Els demòcrates temptegen Kamala Harris

L'equip de campanya de Biden ha començat a fer sondejos interns en què enfronta la vicepresidenta amb Donald Trump

2 min
Kamala Harris i Joe Biden el 4 de juliol a la Casa Blanca.

WashingtonDesprés de la desastrosa aparició de Joe Biden al debat de la CNN, la xarxa social X es va omplir de vídeos i mems de Kamala Harris de l'estil "escalfa, que surts". Des de llavors, cada vegada que Biden ha ficat la pota, el timeline d'X s'ha omplert de vídeos i mems pro-Kamala. Harris, de 59 anys, seria la successora més lògica si Biden renunciés, ja que és la seva vicepresidenta. Fins ara el ball de noms i la cerca d'un possible relleu només eren conjectures i rumors entre les files demòcrates. Aquesta setmana, però, s'ha sabut que l'equip de campanya de Biden ha començat a fer sondejos interns en que enfronta Harris amb Trump.

L'empitjorament de la crisi interna, que amb els lapsus de Biden amb Zelenski i Harris encara s'ha agreujat més, ha fet que els demòcrates comencin a preparar el terreny per a quan es produeixi el relleu. Que l'equip de campanya ja estigui calibrant la popularitat de Harris tampoc és un bon senyal per a Biden, que continua aferrant-se a la candidatura. Fins i tot Donald Trump s'ensuma la tramuntanada i ja ha començat a atacar Harris pel que pugui passar. En un míting recent a Florida deia, amb afany de fer mal, que era una "socialista" i una "incompetent": "Si el Joe hagués triat algú només una mica competent, l'haurien expulsat del càrrec fa anys, però no poden fer-ho perquè ella ha de ser la seva segona opció."

Una enquesta publicada dijous per la cadena ABC News, el Washington Post i Ipsos, també feia sondejos d'un cara a cara entre Harris i Trump. Les preguntes es van realitzar després del debat de la CNN entre els votants registrats i els resultats parlen per si sols: l'enquesta mostra com la vicepresidenta és capaç de superar el republicà amb un 49% dels vots, davant el 47% de Trump. Si la comparativa es feia entre Biden i Trump, el republicà sortia guanyador amb el 47% dels vots, enfront del 46% de Biden.

Malgrat que sembli que Harris està guanyant popularitat enmig d'aquesta crisi, la realitat és que mai ha sigut una figura carismàtica. Com a vicepresidenta ha passat bastant desapercebuda i no ha aixecat gaires passions, fet que l'equip de Biden esperava quan la van elegir com a segona. En els últims mesos la demòcrata ha tornat a posar-se sota el focus adoptant una postura molt més crítica amb Israel per la crisi de Gaza i liderant la lluita pels drets sexuals i reproductius després de la derogació de la sentència del cas Roe contra Wade.

Harris pretenia guanyar popularitat pel simple fet de ser el tàndem de Biden, i era una manera d'intentar guanyar-se els sectors més progressistes, en què el president no acaba de quallar. Així mateix, fa temps que la campanya de Harris se centra a demostrar que està preparada per assumir la presidència si eventualment calgués. Abans del debat de la CNN, aquesta eventualitat estava pensada en el supòsit que Biden tornés a guanyar les eleccions i no fos capaç d'acabar el segon mandat. Ara bé, tot i que sembla que els demòcrates l'estan temptejant, Harris no és l'única opció.

stats