Estats Units

Biden anuncia un pla per evitar la deportació de més de 500.000 immigrants casats amb estatunidencs

La mesura permetrà obtenir un permís de treball a les parelles que portin més de deu anys al país

Cinto Mora i Abelaira
2 min
El president dels EUA, Joe Biden, presentant la proposta divendres a la Casa Blanca.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, anunciarà aquest dimarts un pla que protegirà de la deportació els migrants en situació irregular que estiguin casats amb ciutadans estatunidencs, segons han avançat fonts oficials. La mesura permetrà sol·licitar un permís de residència temporal al país, així com permisos de treball, a les persones que faci més de deu anys que són als Estats Units. Els fills menors de 21 anys d'aquestes parelles també podran obtenir el permís. Els que compleixin els requisits tindran tres anys per sol·licitar la residència permanent i tindran dret a un permís de treball de tres anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci es produeix el mateix dia que se celebra el 12è aniversari del programa Daca, impulsat pel llavors president Barack Obama, que va protegir de la deportació més de 530.000 migrants que van arribar als Estats Units quan eren petits, els coneguts com a dreamers. La Casa Blanca calcula que, en total, més de 500.000 cònjuges de ciutadans estatunidencs es veuran beneficiats de la mesura, així com 50.000 menors d'edat.

L'administració americana calcula que, de mitjana, aquells que podrien participar en el procés porten als Estats Units uns 23 anys i, la gran majoria, van néixer a Mèxic. A les persones que sol·licitin el procés se'ls permetrà quedar-se al país mentre es canvia el seu estatus.

La decisió arriba dies després que, a principis de juny, Biden assegurés que les pròximes setmanes detallaria la seva intenció de construir un sistema d'immigració "més just". De fet, les enquestes mostren que la qüestió de la immigració és un dels temes que més preocupen als ciutadans dels Estats Units, amb la mirada posada a les eleccions presidencials del mes de novembre.

Alex Cuic, advocat d'immigració, ha apuntat a la BBC que, tot i que la mesura afectarà un "grup reduït", marca un "inici" per a un segment de la població immigrant dels Estats Units que històricament s'ha enfrontat a complicacions en la normalització de la seva situació al país.

La Casa Blanca també té previst accelerar el procés d'atorgament de visats per als immigrants sense papers altament qualificats que hagin rebut títols d'universitats nord-americanes o que hagin rebut una oferta de feina en el seu sector, inclosos els dreamers.

L'anunci de Biden arriba dues setmanes després d'emetre una ordre executiva que permet als funcionaris nord-americans retornar ràpidament els migrants que entren il·legalment als Estats Units sense processar les seves sol·licituds d'asil. En resposta a aquella decisió, la Unió Americana de Llibertats Civils va demandar l'administració Biden la setmana passada, argumentant que viola la llei d'immigració dels Estats Units. Biden va reaccionar instant a "tenir paciència" aquells que consideraven la mesura "massa estricta".

stats