El Congrés ratifica la victòria de Trump quatre anys després que instigués l'assalt al Capitoli
Harris ha estat l'encarregada de presidir la sessió i Biden ha demanat no oblidar els fets del 6 de gener del 2021
WashingtonLa nevada que ha deixat fins a 12 centímetres de neu a Washington també ha esmortit el record de la turba de negacionistes electorals, envalentida per Donald Trump, que va assaltar el Capitoli ara fa quatre anys. En lloc del multitudinari míting que va organitzar el republicà a l'Ellipse, la cita per a aquest dilluns era una guerra de boles de neu al Meridian Park dues hores abans que el Congrés comencés la sessió per certificar els resultats electorals. En menys de 40 minuts s'ha fet el recompte dels vots del col·legi electoral i s'ha formalitzat la victòria de Trump.
"Els vots per a president dels Estats Units són els següents: Donald J. Trump, de l'estat de Florida, ha rebut 312 vots", ha anunciat des de l'estrada Kamala Harris, que s'ha cenyit al seu paper de presidenta del Senat –funció que ve amb la vicepresidència–. Al seu costat, el republicà Mike Johnson, que ha reeditat el seu càrrec com a speaker, no dissimulava el somriure. La demòcrata ha hagut de presidir el funeral de les seves aspiracions presidencials i ha esperat que els aplaudiments de la bancada republicana finalitzessin per prosseguir: "Kamala D. Harris, de Califòrnia, ha rebut 226 vots". Els congressistes demòcrates també han aplaudit: un gest de suport.
Un cop s'han certificat els vots de la victòria de J.D. Vance com el pròxim vicepresident, Harris ha donat per acabada la sessió conjunta entre el Senat i la Cambra de Representants. La sessió ha acabat abans de les dues del migdia, moment en què alguns dels assaltants fa quatre anys trencaven els vidres de l'edifici i hi irrompien. Harris ha complert amb la seva promesa d'una transició pacífica, i s'ha limitat a complir la seva funció com a presidenta del Senat. No ha fet cap referència a l'assalt.
El 6 de gener ha tornat a ser el que sempre havia estat: un mer tràmit simbòlic en què el Congrés certifica els resultats electorals. La tranquil·litat de la jornada estava garantida en el moment en què l'únic candidat que havia agitat el fantasma de la violència va guanyar les eleccions del 5 de novembre passat. Trump està reescrivint la història dels Estats Units, i el relat sobre el que va passar fa quatre anys al Capitoli no és una excepció.
"Un dia d'amor"
El republicà fa temps que blanqueja un dels episodis més foscos de la democràcia nord-americana definint-lo com un "dia d'amor" i qualificant els assaltants de "patriotes". Malgrat les imatges captades durant aquella jornada i el balanç de 140 policies ferits i cinc morts, el republicà està aconseguint imposar la seva versió dels fets. Els més de 600 detinguts per l'assalt al Capitoli es consideren víctimes d'una "persecució política" orquestrada pel deep state en què Trump és el principal màrtir. Un discurs victimista que ha ajudat el republicà a recuperar el control de la Casa Blanca.
Al matí, Trump ha compartit a Truth Social una fotografia de la multitud que es va congregar a l'Ellipse per escoltar el seu discurs ara fa quatre anys. Va ser llavors quan el republicà va instigar els seus seguidors a aturar el "furt" de les eleccions. "Aturarem el robatori. Avui exposaré només algunes de les proves que demostren que vam guanyar aquestes eleccions, i les vam guanyar de manera aclaparadora. No van ser unes eleccions ajustades", va dir llavors Trump.
Les paraules d'aquest discurs li van costar la seva imputació en el cas federal de Washington per instigar l'assalt al Capitoli i intentar interferir en el procés electoral. En menys de 20 dies tornarà a la Casa Blanca i ja no se'l podrà jutjar. El fiscal especial Jack Smith, que estava a càrrec del cas, ja va demanar desestimar les acusacions contra Trump amb l'esperança de poder recuperar-les un cop acabi el mandat i perdi la protecció del càrrec. La retirada dels càrrecs torna a ser una victòria per al magnat i reforça el seu relat alternatiu en què ha estat víctima d'una "cacera de bruixes".
Article de Biden
Diumenge a la nit el president Joe Biden va publicar un article al Washignton Post en què recordava la fractura que va representar l'assalt al Capitoli. "S'ha dut a terme un esforç implacable per reescriure –fins i tot esborrar– la història d’aquell dia. Per dir-nos que no vam veure el que tots vam veure amb els nostres propis ulls. Per desestimar les preocupacions sobre això com si fos una mena d’obsessió partidista. Per justificar-ho com una protesta que simplement es va descontrolar. Això no és el que va passar".
La lliçó de principis democràtics que vol donar Biden, amb el seu compromís d'una transició pacífica de poder, corre el risc de convertir-se en un element legitimador del relat de Trump. A dins del Capitoli ja no queda cap rastre de la violència d'aquell dia: les marques de les parets han estat reparades, les finestres i les portes trencades pels assaltants fa temps que van ser substituïdes. Tampoc hi ha cap placa o record. L'únic vestigi de la violència viscuda aquell dia han estat les tanques negres de més d'un metre d'alçada que rodejaven el perímetre i la presència de policies en cada racó de l'edifici.