Quant costa la compra del súper als EUA? (I per què ha estat clau per a Trump)
La inflació al país està al punt més baix dels últims tres anys però els preus continuen per sobre dels nivells prepandèmia
WashingtonLa Pamela va a comprar al supermercat dues vegades a la setmana. La carn, el pollastre i l’arròs són alguns dels productes que no poden faltar a la nevera del seu apartament de Washington D.C. Explica que compra la vedella de la millor qualitat: “Això implica que gastaré més. Sí que busco estalviar en productes com ara la pasta. La compro als supermercats més assequibles” comenta. Calcula que es gasta uns 700 dòlars al mes per a dues persones; l’equivalent a uns 653 euros. “La mitjana del salari d’una persona acabada de graduar a Mèxic és el que jo gasto al mes en aliments”, diu sobre el seu país natal.
El document Despeses dels Consumidors elaborat per l’Oficina del Cens dels Estats Units assenyala que durant l’any 2023 les llars del país es van gastar de mitjana 832 dòlars al mes només en aliments. Una xifra que equivaldria a uns 776 euros i que inclou tant els productes comprats al supermercat com els àpats als restaurants. En canvi, el 2022, aquesta despesa va ser de 779 dòlars (uns 733 euros), fet que suposa un increment del 6,8%.
L’economia ha estat una de les principals preocupacions dels estatunidencs a l'hora de votar a les eleccions presidencials. Una enquesta publicada al setembre pel Pew Research Center assenyala que gairebé un 74% dels ciutadans estaven “molt preocupats” pel preu dels aliments i els béns de consum. Un dels problemes que ha patit el país durant els últims anys ha estat l’anomenada “reduflació”, un fenomen que es produeix quan les companyies redueixen la dimensió dels productes però en mantenen els preus, i una pràctica que el president Joe Biden va qualificar d'"estafa".
Donald Trump, ara ja president electe, va fer de l'economia un dels pilars de la seva campanya. El republicà va criticar durament les polítiques de l’administració Biden-Harris i va prometre implementar aranzels sobre productes estrangers amb l’objectiu de traslladar la fabricació a territori estatunidenc.
“És cert que als Estats Units els salaris són més elevats que a Europa, però tant els lloguers com els preus dels aliments són molt alts, i m’he endut una sorpresa bastant negativa en aquest sentit”, explica l’Adrián, un jove originari de Barcelona que va arribar a la capital del país al juliol. “Quan vols comprar aliments frescos i orgànics has de pagar un preu molt elevat que no té justificació. No és normal que sigui més barat un menú a una cadena de menjar ràpid que comprar un quilo de pomes al supermercat”, comenta.
Quins són els estats i els productes més cars?
Califòrnia és l’estat continental més car del país, segons un estudi del portal d’ajuda financera Help Advisor, referent als preus del 2023. Allà, el preu mitjà de la compra setmanal és de 298 dòlars (uns 278 euros). Nevada i Mississipi també es troben entre les primeres posicions de la llista. L’estat més assequible és Wisconsin, on omplir el carro de la compra costa 221,5 dòlars (206 euros).
El setembre passat, la inflació interanual es va situar al 2,4%, el punt més baix des de 2021. I segons el departament de Treball, d'ençà que Joe Biden va arribar a la Casa Blanca, cada mes ha crescut l’ocupació. Pel que fa a les xifres d’atur, s’han mantingut en un 4,1% durant els dos últims mesos. Tot i això, a escala general, els preus continuen estant per sobre dels nivells prepandèmia i els consumidors, especialment els de classe mitjana, ho noten a les butxaques.
Des de Miami, l’economista i exprofessor universitari Tulio Rodríguez apunta que una baixada de la inflació no necessàriament es tradueix en un descens de preus, sobretot “quan els sous no canvien”. “Part del problema és que hi ha molts comestibles i molts productes que s’importen. Tots aquests productes que venen a través del mercat d’importació tenen un increment de cost important”, detalla l’expert, que també apunta a la guerra entre Rússia i Ucraïna com un dels motius principals de l’encariment. Destaca que, sobretot, s’han encarit els productes agrícoles.
La vedella, els productes porcins, l’oli i la fruita fresca són alguns dels aliments que van augmentar de preu durant el mes de setembre en comparació amb el mes d’agost, segons dades del departament d’Agricultura. A causa d'un brot de grip aviària que va reduir el nombre de gallines ponedores al país, els ous són un dels productes que van experimentar un dels ascensos més elevats.
Hi ha experts que subratllen que els preus dels aliments frescos són una barrera per obtenir prou nutrients. Una enquesta realitzada per l’organització d’investigació mèdica i sanitària sense ànim de lucre Research America i publicada al juny destaca que un 72% dels participants van indicar que el cost dels aliments és el problema alimentari més important al qual s’enfronta la nació.