Agraïts per la saviesa dels votants
Per fi la temperatura política als Estats Units ha baixat uns graus després dels incessants augments durant els últims anys de la pandèmia del covid-19 i la presidència de Donald Trump. Els nord-americans es van reunir dijous passat amb familiars i amics al voltant d’una taula per celebrar el seu tradicional Dia d’Acció de Gràcies, gaudir d’un bon àpat i donar les gràcies per la seva bona sort sense el rerefons de baralles per política, mascaretes o vacunes.
Aquest retorn a un festí amb menys discussions acalorades es va produir, en part, gràcies a la fi de les restriccions per la pandèmia i als resultats de les recents eleccions de mig mandat de principis de mes. Aquests desenllaç electoral, en paraules de l’editorial del Washington Post, va ser “gràcies a la saviesa dels votants”. El “judici ponderat” d’una majoria de votants de tot el país i de tots colors polítics va rebutjar candidats que van qüestionar o negar el resultat de les presidencials del 2020 en curses clau per càrrecs federals i estatals. Així, tots els negacionistes electorals que competien per secretaries d’estat –que controlen els processos electorals– d’estats indecisos com és el cas d’Arizona van perdre.
Dos factors d’aquesta victòria per la democràcia nord-americana van ser, per una banda, la preferència dels votants dels dos partits per candidats pragmàtics en lloc d’extremistes i, per l’altra, el fet que molts votants independents van optar per un vot fraccionat, és a dir, van votar per candidats dels dos partits segons el càrrec en disputa i en la mateixa papereta. Aquests signes de moderació són, probablement, producte del cansament dels nord-americans amb la forta polarització política i la seva preocupació pels efectes dels trumpisme en les institucions democràtiques del país, que ha quedat palès que és present de moltes formes.
Respir i treva
Les eleccions de mig mandat van ser un respir per a molts, però tanmateix poden ser només una treva. L’expresident Donald Trump, el percussor de la “gran mentida” –com es coneixen les falsedats sobre frau electoral del 2020– i instigador de l’atac al Capitoli després de la seva derrota, ha corregut a anunciar la seva tercera cursa a la Casa Blanca.
Ho ha fet malgrat la derrota dels seus candidats i les investigacions judicials que pesen sobre ell, convençut que continua sent el líder absolut del Partit Republicà. Durant el seu llarg discurs a la seva famosa mansió de Mar-a-Lago, va repetir vells greuges i mentides sobre un sistema de votació fraudulent i va recuperar els hits de les seves campanyes passades.
Però Trump no és el que era. Se’l va veure amb poca energia i sense el públic fervent dels primers anys. A més, ara podria tenir al davant un rival més seriós, el governador de Florida Ron DeSantis, que complicarà el seu pas per les primàries republicanes i a qui Trump ja ha posat en el seu punt de mira amb declaracions incendiàries: “Sé més coses d’ell que la seva esposa”, va arribar a dir fa uns dies.
Mentrestant, el president Joe Biden, que va fer 80 anys diumenge passat, va viatjar a Nantucket pel Dia d’Acció de Gràcies. Allà, envoltat de la seva família, pensava iniciar una sèrie de converses sobre el seu futur que continuaran durant les vacances de Nadal. Després dels últims comicis, un rematch entre Biden i Trump cada cop és més possible. Però encara falten dos anys: una eternitat en política.