Biden s'acomiada amb una alerta contra la nova "oligarquia" dels Estats Units
El president ha advertit que la concentració "d'extrema riquesa, poder i influència" amenaça la democràcia
WashingtonAl juliol, el president Joe Biden va advertir del perill que representava per a la democràcia el retorn de Donald Trump. El mandatari explicava des del Despatx Oval les raons de la seva renúncia a la candidatura electoral. Sis mesos després, assegut en el mateix escriptori, Biden s'ha acomiadat de la nació i ha fet una advertència que va més enllà del republicà, que ocuparà la Casa Blanca a partir de dilluns. "Als Estats Units s'està formant una oligarquia d'extrema riquesa, poder i influència que amenaça literalment tota la nostra democràcia, els nostres drets i llibertats fonamentals, i la possibilitat que tothom tingui una oportunitat justa de progressar", ha alertat Biden.
El demòcrata ha assenyalat l'exclusiu cercle que han creat els multimilionaris de les grans tecnològiques al voltant de Trump i la confluència de "tecnologia, poder i riquesa" que s'acumula en unes poques mans. El propietari de X, Elon Musk, és la cara més visible de les grans fortunes de Silicon Valley que han fet el gir a la dreta i que ara es disputen l'atenció de Trump. De moment, el sud-africà compta amb una posició privilegiada a la dreta del futur president dels Estats Units.
"Fa més d'un segle el poble nord-americà es va enfrontar als grans burgesos industrials (robber barons) d'aleshores i va trencar els monopolis. No va castigar els rics, simplement va fer que els rics complissin les regles que tots els altres seguien. Els treballadors volien drets per guanyar el que es mereixien. Se'ls va incloure en l'acord i van ajudar a encaminar-nos cap a la construcció de la classe mitjana més gran i el segle més pròsper que s'ha vist mai al món", ha defensat Biden. La tria del terme no és casual: el concepte robber barons es va encunyar al segle XIX per referir-se als grans burgesos de l’època daurada estatunidenca. En el seu discurs de la victòria després de guanyar les eleccions, Trump va assegurar que començava "l'època daurada".
Per a Marc Andreessen, inversor de Silicon Valley i ara aliat de Trump, aquest contracte o "acord" de què parla Biden fa temps que es va trencar. “Abans hi havia un enteniment a la societat: un emprenedor tecnològic posava en marxa una empresa, creava llocs de treball, s’enriquia, pagava impostos i després donava els seus diners a la filantropia. Tot això amb el suport dels mitjans. En els últims 10 anys, totes les parts de l’acord s’han trencat: els diners s’han demonitzat, la tecnologia s’ha demonitzat i la filantropia comença a ser vista com una cosa dolenta”, afirmava Andreessen en una entrevista el passat desembre a The Free Press.
El revers de la "demonització dels diners" és la popularització del lema "tax the rich" dins la societat nord-americana. La "filantropia" d’Andreessen és abocar ingents quantitats de diners a les campanyes polítiques. Musk va crear l'America PAC i va gastar-se almenys 260 milions de dòlars en la campanya del magnat. Com si Biden respongués en diferit a les declaracions d'Andreessen, ha afirmat: "Cal reformar el codi tributari, no oferint les retallades fiscals més grans als multimilionaris, sinó fent que comencin a pagar el que toca. Necessitem eliminar els diners foscos, aquest finançament ocult darrere de massa contribucions de campanya. Hem d'eliminar-los de la nostra política".
Trump no és l'únic que empeny els Estats Units cap a terreny desconegut. La incorporació d'una figura com Musk al govern estatunidenc per liderar el departament que ha de decidir com es retalla la despesa federal és un evident conflicte d'interessos. Les empreses del sud-africà, de SpaceX a Tesla, han rebut milions de dòlars en contractes i subsidis federals. Tesla, a més, cotitza a l'índex borsari Nasdaq. Biden ha demanat "prohibir que els membres del Congrés operin a la borsa mentre estan en el càrrec".
El risc de la desinformació
Les xarxes socials s'han convertit en un pou de desinformació i també han demostrat que poden jugar un paper clau a l'hora de fer ascendir nous líders. Després que Musk es posés del costat de Trump, es va fer evident com l'algoritme de la plataforma X donava més visibilitat als posts que compartien informació favorable (de vegades falsa) al republicà. Biden ha advertit que les xarxes socials, controlades per aquesta mateixa "oligarquia", suposen un perill per a la democràcia.
"Els nord-americans són sepultats sota una allau de desinformació i mala informació, la qual cosa permet l'abús de poder. La premsa lliure s'està enfonsant. Els editors estan desapareixent. Les xarxes socials estan renunciant a la verificació dels fets. La veritat és ofegada per mentides dites per poder i per lucre", ha advertit Biden, que ha fet referència a la decisió de Mark Zuckerberg de retirar el programa de verificació de les seves xarxes. El propietari de Meta, que engloba Instagram, Facebook i WhatsApp, buscava així el favor de Trump. Aquest dimecres també es feia públic que organitzarà una festa en honor del republicà abans de la presa de possessió.
Biden també ha advertit del potencial "perill" que representa la intel·ligència artificial per al país "si no es creen barreres de seguretat". "Hem d'assegurar-nos que la intel·ligència artificial sigui segura i fiable", ha destacat. Tot plegat ha fet que Biden recordi l'advertència que va fer l'expresident Eisenhower durant el seu discurs de comiat sobre els perills del complex militar-industrial. Ara, més de mig segle després, el 46è president dels Estats Units ha advertit sobre el "possible sorgiment d'un complex industrial-tecnològic, que també podria representar perills reals per al nostre país".
Malgrat els avisos, Biden també ha fet un repàs del seu llegat i ha reiterat els conceptes que ja ha mencionat en altres discursos: la importància de la separació de poders, la necessitat de frenar l'abús de poder i el deure de garantir "una oportunitat justa" per a tothom.
En contrast amb els valors democràtics del sistema de contrapesos estatunidenc, el demòcrata ha recordat que Trump arribarà al poder amb immunitat total per als seus actes presidencials. Tot gràcies a la sentència que va dictar el Tribunal Suprem a l'estiu. "Necessitem fer una esmena a la Constitució per deixar clar que cap president és immune pels crims que cometi mentre estigui en el càrrec. El poder del president no és il·limitat, no és absolut ni hauria de ser-ho", ha reivindicat Biden.
El president ha acabat el seu discurs reprenent el fil de la metàfora sobre l'Estàtua de la Llibertat amb què arrencava la seva intervenció. Ha citat l'efígie i la seva flama com un símbol "d'esperança" i "llibertat": "Després de 50 anys de servei públic, us dono la meva paraula: encara crec en la idea sobre la qual es fonamenta aquesta nació, una nació on la força de les nostres institucions i el caràcter del nostre poble importen i han de perdurar. Ara és el vostre torn de mantenir la guàrdia. Que tots vosaltres sigueu els guardians de la flama".