El Consell de Seguretat de l'ONU aprova la proposta dels EUA per a un alto el foc a Gaza
El text ha tirat endavant gràcies a l'abstenció de Rússia
WashingtonEl Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat amb 14 vots a favor i una única abstenció la proposta de resolució per a un alto el foc a Gaza presentada pels Estats Units. Es tracta de la segona resolució que ha presentat Washington davant del Consell després que Rússia i la Xina frustressin el primer text el març passat. Aquest cop, però, Rússia s'ha abstingut. "Avui aquest Consell ha enviat un missatge clar a Hamàs: accepteu l'alto el foc. Els combats podrien acabar avui", ha dit l'ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, després de la votació.
Un alt càrrec de Hamàs ha confirmat a l'agència Reuters que accepten la proposta i estan "a punt per discutir sobre els detalls", mentre que el secretari d'estat dels Estats Units, Antony Blinken, que està de visita a la regió, ha assegurat que el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu també s'hi ha compromès.
La proposta en qüestió és una mena de full de ruta que es divideix en tres fases que inclouen des de l'alliberament dels ostatges fets per Hamàs el 7 d'octubre i la retirada de les forces israelianes de les zones poblades de Gaza, fins a un pla de reconstrucció per a Gaza. En la primera etapa, hi hauria una treva de sis setmanes que es podria allargar més, si les negociacions ho requereixen. El text s'emmiralla en la proposta que va anunciar el president Joe Biden el 31 de maig, on assegurava que comptava amb el suport d'Israel. Thomas-Greenfield ho ha tornat a defensar aquest dilluns davant el Consell.
Malgrat que Biden va assegurar que la proposta havia estat presentada per Israel, el govern israelià va fer un comunicat posterior a l'anunci en què deia que la guerra no acabaria "fins que s'aconsegueixi la destrucció de l'exèrcit de Hamàs i les seves capacitats governamentals". De fet, alguns dels socis del govern de coalició (especialment els partits d'extrema dreta) han estat més explícits a l'hora de mostrar el seu rebuig total al pla.
Al març el Consell ja va aprovar una petició per a l'alto el foc presentada pels 10 membres no permanents del Consell. En aquella ocasió va poder tirar endavant gràcies a l'abstenció dels Estats Units.
"Hem votat a favor del projecte dels Estats Units perquè creiem que representa un pas endavant per assolir un alto el foc", ha assegurat aquest dilluns el representant algerià davant l'ONU, Amar Bendjama. Bendjama havia anunciat a finals de maig que Algèria també estava treballant en l'esborrany d'una resolució per demanar la fi de les operacions militars d'Israel a Rafah, així com un alto el foc. En els vuit mesos que porten de conflicte, ja han mort gairebé 37.000 palestins.
L'ambaixador de la Xina davant l'ONU, Fu Cong, ha justificat el seu vot a favor del text presentat pels nord-americans com una mesura "urgent" per intentar aturar "els assassinats i alleujar la catàstrofe humanitària". "El text continua sent ambigu i tenim preocupacions vàlides sobre si les parts accepten o no la proposta. I si les tres fases es poden realitzar sense entrebancs", ha exposat Cong.
Per la seva banda, Israel ha repetit davant del Consell que el seu objectiu continua sent el mateix que el primer dia: "Alliberar tots els ostatges, acabar amb la capacitat militar de Hamàs i garantir que Gaza no sigui una amenaça per a Israel en el futur". En referència a la possibilitat d'allargar l'alto el foc més de sis setmanes, també ha assegurat que "Israel no acabarà dins de conversacions insignificants que Hamàs utilitzarà per guanyar temps".
Blinken visita Israel
La votació d'aquest dilluns a l'ONU ha coincidit amb la visita del secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, a Israel. Blinken ha aterrat a Tel-Aviv amb dos objectius: desencallar les negociacions amb Hamàs per aconseguir un alto el foc i evitar una guerra total amb el Líban. La setmana passada, coincidint amb la marxa anual del Dia de Jerusalem, el primer ministre Benjamin Netanyahu va anunciar que l'exèrcit israelià s'està preparant per a "una forta acció" militar contra Hezbollah. Al nord d'Israel, a la frontera amb el sud del Líban, els últims dies el foc creuat s'ha intensificat.
La visita de Blinken a Israel és la novena que fa al territori des que va començar el conflicte. Abans de volar des del Caire, ha tornat a insistir que la proposta d'alto el foc presentada per Biden és "l'única forma" d'evitar més morts de civils a la Franja.
Aquest dilluns Blinken ha tornat a insistir que l'"única part" que no ha acceptat la iniciativa és Hamàs: "Veurem si Hamàs desitja posar fi al conflicte o no. […] Sembla que ja tothom dona suport a la proposta. La pregunta és si Hamàs ho acceptarà". L'afirmació de Blinken xoca amb la reacció del govern de Netanyahu, que encara no ha assegurat que hagi adoptat formalment el text.
Seguint la línia editorial de Washington, el secretari d'Estat posa tot el pes del possible fracàs de les negociacions en Hamàs, encara que la seva visita d'aquest dilluns és precisament per aconseguir nous avenços en l'alto el foc. Blinken s'ha reunit amb Netanyahu i amb el ministre de Defensa, Yoav Gallant. Pe separat, ha parlat amb tots dos sobre la proposta de l'alto el foc i de la necessitat d'evitar que el conflicte s'estengui per la regió.
Després de l'operació de l'exèrcit israelià de dissabte passat, que va aconseguir alliberar quatre ostatges però va deixar un reguer de palestins morts, Washington tem que les possibilitats que Hamàs accepti un alto el foc baixin. El grup islamista encara no s'ha pronunciat oficialment sobre la nova proposta, encara que, segons recull el New York Times, alguns membres de Hamàs han insinuat que no poden acceptar un alto el foc sense unes garanties sòlides del fet que Israel estigui disposat a negociar el final de la guerra.
La pressió dels ultres dins del govern de coalició israelià ha fet que lidiar amb Netanyahu es converteixi en un autèntic maldecap per a Washington. El primer ministre israelià moltes vegades s'ha deixat endur per les pressions internes d'aquest sector i ha adoptat decisions totalment oposades a les peticions dels nord-americans. Ara, Blinken es troba un escenari encara més agrest després que Benny Gantz, líder del partit centrista Unitat Nacional i un dels homes més moderats dins l'executiu, hagi abandonat el govern de coalició per protestar contra la gestió que fa Netanyahu de la guerra.