A Biden se li acaben les excuses per defensar el suport militar a Israel

La Casa Blanca retorça els conceptes per justificar que Netanyahu encara no ha envaït totalment Rafah mentre el president es manté en silenci

3 min
Joe Biden, aquest matí de dimecres a la Casa Blanca.

Washington"Horripilant" i "terrorífic", però no suficient. Tant l'ambaixador adjunt dels Estats Units a l'ONU, Robert Wood, com el secretari d'Estat, Antony Blinken, mostraven la seva preocupació aquest dimarts sobre els atacs d'Israel dels últims dies, que han matat almenys 45 persones a Rafah. "Inclosos nens", deia Wood durant la sessió del Consell de Seguretat, i tornava a exigir a Israel que complís la seva "responsabilitat" de protegir la població del sud de la Franja. Blinken, des de Moldàvia, s'expressava de manera similar i exigia al seu soci una investigació "immediata" sobre els fets. Malgrat els adjectius, el govern de Joe Biden continua ancorat en el posicionament que va mostrar la Casa Blanca dilluns a la tarda: Washington no veu en l'acció militar d'Israel cap justificació per frenar l'enviament d'armes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges de desolació que han sortit de Rafah i la recent resolució del Tribunal de la Haia que ordena aturar l'atac posen encara més en entredit la complicitat de Biden amb Tel-Aviv. Però és el mateix president nord-americà qui es veu acorralat per les seves pròpies paraules. Fa tres setmanes Biden va amenaçar el seu homòleg Benjamin Netanyahu amb deixar d'enviar-li armes si iniciava una invasió total sobre Rafah.

En aquell moment les forces israelianes havien ocupat el pas fronterer de la zona ignorant l'oposició dels Estats Units a realitzar una incursió terrestre sense un pla per evacuar els civils. L'excusa que va trobar Biden per seguir justificant l'enviament d'armes a Israel (i rebaixar el fet que Netanyahu ignorés descaradament la línia vermella que havia marcat) va ser dir que les tropes israelianes "encara" no havien entrat a Rafah. Ara els tancs ja han entrat al centre de Rafah i deixen un marge molt estret per trobar noves excuses que justifiquin no complir l'amenaça.

Amb la perspectiva actual, aquella amenaça davant les càmeres de la CNN es revela com un intent de donar una nova oportunitat a un Netanyahu que ha tornat a demostrar que li és igual el que digui el seu soci. Si plantar els tancs al centre de Rafah no era suficient, l'assessor de seguretat nacional israelià, Tzachi Hanegbi, dimarts va anunciar que preveu que la guerra de Gaza s'allargui tot aquest any. A més, una investigació del New York Times apunta que les bombes utilitzades en l'atac aeri israelià de diumenge havien estat fabricades als Estats Units. Blinken no ha estat capaç de desmentir la informació i només ha pogut respondre que de moment no poden verificar si és cert o no.

Biden no s'ha pronunciat

El president Biden encara no ha sortit a fer cap declaració pública sobre les operacions d'Israel i està deixant les torsions lingüístiques per al portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby. Durant la roda de premsa de dimarts Kirby assegurava que l'avanç dels tancs al centre de Rafah no es podia considerar una "operació terrestre important" perquè, segons han explicat les forces israelianes als EUA, els tancs "es mouen per un corredor anomenat Philadelphia, que és als afores de la ciutat i no dins de la ciutat pròpiament".

En un intent de justificar la dificultat que té Israel per operar sobre el terreny, Kirby també va acabar reconeixent que l'atac de diumenge sobre el campament posava en evidència "el repte" que suposen "els atacs aeris militars en àrees densament poblades de Gaza, incloent-hi Rafah". És a dir, reconeixia que s'havia atacat una zona densament poblada, però, quan se li preguntava si això no suposava violar la línia vermella de Biden sobre els civils, Kirby responia que això passaria només si hi ha una "operació terrestre important". Encara que no va especificar què significa aquest concepte.

Mantenir el suport a Netanyahu cada vegada està sortint més car a Biden. Mentre la comunitat internacional ha condemnat fermament l'atac de diumenge i Europa es planteja aplicar sancions a Israel, Washington només ha sigut capaç de catalogar els fets com a "punyents" (heartbreaking), però no els ha condemnat. A la pregunta de si els Estats Units seguirien l'exemple dels europeus, Kirby va dir que tenien "altres plans". Fet que reforça la imatge d'uns Estats Units cada cop més aïllats en el seu suport a Israel. Un aïllament que es repeteix a escala interna en la imatge de Biden, que continua per darrere de Donald Trump en les enquestes de les eleccions del 5 de novembre, mentre la seva popularitat cau en picat per la gestió del conflicte de Gaza. Sobre això, Kirby va remarcar que Biden no pren decisions en funció de la popularitat a les eleccions, sinó en funció de la "seguretat" del país.

stats