Els EUA acusen Rússia d'atacar un dron que sobrevolava el mar Negre

Washington qualifica l'incident de "perillós i poc professional", però Moscou nega que hagi tingut cap contacte amb l'aparell

Un dron MQ-9 Reaper de la Força Aèria dels Estats Units en una imatge d'arxiu.
3 min

BarcelonaUn avió de combat rus Su-27 ha colpejat aquest dimarts un dron de vigilància estatunidenc que sobrevolava el mar Negre i ha obligat l'exèrcit dels Estats Units a fer-lo caure, segons ha informat Washington, que ha condemnat l'incident i l'ha qualificat d'"imprudent". El general James Hecker, que supervisa les forces aèries nord-americanes a la regió, ha afirmat que el dron, del model MQ-9 Reaper (no tripulat), estava fent operacions rutinàries a l'espai aeri internacional quan ha estat "interceptat i colpejat per un avió rus, cosa que ha provocat la caiguda i la pèrdua completa de l'MQ-9".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escaramussa aèria afegeix tensió a les relacions de Washington amb Moscou, dinamitades des que Vladímir Putin va ordenar fa un any envair Ucraïna. L'escalada, doncs, és considerablement perillosa i més en un moment crític al camp de batalla: en plena ofensiva sobre la ciutat de Bakhmut, al Donbàs, i a l'expectativa que la guerra entri en una nova fase, encara més activa, a partir d'aquesta primavera. Des de l'inici de la invasió, avions russos i dels EUA havien sobrevolat el mar Negre, però mai havia transcendit un esdeveniment d'aquest tipus. La Casa Blanca porta mesos mantenint operacions de vigilància amb avions no tripulats sobre aquest mar, de considerable valor estratègic.

L'incident ha passat aquest dimarts a les set del matí, quan dos caces russos han fet una intercepció "temerària" del dron nord-americà. Segons ha detallat l'exèrcit estatunidenc, abans de la col·lisió els avions de combat russos han llançat combustible a l'MQ-9 i han fet maniobres perilloses davant del dron. El portaveu del Pentàgon, el general Pat Ryder, ha descartat que la col·lisió pugui considerar-se un accident: "Tenint en compte les accions dels pilots russos, està clar que [la maniobra] ha estat perillosa i poc professional. Crec que els fets parlen per si sols", ha dit en una roda de premsa. Ryder ha explicat que els Su-27 han estat volant al voltant del dron durant uns 30 o 40 minuts abans que un d'ells hi xoqués. Els danys provocats per la col·lisió han obligat l'exèrcit nord-americà a fer caure l'avió danyat a aigües del mar Negre, perquè no podia seguir volant. El president Joe Biden ha estat informat immediatament.

Moscou, però, ha contradit la versió de Washington i ha assegurat que els caces russos no han entrat en contacte amb l'aparell nord-americà ni l'han atacat. Segons el ministeri de Defensa rus, els pilots han detectat el dron a prop de la península de Crimea, volant en direcció a la frontera russa amb els transponedors apagats. Ha afegit que l'aparell nord-americà ha entrat "en un vol incontrolat, amb una pèrdua d'altitud" i s'ha estavellat "com a resultat d'una maniobra brusca".

Amb tot, Ryder ha dit que l'incident ha estat gravat i que el departament de Defensa està gestionant que es puguin desclassificar les imatges. Ha assegurat que, si es fan públiques, el vídeo donarà suport a la versió del Pentàgon.

Un fet "únic"

El portaveu de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha explicat que Washington traslladarà a les autoritats russes la seva preocupació sobre l'incident, que podria escalar encara més les tensions entre les dues potències. Tot i que ha assenyalat que no és la primera intercepció russa que es produeix a la zona, sí que ha destacat que és un fet "únic" perquè ha acabat provocant la caiguda de l'aparell.

Segons Kirby, el dron no ha suposat cap amenaça per a ningú, i ha assenyalat que els Estats Units continuaran volant sobre el mar Negre, com han fet durant l'últim any, des que va començar la invasió russa d'Ucraïna.

Aquest mar, que es troba entre Europa i Àsia, limita amb diversos països, com Rússia i Ucraïna, incloent-hi la disputada península ucraïnesa de Crimea, annexionada il·legalment per Moscou fa nou anys. "Si el missatge és que ens volen dissuadir de volar i operar a l'espai aeri internacional sobre el mar Negre no funcionarà, perquè això no passarà –ha subratllat Kirby–. El mar Negre no pertany a cap nació. I continuarem fent el que hem de fer pel nostre propi interès de seguretat nacional en aquesta part del món".

El comandant suprem de l'OTAN a Europa, el general de l'exèrcit nord-americà Christopher Cavoli, també ha informat els membres de l'aliança militar sobre l'incident. I els Estats Units convocaran aquest mateix dimarts l'ambaixador de Rússia a Washington, segons ha anunciat el portaveu del departament d'Estat, Ned Price, que ha acusat Moscou d'una "violació descarada de la llei internacional".

stats