Les divisions sobre Ucraïna amenacen els pressupostos al Congrés dels Estats Units
A una setmana de la data límit, l'ala dura dels republicans es nega a aprovar el nou paquet d'ajuda militar impulsat per Biden
WashingtonCom ja és costum, les urgències dominen aquests dies el Congrés dels Estats Units. Falta tot just una setmana per a la data límit d'aprovació dels pressupostos i no hi ha cap certesa que els legisladors puguin evitar el desastre que suposaria un tancament del govern. Si la matinada de l'1 d'octubre demòcrates i republicans no han sigut capaços de superar les seves divisions internes, milions de persones veurien limitat l'accés a les seves prestacions socials, desenes de milers de treballadors de l'administració es quedarien sense paga i no funcionarien serveis crucials com el Fons d'Ajuda per a Desastres. La Casa Blanca pot activar plans de contingència per mitigar la situació, però un tancament continuat del finançament tindria efectes dràstics sobre l'economia.
Per evitar aquest escenari, que no seria inèdit –s'ha donat en 20 ocasions en els darrers 50 anys–, cal un acord d'estat que superi la polarització, cada vegada més intensa, entre els dos grans partits nord-americans. Els republicans demanen retallades massives, que inclouen la despesa militar, l'ajuda a Ucraïna i programes socials com el Medicaid i el Medicare. Els demòcrates, en canvi, argumenten que el govern de Joe Biden necessita uns pressupostos forts per continuar amb la seva acció de govern expansiva.
El finançament de l'administració requereix l'aprovació de la Cambra de Representants, d'ajustada majoria republicana; del Senat, dominat pels demòcrates, i del president Biden. A una setmana de la data límit, el principal escull és l'ajuda a Ucraïna davant la guerra d'ocupació russa. Els demòcrates volen incloure en la votació un nou paquet d'ajuda militar de 24.000 milions de dòlars, impulsat pel govern, una inversió que alguns republicans veuen amb bons ulls però a la qual l'ala dura del partit s'oposa frontalment.
El finançament del govern, en mans de la ultradreta
Després de 19 mesos d'hostilitats, en què els EUA han invertit més de 75.000 milions de dòlars (que han convertit Ucraïna en el país envaït amb més ajuda nord-americana de la història), les enquestes comencen a detectar un cert cansament entre els nord-americans: el 55% estan en contra de l'autorització de més despesa en suport al país europeu, segons l'última enquesta de la CNN. Un sentiment que es trasllada a la Cambra de Representants, on el mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, va intentar dijous convèncer personalment els congressistes dubtosos.
"On és la rendició de comptes sobre els diners que ja ens hem gastat? Quin és el pla per a la victòria? Crec que és això el que els nord-americans volen saber", va dir el president de la cambra baixa, el republicà Kevin McCarthy, que tindrà un paper determinant en l'aprovació dels pressupostos. Escollit al gener després de 15 votacions forçades pel sector més ultradretà del seu partit, s'ha mantingut en el càrrec a força de fer concessions a aquesta facció. L'última, quan la setmana passada va anunciar que obrirà una investigació per a un impeachment al president Biden pels negocis del seu fill Hunter.
McCarthy ha defensat públicament l'ajuda a Ucraïna en el passat, però ara que el seu càrrec està en mans dels republicans díscols té un discurs molt més de confrontació: "Que l'ha triat el Congrés, a Zelenski? Que és el nostre president?", va dir en una entrevista amb ABC News, on justificava la seva decisió de vetar un discurs del mandatari ucraïnès davant les dues cambres legislatives, com havia fet en l'anterior visita fa nou mesos, quan els demòcrates tenien la majoria.
L'oposició a l'augment d'ajuda militar a Ucraïna es redueix als congressistes més a la dreta del Partit Republicà i als més a l'esquerra del Partit Demòcrata: tots dos argumenten que els Estats Unit tenen prou problemes interns per insistir en la concepció, tan del temps de la Guerra Freda, que són la policia del món. "El poble estatunidenc està fart que es desatenguin les seves necessitats mentre nosaltres ens ocupem de la resta del món", va dir Byron Donalds, membre del Freedom Caucus, en què s'agrupen els republicans més conservadors.
Les divisions internes dels republicans, però, no són tan fortes al Senat, on el líder del partit, Mitch McConnell, s'ha presentat com un dels grans defensors del suport a Ucraïna: "No és caritat, sinó una inversió en els nostres interessos directes i la seguretat nacional", va dir dijous després de la reunió amb Zelenski.
"Els republicans estan consumits pel caos"
La Casa Blanca insisteix que la seva ajuda està sent crucial en la contraofensiva ucraïnesa, que avança, malgrat que a un ritme molt més lent del que s'esperava. Emmarca l'enviament d'armes i diners en "una lluita entre la democràcia i l'autocràcia", com va reiterar Biden dimarts davant les Nacions Unides. El mandatari vol convertir la política exterior en un punt clau de la seva campanya per a les presidencials de l'any vinent, tot distanciant-se de l'aïllacionisme dels anys de mandat de Donald Trump.
"Els republicans extremistes de la Cambra de Representants estan consumits pel caos i encaminen el nostre país cap a un tancament del govern que danyaria les nostres comunitats, la nostra economia i la nostra seguretat nacional”, assenyala la Casa Blanca en un comunicat, on acusa els republicans de demanar “una llarga llista imprudent de propostes partidistes com a condició per mantenir obert el govern, des d'un judici polític sense proves fins a retallades imprudents a programes amb els quals compten milions de famílies treballadores i persones grans".