Biden perd el suport dels joves de cara a les presidencials: Trump és el favorit a les enquestes
El rol dels EUA a Gaza i el fracàs de la condonació del deute estudiantil rebaixen la seva aprovació juvenil al 25%
WashingtonUna nova preocupació plana sobre el Partit Demòcrata: si les eleccions presidencials fossin avui, no seria cap sorpresa que les guanyés Donald Trump. Les enquestes fa un temps que avisen de la seva creixent popularitat, i ja es troba dos punts per sobre de Joe Biden (46% a 44%), segons l'última enquesta de The New York Times. Les dades, quan falta menys d'un any per als comicis, s'expliquen tant per la tendència a l'alça de Trump, que està aprofitant les seves quatre històriques imputacions per rellançar la seva campanya, com per la caiguda de Biden, cada vegada més qüestionat dins i fora del seu partit.
El mandatari demòcrata, que als 80 anys és la persona de més edat que ha ocupat mai el Despatx Oval, està perdent el suport dels joves, un grup que va ser imprescindible per a la seva elecció el 2020 i que va evitar la presagiada patacada en les legislatives de l'any passat. Per primera vegada, l'enquesta del Times dona la victòria a Trump, també, entre els joves: 49% a 43%.
Si en les últimes presidencials el van votar el 60% dels electors registrats menors de 30 anys, avui tan sols el 25% d'aquest grup té una opinió favorable sobre la seva gestió, segons una enquesta de Quinnipiac. Aquestes dades són secundades per una altra enquesta del Washington Post, que situa Trump 20 punts per sobre de Biden entre els menors de 35 anys.
Encara queden onze mesos per a les eleccions, el 5 de novembre del 2024, i és encara molt aviat per extrapolar resultats. Però la tendència afegeix una nova preocupació als demòcrates, incapaços de fer connectar el seu líder amb el públic més jove. Entre les causes, els mitjans nord-americans destaquen la dificultat de comunicar en plataformes consumides per mil·lennials i zoomers (com TikTok, YouTube o Instagram), que en els últims comicis van conformar el 21% dels votants, i el fracàs del seu intent de cancel·lar el deute estudiantil a milions de persones, una mesura que va ser anul·lada pel Tribunal Suprem.
El rol de Biden a Gaza desmobilitza els joves
El to bel·licista que ha emprat Biden en la recent escalada del conflicte entre Israel i Palestina, malgrat el distanciament dels últims dies, podria aprofundir aquesta llunyania amb els joves, més favorables a l'alto el foc que la resta de la població. El mandatari ha mostrat el seu suport inequívoc a Israel des del 7 d'octubre i el va escenificar amb la seva visita a Tel-Aviv dues setmanes més tard, i amb la petició "urgent" al Congrés perquè aprovi un paquet d'ajuda de 111.000 milions de dòlars per a Ucraïna, Israel, Taiwan i el reforç de la frontera sud.
Mentrestant, el 51% dels menors de 35 desaproven l'enviament d'armes, municions, tropes i portaavions addicionals a Israel. Això no vol dir que tinguin una opinió contrària a l'estat hebreu, al qual continuen donant suport per sobre de Palestina, però sí que són contraris al rol que està prenent la Casa Blanca en la guerra.
Així i tot, la pèrdua de suports joves no necessàriament són males notícies per a Biden: el seu discurs, centrat en la "seguretat nacional", apel·la al conjunt dels nord-americans, que en un 76% responen que el suport a Israel forma part de l'interès nacional dels EUA, i tan sols un 28% s'oposen a l'enviament d'armes, segons Quinnipiac.
Cada vegada menys bipartidistes
En les eleccions presidencials del 2020, van acudir a les urnes la meitat (50%) de joves (menors de 30) amb dret a vot, un fort augment de l'11% respecte als anteriors comicis, en gran part mobilitzats per la por a un segon mandat de Trump. Biden va rebre el 60% d'aquests vots. Però les eleccions solen castigar a qui ocupa el poder, cosa que el mandatari demòcrata no es pot permetre, atès que ja va guanyar les presidencials amb un ajustat marge, fet que va donar força a la teoria de frau electoral de Trump.
En les últimes dècades, els joves han fet costat elecció rere elecció al candidat demòcrata. El 2008, per exemple, Barack Obama va guanyar amb el vot de dues terceres parts d'aquest electorat. Avui els menors de 35 anys continuen sent més propensos a votar demòcrata i se senten més interpel·lats per assumptes com el dret a l'avortament, l'antiracisme o l'emergència climàtica. I encara que el discurs de Biden es dirigeix a aquestes qüestions, les enquestes mostren que no està sent suficient.
De fet, cada vegada més joves reneguen del bipartidisme i s'identifiquen com a independents: al voltant del 52% dels mil·lennials i la generació Z no simpatitzen amb els demòcrates ni els republicans, segons una enquesta de Gallup de fa un any. En aquest grup, que a finals de l'actual dècada es preveu que sigui majoritari entre els votants, s'hi troba gran part dels indecisos i abstencionistes que decidiran el resultat de les pròximes eleccions.