Biden s'adreça a la nació després de l'atemptat contra Trump: "No som enemics"

Trump descriu com un "miracle" l'intent d'assassinat i diu que farà un discurs d'unitat nacional a la convenció republicana

3 min
El president Biden adreçant-se a la nació.

WashingtonEl president nord-americà, Joe Biden, s'ha adreçat a la nació en un breu discurs emès en prime time l'endemà de l'atemptat contra l'expresident i candidat republicà, Donald Trump. "Recordeu: podem no estar d'acord, però no som enemics, som veïns, amics, companys de feina", ha dit Biden només començar un discurs des del Despatx Oval que ha durat gairebé 10 minuts. Enmig de l'augment de la polarització del país, el president ha tornat a enviar un missatge d'unitat i ha demanat als nord-americans "rebaixar la temperatura política".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atac contra Trump de dissabte a Pensilvània no és més que el punt àlgid de la crispació política que viu el país des de l'assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021 que el mateix Trump va instigar. Abans del tiroteig, el país ja havia viscut altres episodis de violència política, com l'assalt a cops de martell contra el marit de la demòcrata Nancy Pelosi el 2022, quan era presidenta de la Cambra de Representants; o bé l'intent de segrest de la governadora de Michigan, la demòcrata Gretchen Whitmer, per part d'un grup de radicals el 2020. Davant d'aquesta situació, Biden ha demanat resoldre les diferències "a les urnes" i "no amb bales".

"Necessitem sortir dels nostres caus on només escoltem aquells amb qui estem d'acord, on la desinformació es propaga ràpidament, on actors estrangers fomenten les flames de la nostra divisió per donar forma als resultats coherents amb els seus interessos, no els nostres", ha dit el president, ja no només en referència a les teories conspiranoiques sobre l'atac contra Trump sinó a totes les fake news que han estat circulant a les xarxes des de fa mesos. Fa temps que les campanyes de desinformació i la intel·ligència artificial s'han convertit en una amenaça per a les eleccions del 5 de novembre. Al febrer la intel·ligència nord-americana va publicar un informe en què advertia que Rússia, la Xina i l'Iran intentaran influir en l'opinió de la ciutadania de cara a les eleccions. 

Biden també s'ha escudat davant la munió de congressistes republicans que han aprofitat el succés per culpar els demòcrates i el mateix president: "La convenció republicana començarà demà. No tinc dubtes que criticaran el meu historial i oferiran la seva pròpia visió per a aquest país". Dilluns Milwaukee dona el tret de sortida a la convenció republicana, on Trump ja ha arribat per començar els mítings. Els Serveis Secrets nord-americans han dit que no preveuen cap canvi en els seus plans d'acció tot i el tiroteig.

Malgrat haver ofert un discurs presidencial, Biden també ha aprofitat la compareixença per fer una petita falca electoral i recordar a tota la ciutadania el que està en joc aquest 5 de novembre. "Els errors en les eleccions són enormement alts. Ho he dit moltes vegades. La tria que fem aquestes eleccions donarà forma al futur d'Amèrica i del món durant dècades. Ho crec amb tota la meva ànima, sé que milions dels meus conciutadans també ho creuen", ha dit Biden, que es troba en una situació de debilitat davant dels dubtes que genera la seva candidatura i la seva capacitat com a candidat.

Abans de l'atemptat, Biden havia ofert un míting enèrgic a Detroit on havia tornat a posar el focus sobre el seu rival i el perill que suposa per al país un segon mandat de Trump. Ara, amb l'expresident convertit en una espècie de "màrtir polític" i amb els republicans acusant falsament el Partit Demòcrata d'haver alimentat el discurs d'odi contra el seu candidat, l'equip de campanya de Biden haurà de repensar els discursos i des de quin angle combatre Trump.

"Estic viu de miracle"

Després de l'atemptat, l'expresident ha decidit modificar el discurs amb què s'adreçarà aquesta tarda a Convenció Nacional Republicana de Milwakee i convertir-lo en una mostra d'unitat nacional, segons ha explicat a The Washington Examiner abans d'anar cap a Milwaukee. "És una oportunitat per unir el país, fins i tot el món sencer. El discurs serà molt diferent, molt diferent del que hauria estat fa dos dies", ha assegurat.

En declaracions a un altre mitjà nord-americà, The New York Post, Trump afirma haver viscut "un miracle" al míting de Pensilvània: "Se suposa que no hauria de ser aquí, se suposa que hauria d'estar mort", va dir al diari, amb qui va compartir les seves impressions després d'aquesta "experiència surrealista". "El metge de l'hospital va dir que mai no havia vist res així, ho va anomenar un miracle", va afegir. Trump també va recordar que en el moment del tiroteig va salvar-se perquè va girar el cap en direcció a una pantalla que mostrava un gràfic al qual feia referència.

stats