La cimera de l'OTAN: un test sobre la salut de Biden

El president rebrà els caps d'estat i de govern de l'Aliança enmig de la crisi per la seva salut

3 min
Biden en tornar a la Casa Blanca després d'actes de campanya a Pensilvània.

BarcelonaLa calor que fa aquests dies a Washington és quasi tan sufocant com les preocupacions entorn de la salut del president i que han dividit el Partit Demòcrata. Amb màximes que arriben als 36 graus (i mínimes que no baixen dels 25), Joe Biden haurà de rendir al cent per cent per convèncer el país (i els seus propis congressistes) que als seus 81 anys està capacitat per seguir en la cursa presidencial. Per sort per a ell –i per a la resta de líders i assistents–, totes les compareixences que protagonitzarà el president al llarg d'aquests dies se celebraran a l'auditori Andrew W Mellon amb els sistemes d'aire condicionat funcionant a tota màquina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dijous Biden protagonitzarà la seva primera roda de premsa en solitari després de la desfeta al debat a la CNN. Així tot, també s'espera que parli durant la celebració del 75è aniversari de l'OTAN i en altres rodes de premsa conjuntes amb el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg. L'obstinació del president a continuar en la cursa electoral és un autèntic maldecap per a molts demòcrates, que veuen a les enquestes com disminueixen les possibilitats de reeditar un altre mandat a la Casa Blanca si ell és el candidat.

Les hores prèvies a la celebració del 75è aniversari de l'OTAN, la Casa Blanca ja ha hagut de sortir a negar que el president tingui Parkinson. Després de la fràgil imatge que va oferir al debat electoral contra Donald Trump a la CNN, les preguntes sobre quin és l'estat de salut del president no han fet més que créixer. Dilluns a la tarda, poques hores després que Biden enviés una carta als congressistes demòcrates en què insistia en el fet que no renunciaria a la candidatura, el New York Times es feia ressò de les visites d'un especialista en Parkinson a la Casa Blanca durant els últims mesos. Kevin O'Connor, el metge del president, ha reiterat que el demòcrata no ha estat tractat per aquesta malaltia neurològica.

Llàgrimes entre els demòcrates

Mentre el president intenta dissipar tot dubte sobre el seu estat de salut i les seves capacitats, aquest dimarts al matí els congressistes demòcrates de la Cambra de Representants s'han reunit en privat al Capitoli durant dues hores per discutir les seves preocupacions sobre la candidatura de Biden. Segons ha revelat a Axios un dels participants, a la trobada hi ha hagut "llàgrimes reals". Malgrat que en els últims dies la candidatura del president ha estat trontollant davant les veus crítiques dins del partit, sembla que el bloc dissident està perdent força.

Dilluns a la tarda les mostres de suport cap a Biden van començar a guanyar terreny, especialment entre demòcrates mediàtics com és el cas de la congressista Alexandria Ocasio-Cortez. "Joe Biden és el nostre candidat. No deixarà la cursa, ell està en la campanya i jo li dono suport", va dir la congressista a la sortida del Capitoli dilluns a la tarda. El líder de la majoria al Senat, Chuck Schumer, també va reiterar el seu suport al president.

El mateix dilluns a la nit, Biden també va participar en una trucada amb els membres del caucus negre del Congrés, que també van fer pinya amb el president. Si durant els tres dies que dura la cimera Biden és capaç de mostrar-se enèrgic i no torna a tenir una "mala nit" com la de la CNN, és probable que a poc a poc aconsegueixi enterrar aquells demòcrates que volen que abandoni.

stats