Estats Units

Caos i incertesa a la frontera sud dels Estats Units per la fi de les expulsions en calent de Trump

El país limita l'asil i reforça la frontera amb Mèxic davant l'augment inèdit de migrants que intenten passar-la

Migrants creuen la frontera dels Estats Units amb Mèxic en el moment que expira el Títol 42, a la mitja nit d'aquest divendres.
4 min

WashingtonLa nit d'aquest dijous ha marcat un canvi d'era en el sistema migratori dels Estats Units: ha expirat el Títol 42, la norma sanitària impulsada per Donald Trump durant la pandèmia que ha permès fer fins a 2,6 milions d'expulsions en calent en els darrers tres anys, la majoria durant el mandat de Joe Biden. Però l'inici d'un nou capítol no va acompanyat de millors previsions per als migrants. De fet, l'actual president ha impulsat un ventall de mesures destinades a blindar la frontera, limitar el dret d'asil i endurir les sancions, si s'entra al país il·legalment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Desenes de milers de persones, provinents de diferents racons de l'Amèrica Llatina, han arribat durant les últimes setmanes a Ciudad Juárez, Nuevo Laredo, Reynosa i Matamoros, entre altres municipis de la frontera nord de Mèxic, amb l'esperança de travessar el riu Bravo per entrar als Estats Units. Després d'una llarga ruta migratòria, a l'altre costat s'han trobat una frontera reforçada amb 1.500 soldats, que se sumen als 2.500 membres de la Guàrdia Nacional, desplegats per l'Administració Biden, per fer front a l'augment de migrants previst un cop el Títol 42 deixi de ser vigent. De moment, no s'han registrat problemes als punts fronterers, segons informen diversos mitjans. El New York Times, per exemple, parla de "relativa calma i una sensació d'incertesa" durant aquest divendres al matí.

Migrants creuen el riu Bravo, a Matamoros (Mèxic), per entregar-se als agents fronterers dels Estats Units aquest dijous, hores abans de l'aixecament del títol 42.

La Casa Blanca fa mesos que es prepara per al final d'aquesta norma. De fet, estava previst que passés a finals de desembre, però el Tribunal Suprem va aprovar-ne l'ampliació a petició de diversos estats republicans. Ara que s'acaba l'emergència sanitària, aquesta norma deixa de tenir validesa legal i s'aplicarà exclusivament el Títol 8, que té dècades d'antiguitat i no ha deixat d'aplicar-se durant la pandèmia. Aquesta mesura alentirà el procés de deportació, ja que requereix als agents de frontera que processin les sol·licituds d'asil, però inclou més sancions per als migrants que entrin de manera il·legal: no podran tornar a tramitar la seva sol·licitud d'asil en cinc anys i, si ho tornen a intentar, s'arrisquen a acabar en una presó nord-americana. Amb tot, no preveu expulsions en calent, ja que per deportar algú cal una entrevista prèvia amb un agent. D'aquesta manera, si amb el Títol 42 calien 10 minuts per expulsar un sol·licitant d'asil, el Títol 8 pot comportar més d'una hora.

Preveient la fi de la mesura sanitària, les autoritats de ciutats nord-americanes frontereres com El Paso, Laredo o Brownsville –totes tres a Texas– han declarat l'estat d'emergència després de detectar l'arribada de més immigrants en les últimes setmanes. De fet, la Guàrdia Nacional assegura que ha augmentat el nombre de deportacions des de finals d'abril, que se situen ara al voltant de les 7.000 diàries, i preveu que creixin encara més durant els pròxims dies.

Els refugis d'acollida de migrants a banda i banda de la frontera estan ja desbordats i la majoria no poden oferir llit ni menjar als nouvinguts. I el que és una situació indigna per a milers de persones corre el risc de convertir-se en una crisi humanitària. El Paso calcula que hi ha més de 2.300 immigrants –amb i sense papers– vivint als carrers, i dormint en campaments al voltant de dos refugis, que estan col·lapsats. Dins d'aquests albergs hi ha aproximadament 330 persones. I l'alcalde d'El Paso, Oscar Leeser, estima que fins a 15.000 migrants són a Ciudad Juárez, al costat mexicà de la frontera, o s'hi dirigeixen. 

Migrants al punt fronterer d'El Paso (Estats Units) després de creuar la frontera entre Mèxic i els Estats Units.

Biden blinda la frontera

"La fi del Títol 42 no significa una frontera oberta, sinó tot el contrari", va assegurar aquest dimecres el secretari de Seguretat Nacional dels Estats Units, Alejandro Mayorkas. Davant la nova realitat, en previsió de l'arribada de més migrants, l'Administració Biden ha creat un "pla operatiu" que inclou mesures com l'augment de recursos de "personal, transport, suport mèdic i instal·lacions per a les operacions frontereres". Entre aquestes, s'hi inclouen els 1.500 soldats en actiu que han enviat a la frontera en una missió temporal de 90 dies, que, segons el govern, no actuaran amb l'ús de la força, sinó en "suport logístic i administratiu".

"El nostre enfocament general és construir vies legals perquè les persones vinguin als EUA i imposar conseqüències més dures als qui optin per no fer servir aquestes vies", va dir Mayorkas. I va enviar un missatge als milers de migrants que s'han amuntegat en els últims dies a la frontera: "Als contrabandistes només els importen els seus beneficis, no els cregueu, no arrisqueu la vostra vida ni estalvis per ser expulsats dels EUA".

Més traves per als demandants d'asil

Paral·lelament, aquest dijous entra també en vigor una nova norma que desqualifica els sol·licitants d'asil que no hagin presentat abans la seva petició des d'un altre país. “Aquesta administració simplement no permetrà el caos massiu i el desordre a la frontera a causa de la falta d'acció del Congrés”, van apuntar fonts de la Casa Blanca després de l'anunci de la mesura al febrer.

Per poder demanar prèviament l'ingrés als Estats Units –i també al Canadà, Mèxic i Espanya–, el govern de Biden va anunciar el mes passat la creació de centres de processament regional a l'Amèrica Llatina. És la manera que ha trobat perquè els migrants puguin sol·licitar el seu ingrés al país sense haver d'arribar fins a la frontera. No obstant això, aquests centres, situats a Colòmbia i Guatemala, encara no han acabat de construir-se.

De moment, doncs, els sol·licitants d'asil estan obligats a fer servir una aplicació mòbil per als tràmits. Per poder concertar les cites, han d'estar físicament localitzats al centre o el nord de Mèxic. Aquesta aplicació, segons l'Oficina de Duanes i Protecció de Fronteres, "proporciona un tràmit segur, ordenat i humà perquè els estrangers accedeixin als ports d'entrada en lloc d'intentar entrar als EUA de manera irregular".

stats