Biden desafia les crítiques, però continua ensopegant: diu "Putin" en lloc de Zelenski

El president continua pensant que és la persona més capacitada per derrotar Trump i esquiva les preguntes sobre la seva continuïtat

4 min
El president dels Estats Units John Biden

WashingtonEn les hores decisives sobre el seu futur i el dels Estats Units, Joe Biden continua cometent errors. En l'acte final de la cimera de l'OTAN ha presentat el president ucraïnès Volodímir Zelenski com "el president Putin". Quan ha arribat l'hora de "la veritat" que tothom esperava, la seva roda de premsa en solitari en què havia de demostrar que està en condicions de parlar sense un guió, s'ha referit a la seva vicepresidenta Kamala Harris com a "vicepresident Trump". Però cap de les dues ensopegades han fet dubtar al president sobre la seva candidatura. "Crec que soc la persona més qualificada per optar a la presidència", ha assegurat des del faristol on durant gairebé una hora ha contestat les preguntes dels periodistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Estic aquí per acabar la meva feina", ha afirmat Biden, que s'ha passat gairebé els 59 minuts roda de premsa esquivant les preguntes sobre la seva continuïtat i defensant el seu llegat polític. "No és inusual la preocupació dels congressistes, però cinc presidents van guanyar les eleccions amb pitjors números que jo", ha assegurat el president en referència a les últimes enquestes, que el situen per darrere de Donald Trump amb un ample marge de diferència. Unes xifres que no han fet més que empitjorar la crisi interna del Partit Demòcrata sobre les opcions que tenen de guanyar les eleccions si Biden segueix com a candidat.

Biden desafia la premsa

Biden havia demanat a la premsa, al partit i a tota la societat nord-americana que es fixessin en les seves aparicions a la cimera de l'OTAN per comprovar que el desastre del debat de la CNN de fa dues setmanes només va ser "una mala nit". La roda de premsa en solitari d'aquest dijous s'encarava com un moment clau per al president. En un esdeveniment previ a la conferència de premsa, Biden ja començava amb mal peu: "Senyores i senyors, el president Putin". Immediatament, ho ha intentat salvar dient que el lapsus amb Zelenski era perquè està "molt concentrat en derrotar a Putin".

Biden s'equivoca presentant Zelensky com a Putin i Kamala Harris com a Trump

No se sap si ha estat a causa d'aquest entrebanc, però la roda de premsa que estava planejada per dos quarts de set de la tarda, hora local, s'ha acabat endarrerint una hora. Biden ha sortit a l'escenari per encarar-se a una sala plena de periodistes. A primera fila, just als peus del faristol, estaven asseguts els membres del seu equip: la secretària de Comunicació de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre; el secretari d'Estat, Antony Blinken, i el secretari de Defensa, Austin Lloyd, entre d'altres.

Els entrebancs i la tos que van martiritzar Biden durant la nit del debat contra Trump han tornat a aparèixer durant l'exposició inicial que ha fet sobre la importància de l'OTAN i el lideratge dels Estats Units dins l'Aliança. Així mateix, el president ha fet una recapitulació sobre les grans accions de la seva administració que ha resumit en tres punts clau: la lluita contra la inflació, l'orde executiva per permetre les devolucions en calent a la frontera i la mediació a la guerra de Gaza per aconseguir un alto el foc que no arriba mai.

Quan ha arribat el torn de les preguntes de la premsa, ningú ha aixecat la mà. Ha estat el mateix Biden que ha anat llegint els noms dels periodistes amb qui s'havia pactat prèviament el torn. La mesura, però, no ha salvat el president de si mateix. A la resposta de la primera pregunta, ha parlat de Harris com a "vicepresident Trump". A diferència de quan s'ha equivocat amb Zelenski, en aquest cas Biden no ho ha corregit.

"Harris està qualificada per ser presidenta"

L'entrebanc s'ha produït a més en un moment en què Biden estava elogiant Harris i posant el focus en ella dient que "està qualificada per ser presidenta". "No l'hauria triada si no fos perquè creia que estava qualificada per al càrrec de presidenta", ha defensat Biden. Tot i això, aquesta declaració no ha anat acompanyada de cap insinuació sobre una possible retirada. Dins del ball de noms que hi ha per un possible successor a Biden, Harris és un dels que ha sonat amb més força. Seria el relleu més lògic si el president renunciés.

El nerviosisme del president s'ha fet evident en diverses ocasions en què s'ha perdut argumentant les respostes als periodistes i que ha tallat amb un "anyway" [sigui com sigui]. Biden ha tornat a voler treure ferro a les preocupacions sobre les seves capacitats físiques i mentals i ha defensat que els líders estrangers amb els quals s'ha reunit durant la cimera no han expressat cap mena de preocupació per la seva salut. El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha assegurat després de la reunió bilateral del matí que havia vist Biden "en molt bona forma".

El president ha tornat a dir que no va fer cas al seu equip i que va agafar massa vols la setmana anterior al debat. Cal recordar que aquells dies va estar tancat a Camp David practicant per a la cita i no de gira per Europa. Així mateix, també ha insinuat que el seu equip li està sobrecarregant l'agenda d'actes: "Estimo el meu equip, però ells afegeixen coses. Em posen coses contínuament. Estic atrapat en l'infern de la meva esposa". A l'entrevista d'ABC News, Biden va evitar culpar el seu equip pel seu mal rendiment en el debat electoral de la CNN. Només una setmana després sembla que les culpes ja no estan tan clares.

Trump: "Bona feina, Joe!"

Mentre Biden encara estava acabant de respondre les preguntes dels periodistes, Trump ha fet burla de la confusió del demòcrata a la seva xarxa Truth Social. " Bona feina, Joe!"

Com si fos una broma pesada del destí, ha resultat que aquest dijous 11 juliol qui havia de ser sentenciat era Trump i no Biden. El jutge del cas Stormy Daniels havia de dictar la pena per la seva condemna, encara que la data ha quedat ajornada fins al setembre, després que el seu equip legal apel·lés el cas al·legant la sentència del Tribunal Suprem que li reconeix la immunitat parcial.

La crisi interna dins dels demòcrates també es produeix just la setmana abans de la Convenció Republicana. Els pròxims dies Trump i els seus seguidors es reuniran a Milwaukee (Wisconsin) per fer efectiva la candidatura de l'expresident. També s'espera que el magnat nomeni el seu vicepresident. Mentrestant, la divisió dins dels demòcrates sembla que podria continuar encara que Biden acabi renunciant: els delegats que deixarà al seu pas seran "lliures", i encara que nomeni un successor, no els podrà obligar a votar-lo. L'ampli ventall de noms sobre la taula i sense cap candidat que destaqui especialment podria donar pas a una guerra interna pels suports.

stats