Biden està cada cop més sol i la pressió dels demòcrates creix

Veus importants del partit com Barack Obama i Nancy Pelosi haurien perdut la confiança en el president

4 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, parla e durant la cimera del 75è aniversari de l'OTAN, a Washington, Estats Units, l'11 de juliol de 2024.

WashingtonL'atenció estava centrada plenament en cada un dels gestos de Joe Biden durant la roda de premsa de dijous. Als seus peus, asseguts a primera fila, hi havia els membres del seu equip. Les cares de la secretària de Comunicació de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, el secretari de Defensa, Lloyd Austin, el conseller de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, i el del secretari d'Estat, Antony Blinken, parlen més del futur de Biden que l'actuació del mateix president. Quan Biden va referir-se a Kamala Harris com a "vicepresident Trump", Blinken va tancar ells ulls amb resignació i Sullivan es va tapar la boca, intentant dissimular la intranquil·litat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Biden cada cop està més sol dins del seu partit i el problema més immediat que tenen els demòcrates ja no és buscar-li un successor, sinó aconseguir convèncer-lo perquè marxi. A la roda de premsa de dijous el president va insistir que volia "acabar la feina" i que és la persona "més qualificada" per guanyar Donald Trump a les urnes: "El vaig derrotar un cop i ho tornaré a fer".

"No és inusual la preocupació dels congressistes, però cinc presidents van guanyar les eleccions amb números més dolents que jo", va afirmar Biden que continua assegurant que les enquestes que el situen per darrere de Trump s'equivoquen. El que fa dues setmanes va originar divisions dins del partit sembla que ara el reunificarà: s'ha de convèncer Biden perquè deixi la candidatura. L'obstinació del president i els errors que continua cometent estan fent que cada cop més aliats baixin del carro.

Obama i Pelosi des de l'ombra

L'expresident Barack Obama ha mantingut converses amb l'antiga speaker de la Cambra dels Representants Nancy Pelosi sobre el futur de la campanya del president. Obama, que va ser una de les primeres persones que va sortir a defensar Biden després del desastrós debat, ara, segons revela la CNN, ha compartit la seva preocupació amb Pelosi sobre la capacitat de Biden de derrotar Trump. Dimecres Pelosi ja havia dit a la MNSBC que hi havia "molt poc temps" perquè Biden prengués una decisió. La demòcrata, aliada del president, passava per alt la carta que Biden havia enviat dilluns als congressistes per informar-los que seguia en la cursa electoral, i erosionava subtilment la seva autoritat.

Obama també va parlar amb l'actor George Clooney abans que publiqués el seu demolidor article al New York Times en què demanava a Biden que es retirés. Obama i Clooney tenen una bona relació i, segons explica a Politico una persona coneixedora del contingut de la conversa, l'expresident no va animar el seu amic a escriure l'article, però tampoc s'hi va oposar. Clooney no només gaudeix d'una gran influència com a actor de Hollywood, sinó que també és un dels donants del Partit Demòcrata.

Persones que formen part de l'equip de Biden també han explicat al New York Times que creuen que el president ha de fer un pas al costat. Des de dins, la roda de premsa de dijous a la cimera de l'OTAN no es va viure com una nova oportunitat perquè Biden pogués dissipar els dubtes sobre la seva salut, sinó com un intent per fer veure al president que potser no està tan capacitat com creu i que ha de renunciar.

Les hores posteriors a la roda de premsa, el líder demòcrata de la Cambra dels Representants, Hakeem Jeffries, va reunir-se amb Biden a la Casa Blanca. Segons una carta enviada per Jeffries als congressistes demòcrates, el polític va expressar a Biden "l'amplitud de postures, perspectives i conclusions sobre el camí a seguir que el caucus ha compartit últimament". Un cop més, es mesuren les paraules per dir a Biden amb molta delicadesa que ha de marxar.

Barack Obama i Joe Biden a la Casa Blanca.

Una persona familiaritzada amb la trobada ha explicat a la CNN que Jeffries no va oferir el seu suport a Biden durant la conversa. Així i tot, el líder de la majoria de la Cambra no ha dit públicament si Biden s'ha de retirar o no. Al llarg del matí de divendres, alguns mitjans nord-americans han apuntat que un grup de pesos pesants del Partit Demòcrata s'estan plantejant visitar Biden a la Casa Blanca i dir-li que és hora de plegar.

Divendres al matí, el governador de Colorado, Jared Polis, ha assegurat que les discussions sobre si Biden hauria de ser el candidat continuen sent "legítimes" després de la roda de premsa d'ahir. Abans d'entrar a la reunió de l'Associació Nacional de Governadors a Salt Lake City, Polis ha demanat que el president mostri “què canviarà per tenir la capacitat” de guanyar el novembre. "Quan estàs de baixada —i crec que és important que el president Biden i el seu equip s’adonin que estan per darrere a les enquestes, i que, si les eleccions fossin avui, probablement les perdria— cal canviar alguna cosa", ha dit el demòcrata.

La "persuasió" dels donants

Si de bones maneres els membres del partit no tenen prou força per convèncer a Biden, sempre es pot fer de males maneres, anant a atacar el lloc on fa més mal: els diners. Alguns donants ja havien fet pública la seva preocupació sobre la candidatura de Biden, com és el cas del cofundador de Netflix, Reed Hastings, o l'hereva de la fortuna de la família Disney, Abigail Disney. Però fins ara només havien estat això, paraules i declaracions. Ara sembla que la compareixença d'ahir (amb els lapsus sobre Zelenski, a qui va confondre amb Putin, i Harris) han empès als donants a fer un pas més.

El super-PAC més gran que la campanya de Biden té darrere, Future Forward, ha paralitzat 90 milions de dòlars en donacions mentre el demòcrata continuï al capdavant de la candidatura, segons han explicat dues persones de l'entorn al New York Times.

21 congressistes i 5 famosos

Actualment, ja hi ha 21 congressistes demòcrates de 264 que han demanat públicament a Biden que es retiri. El texà Lloyd Doggett va ser qui va obrir la veda a principis de la setmana passada, i des de llavors el degoteig no ha parat. "Joe Biden va salvar el nostre país una vegada, i m'afegeixo al nombre creixent de persones del meu districte i d'arreu del país per demanar-li que no ho faci de nou. Si us plau, passa el relleu", ha dit la congressista Brittany Pettersen en una piulada a X just l'endemà de la roda de premsa.

Alguns dels congressistes de la llista representen estats que seran clau per decidir qui guanya les eleccions del 5 de novembre, com és el cas d'Arizona i Michigan, on segons les últimes enquestes Trump continua per davant de Biden. En total dos representants d'Arizona (Greg Stanton i Raúl Grijalva) i un de Michigan (Hillary J. Scholten) han fet comunicats demanant al president que es retiri.

Pel que fa a les figures mediàtiques, a part de George Clooney, l'escriptor Stephen King i els actors Rob Reiner i Michael Douglas també han dit obertament que és hora que Biden marxi.

stats