Biden ha de continuar? El Partit Demòcrata té quatre mesos per capgirar el desastre

El ball de noms ja ha començat, tot i que el president ja ha dit que no pensa fer un pas al costat

4 min
El candidat a la reelecció i president dels Estats Units, Joe Biden, durant el primer debat electoral.

WashingtonQuan l'equip del president Joe Biden va demanar fer el primer debat electoral gairebé quatre mesos abans de les eleccions ho feia pensant que, si el seu candidat no se n'acabava de sortir o patia algun petit lapsus, encara tindrien temps per reconduir la seva imatge. Dijous a la nit, però, el que es van trobar va ser un Biden fràgil, amb la veu afònica, que tartamudejava i li costava rebatre Donald Trump. Ara aquests quatre mesos que els Demòcrates veien com un coixí d'aire s'han convertit en un pou asfixiant del qual no saben com sortir. Quatre mesos és un interval de temps molt curt, tant per refer la imatge de Biden com per buscar un nou candidat i rellançar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La catàstrofe que va suposar l'actuació de Biden encara porta cua, i durarà. Divendres a la nit el New York Times publicava un editorial molt clar i dur: "El servei públic més gran que el Sr. Biden pot fer ara és anunciar que no continuarà postulant-se per a la reelecció", defensava. Tot i que les hores posteriors al debat columnistes de The Atlantic i altres mitjans liberals (afins al partit Demòcrata) havien publicat articles similars, que ara sigui el consell editorial del New York Times qui es posiciona afegeix gravetat a l'assumpte. Així i tot, el text s'alinea amb la idea que Biden va tenir una "mala nit", i assegura que si decideix no retirar-se i continua en la cursa electoral "seria l'elecció inequívoca d'aquest consell". A les passades eleccions, la capçalera ja va demanar el vot per al demòcrata.

Biden ja va deixar clar divendres que no pensa fer un pas al costat. En un míting que va celebrar a Raleigh (Carolina del Nord), un estat on va perdre contra Donald Trump el 2020, va assegurar que no tiraria la tovallola malgrat el mal resultat del debat. "Soc aquí perquè vull guanyar les eleccions al novembre, i si guanyem Carolina del Nord, guanyem les eleccions", va dir en un to molt més enèrgic que el de dijous. No havien passat ni 24 hores des dels tartamudejos i la veu trencada del debat, i Biden mostrava la seguretat i la fermesa que li havien faltat llavors. La tos, amb menys freqüència, sí que encara persistia (suposadament, Biden ha estat refredat). Tot, per convèncer la resta del país que el que va passar al debat va ser una "mala nit". "Sé que no soc un home jove", va admetre: "Ja no camino amb tanta facilitat com abans. Ja no parlo tan fluidament com abans. No debato tan bé com abans. Però sé el que sé: sé dir la veritat, sé distingir el bé del mal, sé com fer la meva feina, sé com fer les coses. I sé el que milions d'americans saben: quan caus, t'aixeques".

Encara que des de fora pugui semblar lògic que Biden renunciï, la perspectiva interna és molt diferent: renunciar ara a presentar-se a les eleccions posaria en dubte la seva figura com a president el que queda de mandat i, a més, posaria en qüestió l'actuació de la Casa Blanca, que fins ara s'ha dedicat a combatre tots els dubtes i preguntes entorn de l'estat de salut i les capacitats del president.

Tot el cercle intern de Biden que en el seu moment va assegurar que el president no era massa vell per presentar-se a la reelecció quedaria encara més en evidència. Per no mencionar totes les qüestions que alimentaria, des de quin deu ser l'estat de salut real de Biden quan no hi ha càmeres pel mig fins a per què es va esperar tant. Preguntes que molts ja s'estan fent ara mateix després del debat de dijous.

Precedents llunyans

A més, l'última vegada que un candidat demòcrata va renunciar a la reelecció va ser el 1968, quan Lyndon B. Johnson es va retirar i a la convenció del partit es va triar Hubert Humphrey, que va perdre contra Richard Nixon. Per tant, el precedent no és gaire encoratjador.

Malgrat el pànic dins del Partit Demòcrata i les veus que demanen buscar un nou candidat, les figures pròximes a Biden han tancat files amb ell i han defensat que es quedi. El mateix Barack Obama va sortir en defensa del seu exvicepresident, en una piulada a X en què defensava que havia estat "una mala nit": "Aquestes eleccions segueixen sent una decisió entre algú que ha lluitat per a la gent tota la seva vida i algú altre que només es preocupa per si mateix".

Però les mostres de suport no estan sent suficients per frenar el ball de noms que ja està en marxa des del mateix moment en què els agònics 90 minuts de debat van acabar. Encara que tot són càbales, la vicepresidenta Kamala Harris, el governador de Califòrnia Gavin Newson, el governador de Pensilvània Josh Shapiro i la governadora de Michagan Gretchen Whitmer són alguns dels noms que apareixen a les llistes.

Encara que sembli que el debat de dijous ha deixat els demòcrates amb un gran problema (què fer amb Biden i si substituir-lo), la realitat és que també en tenen un altre: posar-se d'acord. El pànic dins les files del partit no només ha posat en relleu la fragilitat de la candidatura demòcrata, sinó també les divisions internes entre els que volen que Biden segueixi i els que no. I això no s'haurà de resoldre en un marge de quatre mesos, sinó abans de la nominació, que serà a l'agost. Un mes.

1.
Kamala Harris

Vicepresidenta, 59 anys

Kamala Harris

La segona de Biden seria la successora més lògica a l'hora de buscar-li un substitut, si no fos perquè la vicepresidenta no ha acabat de quallar. Harris, que ha estat la primera dona afroamericana a assumir el càrrec, ha intentat guanyar protagonisme durant l'últim any fent seva la campanya pel dret a l'avortament i mostrant un perfil més dur en la guerra de Gaza.

2.
Gavin Newson

Governador de Califòrnia, 56 anys

Gavin Newson

Un dels homes propers a Biden. Després del debat va dir el següent a la MSNBC: "No dones l'esquena només per una mala actuació". S'ha erigit en un defensor dels drets LGTBI+, l'avortament i el control d'armes. Durant la presidència de Trump va convertir el seu estat en la "resistència".

3.
Josh Shapiro

Governador de Pensilvània, 51 anys

Josh Shapiro

Porta en política des del 2000, havent servit quatre mandats com a congressista a l'estat. Shapiro va aconseguir ser elegit governador a l'estat on Biden va perdre contra Trump el 2020 amb un marge de 14 punts percentuals sobre el seu rival republicà. Pensilvània tornarà a ser un estat clau aquests comicis.

4.
Gretchen Whitmer

Governadora de Michigan, 52 anys

Gret Whitmer

El nom de la governadora de Michigan també ha sonat altres vegades com a possible successora de Biden. Durant la pandèmia de la covid es va enfrontar a l'administració Trump per la seva gestió. Poc després va saltar als titulars quan les autoritats van descobrir un complot pro-Trump per segrestar-la.

stats