Obama trenca el silenci i fa costat a Kamala Harris
El suport de l'expresident impulsa encara més la candidatura de la vicepresidenta i reforça el seu 'momentum'
WashingtonL'expresident dels Estats Units Barack Obama ha avalat aquest divendres la campanya de Kamala Harris per a la nominació presidencial demòcrata. El de l'expresident és el suport més important que faltava fins ara a la vicepresidenta, ja que havia aconseguit tenir al seu costat els líders més influents del Partit Demòcrata. En un comunicat en el seu nom i en el de l'ex primera dama Michelle Obama diuen que faran tot el que puguin "perquè Kamala Harris sigui elegida com a nova presidenta dels Estats Units". Harris ha agraït el suport en una trucada telefònica que la seva campanya ha difós en un vídeo.
Obama també ha compartit el vídeo a les seves xarxes assegurant que ell i Michelle faran "tot el possible" per assegurar-se que Harris guanyi les eleccions. Els Obama han lloat la trajectòria de la fiscal i vicepresidenta, a qui molts de republicans han començat a menystenir dient que el seu fitxatge només és per les polítiques DEI, unes sigles que s'utilitzen per referir-se a les mesures que es prenen per fomentar la "diversitat, l'equitat i la igualtat". Encara que no és res nou, veient la campanya que estan mobilitzant els seguidors MAGA (Make America Great Again) a les xarxes per intentar denigrar la demòcrata mentre Trump es dedica a etiquetar-la com a "crazy radical Kamala" [boja radical].
Trump recula sobre el debat
Un cop més, l'expresident ataca la seva rival per la seva condició de dona i no per la de política demòcrata. En un comunicat enviat just ahir des de la seva plataforma de campanya, Trump semblava que preparava el terreny per cancel·lar el debat electoral que està previst per al 10 de setembre. En un principi s'havia acordat quan Biden era el candidat, però ara sembla que enfrontar-se a Harris ja no li fa tanta gràcia. "A causa del caos polític continu al voltant de Joe Biden i el Partit Demòcrata, els detalls del debat de les eleccions generals no es poden acabar de tancar fins que els demòcrates decideixin el seu candidat", escrivia.
El republicà sostenia aquesta teoria partint de la base que llavors Obama encara no havia donat el seu suport a Harris. "Hi ha una forta sensació entre molts membres del Partit Demòcrata, concretament Barack Hussein Obama, que Kamala Harris és un frau marxista que no pot derrotar el president Trump", deia el comunicat republicà. Set hores i mitja després que s'enviés el missatge, Harris publicava a les xarxes el vídeo amb la trucada dels Obama fent-li costat i posava fi a una altra teoria republicana amb què es pretén erosionar el momentum de la vicepresidenta.
La primera a donar el seu aval a Harris va ser l'antiga presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. Tenir el suport de Pelosi permetia a Harris respirar tranquil·la, ja que ella havia liderat les pressions perquè Joe Biden renunciés. El líder de la majoria al Senat, Chuck Schumer, i el de la minoria a la Cambra de Representants, Hakeem Jeffries, van esperar-se fins dimarts per pujar al carro de Harris. Fins ara, a la llista només quedava un nom per ratllar: Barack Obama.
Gestionar la seva influència
En altres ocasions l'expresident sempre ha estat dels últims a mostrar el seu suport al candidat demòcrata. Obama és conscient de la influència que continua tenint dins del partit, i intenta no abusar-ne i no aparèixer com algú que imposa les seves decisions. Quan van ser les primàries del 2020, en què Biden s'enfrontava al senador Bernie Sanders, Obama ja va adoptar una postura similar. L'equip de Biden pressionava constantment l'expresident perquè donés suport al seu exvicepresident davant del senador Bernie Sanders. La resposta d'Obama en aquell moment va ser: "No vull influir en el resultat".
En un moment tan delicat per als demòcrates, tot ha d'estar estudiat. I el silenci d'Obama fins avui, també. L'equip de la candidata busca deixar sense arguments aquells que defensen que Harris ha estat "col·locada" per Obama i altres peixos grossos del partit, una idea que els republicans han intentat explotar des del minut zero en què es va anunciar el canvi de nom a la butlleta. Posposar el suport de l'expresident podia ajudar a mostrar una Harris més independent.
En el càlcul dels tempos de l'anunci també hi havia un altre factor que Obama ha tingut en compte: no danyar l'orgull de Biden. Mentre Harris està entrant per la porta gran, el president ja està de sortida de la política després de 50 anys. Obama era conscient de tot el que significa per a Biden la renúncia i no volia que la nominació de Harris eclipsés el seu comiat. És per això que els primers dies posteriors a la seva retirada (i a l'elecció de Harris com a successora) Obama només va dedicar-se a parlar sobre Biden.
L'expresident es volia assegurar que Biden no quedava enterrat pel seu moviment, un gest que encara hauria pogut enterbolir més la relació entre tots dos després que Obama també se sumés a les veus crítiques del partit que demanaven al demòcrata que fes un pas al costat. Obama sempre ha estat un ferm aliat de Biden dins del partit i els mesos anteriors l'havia acompanyat en algun dels seus mítings.