cap dels documents que s’han analitzat fins ara conté informació nova o que pugui amenaçar els plans de la contraofensiva ucraïnesa.  

Per a Mykola Bielieskov, investigador de l’Institut Nacional d’Estudis Estratègics de la presidència ucraïnesa, tot i que no hi ha informació operativa, la filtració suposa un cop per a Kíiv: “Les xifres poden donar una idea de l’estat actual de les coses: és evident que les possibilitats d’èxit de la contraofensiva ucraïnesa estan directament relacionades amb l’enviament d’armes des dels Estats Units i els aliats, i sembla que a Washington ja li va bé que les perspectives no siguin tan bones, perquè si no l’estarien accelerant”. Bielieskov apunta que “cal veure l’impacte de tot plegat, però psicològicament [per als ucraïnesos] la lectura dels documents no és gens agradable”. 

Cargando
No hay anuncios

Quins altres països hi apareixen i com han reaccionat?

La publicació d’intel·ligència nord-americana sobre Ucraïna és la part principal de la filtració, però també hi apareixen altres països aliats, com Corea del Sud, Israel o Egipte. De fet, afegeix una nova capa de sospita sobre l’espionatge del Pentàgon als països amics, una pràctica que ja van demostrar les filtracions de Wikileaks. La publicació d’aquests nous documents podria deteriorar les relacions dels EUA amb alguns dels seus països més pròxims.

Cargando
No hay anuncios

És el cas d’Israel: un informe presumptament elaborat per la CIA, que referencia escoltes electròniques, afirma que la principal agència d’intel·ligència del país, el Mossad, va encoratjarr les recents protestes contra la reforma judicial del govern de Benjamin Netanyahu, “incloent-hi diverses crides explícites a l’acció”. El primer ministre, enmig d’un creixent distanciament amb els EUA, va publicar diumenge un comunicat en què titllava les informacions com a “malicioses i sense cap fonament”.

Un altre informe revela l’espionatge a dos alts càrrecs de seguretat nacional de Corea del Sud, i descriu amb gran detall una conversa en què mostraven dubtes sobre una petició de munició dels EUA al país asiàtic. Segons el document, un dels funcionaris planteja que el destí de les armes podria ser Ucraïna, fet que violaria la política de Seül –un gran exportador d'armes– de no subministrar ajuda letal a països en guerra. Mentre el govern sud-coreà encara no s’ha pronunciat, l’oposició ja ha dit que les filtracions “violen la sobirania” del país i suposen un “risc a gran escala” per a la seva seguretat. 

Cargando
No hay anuncios

A més, els documents filtrats desprenen una suposada traïció encoberta als nord-americans per part d’Egipte, un dels seus aliats més propers al Pròxim Orient: el president Abdel Fatah Al-Sissi hauria ordenat fabricar uns 40.000 coets per enviar-los a Rússia. Així ho afirma un informe amb l’etiqueta de “Top Secret”, datat del 17 de febrer, que resumeix converses entre Al-Sissi i alts càrrecs militars egipcis, als quals hauria demanat mantenir-ho en secret “per evitar problemes amb Occident”.

D’on venen els documents i quina veracitat tenen?

“No sabem qui està al darrere de la filtració, ni quin n’és l’objectiu. No sabem quins altres documents poden sortir els pròxims dies”, va dir dilluns el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, John Kirby. El departament de Defensa va dir que està “revisant activament l’assumpte”. Però ni la Casa Blanca, ni el Pentàgon, ni cap agència federal han confirmat oficialment l’autenticitat dels documents, però han anunciat una investigació. Alguns alts càrrecs ja han reconegut de manera anònima que molts dels informes són autèntics i que d'altres han sigut manipulats.

Cargando
No hay anuncios

Les suposades filtracions, d’origen encara desconegut, van començar a moure’s el mes passat a través de la plataforma de xat Discord. Eren fotografies de documents arrugats, amuntegats damunt de revistes i envoltats de diversos objectes, com una bossa amb cremallera o un tub de cola. Durant la setmana passada, quan The New York Times va fer pública per primera vegada la informació, ja havien aparegut en altres xarxes socials, com ara comptes anònims de Twitter, grups prorrussos de Telegram o la plataforma 4chan, molt concorreguda per la ultradreta nord-americana.