Biden assegura que només renunciarà a la candidatura si "Déu totpoderós" l'hi demana

El president insisteix que és la persona "més ben qualificada" per derrotar Trump en la primera entrevista televisiva que concedeix després del desastrós debat a la CNN

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, fa una pausa durant el debat presidencial de CNN als estudis de CNN el 27 de juny de 2024 a Atlanta, Geòrgia.

WashingtonEl bronzejat ataronjat i el somriure blanc impol·lut no han pogut camuflar el que tothom ja veu: un home de 81 anys. La cadena ABC News ha emès en exclusiva la primera entrevista que Joe Biden ha concedit una setmana després del desastrós debat de la CNN, i enmig d'una crisi galopant dins del Partit Demòcrata que amenaça la seva candidatura. El president dels Estats Units s'ha justificat un cop més amb l'argument que aquell dijous va tenir "una mala nit". "Crec que no hi ha ningú més qualificat per guanyar aquesta campanya que jo", ha assegurat a l'entrevistador, George Stephanopoulos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els 22 minuts d'entrevista s'encaraven com un punt d'inflexió després d'una setmana agitada en què el president ha intensificat l'agenda per demostrar que té prou vigor per seguir amb la campanya. Malgrat que Biden s'ha mostrat molt més segur i enèrgic que en el debat contra Donald Trump, hi ha hagut moments en què la imatge rejovenida s'ha esquerdat. Només començar, quan el periodista li ha preguntat si havia tornat a veure el debat, Biden ha dubtat un segon i ha dit: "Crec que no". Tot seguit, quan Stephanopoulos li ha preguntat si durant el debat havia estat conscient del seu mal rendiment, el president s'ha quedat en silenci i amb la mirada perduda, fins que finalment ha començat a formular la resposta. També hi ha hagut moments en què s'ha entrebancat amb les paraules i en d'altres ha començat frases que no anaven enlloc i que tallava amb un "anyway" ("en fi" en català).

Biden no només havia de convèncer els votants que està en forma per poder ser el candidat, sinó també el seu propi partit. Cada cop hi ha més veus dins les files demòcrates, i entre els donants econòmics, que demanen al president que reconsideri la seva decisió o que li han demanat expressament que es retiri. Però això sembla que fa que Biden s'aferri més a la candidatura. Aquesta nit, el president ha arribat al punt d'assegurar a l'entrevistador que només es retiraria "si Déu totpoderós baixés": "Si Déu Totpoderós baixés i digués «Joe, surt de la campanya», jo sortiria de la campanya". I ha afegit "Déu totpoderós no baixarà".

El periodista hi ha insistit posant-li l'exemple de si Nancy Pelosi o l'actual líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, li demanessin renunciar, però Biden ho ha esquivat: "No em diran que ho deixi". Davant aquest qüestionament, el president ha esgrimit la reunió que va tenir dimecres amb els governadors demòcrates i ha assegurat: "Ningú em va dir que havia de marxar". A la sortida d'aquella reunió, a què van assistir deu governadors en persona, només tres van comparèixer davant els mitjans per afirmar que tots estaven amb el president. Una imatge que grinyolava si l'objectiu era enviar un missatge d'unitat.

Més enllà de l'argument de la "mala nit", Biden ha exposat que no era fàcil lluitar contra una persona com Trump, que va "mentir 28 vegades" durant el debat. Així i tot, no ha tingut problemes a assegurar que ell és la persona "més ben qualificada per derrotar-lo". El periodista li ha preguntat com se sentirà si segueix a la papereta tot i els avisos i veu que Trump l'acaba guanyant. Sense dubtar, Biden ha respost el següent: "Sentiré que m'hi he deixat la pell i que ho he fet tan bé com he pogut, que d'això es tracta".

Cap test cognitiu

Quan ha arribat el moment de parlar sobre l'estat de salut del president, Biden ha insistit que sempre que viatja ho fa rodejat de metges que no tenen problemes a dir-li la veritat si veuen que alguna cosa va malament. Respecte al debat de la CNN, Biden ha tornat a dir que no va fer cas al metge i, de fet, ha revelat que es va arribar a fer un test de covid, i que va donar negatiu. "Només es tractava d'un virus molt dolent", ha assegurat.

Un dels fets que li va tirar en cara Trump durant el debat de la CNN (més enllà de si podria guanyar-lo al golf o no) és que ell va assegurar haver-se sotmès a diversos tests cognitius. Stephanopoulos ha preguntat a Biden si ell s'ha fet algun test cognitiu o algun examen amb un neuròleg, i Biden li ha reconegut que no: "Ningú m'ha dit que hagi de fer-me'n cap. Diuen que estic bé."

stats