Biden anuncia una proposta d'alto el foc a Gaza presentada per Israel: "La guerra ha d'acabar"
El text, que inclou l'alliberament dels ostatges, també implicaria la retirada de les forces isralianes de les zones poblades
WashingtonEl president Joe Biden ha anunciat aquest divendres que Israel ha presentat una nova proposta d'alto el foc a Gaza a canvi de l'alliberament dels ostatges que Hamàs es va emportar durant l'atac del 7 d'octubre. "Arribats a aquest punt, Hamàs ja no és capaç de perpetrar un altre 7 d'octubre", ha afirmat el president Biden, que ha evitat parlar de la mort d'almenys 45 palestins en un campament de Rafah (construït en una zona "segura") sota les bombes israelianes. Aquesta era la primera vegada que compareixia públicament després de l'atac, però el president ha preferit parlar només de les negociacions.
"La guerra ha d'acabar, és hora que comenci l'endemà", ha dit Biden des de la Casa Blanca. En les negociacions per poder arribar a presentar aquest esborrany hi han participat els Estats Units, Israel, Qatar, Egipte i altres països de l'Orient Mitjà, segons ha exposat.
"Aquesta oferta que tenim sobre la taula és el que necessitem", ha defensat el president. La proposta en qüestió estableix un full de ruta en tres fases que va des de l'alto el foc fins a una "reconstrucció important de Gaza". La primera fase inclou un alto el foc "total i complet" i "la retirada de les forces israelianes de les zones poblades de Gaza", ha explicat Biden.
Les diverses fases
Durant aquesta primera fase també s'alliberarien els ostatges que fossin "dones, persones grans i ferits" a canvi de l'excarceració de centenars de presoners palestins. A més, Biden ha destacat que "si les negociacions continuen més de sis setmanes, l'alto el foc durarà el temps que sigui necessari".
En una segona fase ja es produiria un intercanvi de tots els ostatges que seguissin vius, "inclosos els soldats homes", amb "una retirada de Gaza i –mentre Hamàs compleixi la seva paraula– un alto el foc temporal que es convertiria en una aturada permanent de les hostilitats". La tercera fase, segon Biden, inclouria un "pla de reconstrucció important per a Gaza", així com la repatriació dels ostatges que han mort. Actualment, es calcula que moltes de les 130 persones segrestades per Hamàs ja han mort sota els bombardejos israelians o pel deteriorament de la seva salut.
L'expresident nord-americà Barack Obama ha elogiat a través de Twitter el pla anunciat per Biden. "Un pla clar, realista i just per establir un alto el foc immediat i posar fi a la guerra a Gaza. Un pla que assegura la seguretat d'Israel, el retorn a les seves famílies dels ostatges segrestats el 7 d'octubre, que augmenta l'ajuda a Gaza i alleuja el patiment dels civils palestins", han estat les seves paraules literals.
El govern israelià ha confirmat l'existència de l'esborrany i ha insistit en el fet que "la guerra no acabarà fins que s'aconsegueixin tots els seus objectius, inclòs el retorn dels nostres ostatges i la destrucció de l'exèrcit de Hamàs i les seves capacitats governamentals". Fins ara el govern liderat pel primer ministre Benjamin Netanyahu ha defensat la necessitat de continuar atacant la Franja fins que es destrueixi Hamàs i s'alliberin tots els ostatges. Així i tot, l'executiu de Netanyahu està cada cop sota més pressió per part de les famílies dels segrestats, que critiquen les seves polítiques i es manifesten per exigir el retorn dels seus familiars.
El text presentat a Hamàs és el desè intent de posar fi al conflicte, que ja s'ha emportat la vida de més de 36.000 palestins. Mentrestant, les tropes israelianes segueixen avançant al sud de la Franja. Després d'ocupar el pas de Rafah, Israel ha tirat endavant les operacions militars a la zona, cosa que ha provocat una escalada de les hostilitats.