Estats Units

Biden visita la frontera amb Mèxic després d'endurir la política migratòria

El president es compromet a ampliar les vies legals de migració, però amplia la norma de Trump que facilita les expulsions en calent

El president dels Estats Units, Joe Biden, amb un agent de seguretat a la frontera dels Estats Units amb Mèxic.
4 min

Washington"Necessitem ampliar les vies legals per a una immigració ordenada. Ho podem aconseguir alhora que limitem la immigració il·legal". És el missatge que ha portat aquest diumenge el president dels Estats Units, Joe Biden, amb la seva visita a la ciutat d'El Paso (Texas), l'epicentre de la crisi migratòria que està vivint la frontera amb Mèxic, on s'han batut nous rècords d'arribada de migrants des de la Segona Guerra Mundial. La seva visita exprés, de tres hores, és la primera a la frontera des que va assumir el poder fa dos anys, i arriba en un moment de qüestionament de la seva política migratòria. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant la seva curta estada, prèvia a viatjar a Mèxic per reunir-se amb el president Andrés Manuel López Obrador, i el president del Canadà, Justin Trudeau, Biden ha pogut constatar una imatge crítica i desoladora. Fa setmanes que els refugis estan desbordats. Molts dels migrants indocumentats, que han arribat al país després d'un perillós viatge que culmina creuant el riu Bravo, es veuen obligats a passar les nits fredes d'hivern als carrers, sense cap lloc on anar, a l'espera que es resolgui el seu estatus legal.

Mentre Biden culpa l'administració anterior de la pressió migratòria i l'increment de persones que entren indocumentades al país, la setmana passada va anunciar un nou enduriment de la política fronterera, una continuació de les receptes iniciades per Donald Trump. Concretament, dijous va anunciar que expandirà l'abast del Títol 42, una polèmica norma sanitària imposada per l'expresident i que l'actual administració havia promès eliminar.

Ampliació de les expulsions en calent

Aquesta mesura, que dificulta el procediment per aconseguir asil i facilita les expulsions en calent, havia d'expirar al desembre, però una sentència del Tribunal Suprem va obligar a mantenir-la. Condicionat per aquesta norma, Biden ha decidit incidir-hi en comptes de pal·liar-la. Així, ampliarà les nacionalitats subjectes a la restricció, que a partir d'ara seran vuit, després de la inclusió dels migrants procedents d'Haití, Nicaragua i Cuba que travessin la frontera de manera irregular. La mesura ja s'aplica en l'actualitat als ciutadans de Mèxic, Hondures, Guatemala, el Salvador i Veneçuela.

"Continuar utilitzant aquesta política fallida i inhumana de l'era Trump no farà res per restaurar l'estat de dret a la frontera", lamenta per escrit un grup de quatre influents senadors demòcrates del Caucus Hispà del Congrés. "L'expansió del Títol 42 per incloure cubans, haitians i nicaragüencs és una promesa trencada", assegura Dylan Corbett, director executiu de l'Institut Hope Border, una de les nombroses organitzacions que donen suport legal als migrants a El Paso. Corbett afegeix: "Continuarem treballant intensament per recollir les peces trencades del sistema d'immigració i demostrar que el futur no resideix en l'expulsió i la deportació, sinó en la humanitat i l'esperança".

Per la seva banda, els republicans han acusat el president nord-americà d'anar a la frontera només per fer-se la foto. "El Paso s'ha afanyat a treure els migrants il·legals i a buidar els campaments abans que arribi Biden", ha dit el governador republicà de Texas, Greg Abbott, aliat de Trump i un dels principals defensors de la militarització fronterera. "Era previsible: Biden no vol que els EUA vegin el caos que ha causat. Això és només una sessió de fotos", ha afegit Abbott, que ha sigut l'encarregat de rebre oficialment Biden a l'aeroport.

Biden es compromet a obrir noves vies legals

El Títol 42 va entrar en vigor l'any 2020 i, des d'aleshores, ha estat utilitzat per arrestar més de 2,5 milions de persones migrants a la frontera, segons les dades de l'International Rescue Committee. Això significa que la majoria s'han produït durant l'administració de Biden. Trump va aplicar la norma emparant-se en la crisi sanitària del coronavirus, però l'objectiu i conseqüència va ser un augment de les expulsions en calent, en la línia del seu discurs antiimmigració.

Per contra, el discurs de Biden ha mostrat una cara més amable, i ha insistit que busca ampliar les vies legals de la migració. Tanmateix, el seu enduriment de la política migratòria ve després d'un pacte amb el govern del president mexicà, López Obrador, en què aquest s'ha compromès a acceptar fins a 30.000 dels migrants il·legals expulsats pels EUA cada mes.

Biden està ampliant la persecució dels migrants indocumentats, però també ha creat nous cursos d'entrada al país. A l'octubre va anunciar el desplegament de 24.000 visats humanitaris i la setmana passada va prometre que n'emetrà fins a 30.000 al mes, per als migrants de Veneçuela, Cuba, Nicaragua o Haití. És a dir, s'ha compromès a acceptar (amb els visats) i expulsar (amb el Títol 42) la mateixa quantitat de migrants cada mes.

Cimera amb López Obrador i Trudeau

Després de la breu visita a la frontera, Biden la creuarà aquesta nit en direcció a Ciutat de Mèxic. Allà té previst participar en una cimera de tres dies amb els presidents de Mèxic i el Canadà. Abans, però, es reunirà dilluns cara a cara amb López Obrador, amb qui té previst parlar de cooperació en termes de migració, així com d'un altre assumpte de primer nivell: l'epidèmia de fentanil, provinent principalment dels càrtels de Sinaloa i Jalisco, que està colpejant amb força els centres urbans dels EUA. Es tracta del primer viatge de Biden a Llatinoamèrica des que va assumir el càrrec, una visita que Trump va evitar fer i que va fer per últim cop Barack Obama, l'any 2014.

stats