Els Estats Units veten l'admissió de Palestina com a membre de ple dret a l'ONU
La petició ha aconseguit 12 vots a favor, superant el mínim, però ha quedat fora de joc per la negativa de Washington
WashingtonEls Estats Units han fet valer els interessos del seu soci, Israel, i han vetat l'admissió de Palestina com a membre de ple dret de les Nacions Unides. Ho han fet en una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU que s'ha celebrat aquest dijous a la nit. Malgrat que la iniciativa havia aconseguit 12 vots a favor i dues abstencions (Regne Unit i Suïssa), els Estats Units hi han votat en contra i han deixat fora de joc la proposta, tal com estava previst. Com a membre permanent del Consell de Seguretat, n'hi havia prou que Washington s'hi oposés per frustrar el reconeixement de Palestina com a estat membre.
"Cap acció prematura des de Nova York, encara que sigui amb la millor de les intencions, no aconseguirà l'estatalitat per al poble palestí. Els membres del Consell tenim la noble responsabilitat que les nostres accions promoguin la pau i siguin coherents amb els requisits que imposa la Carta [de les Nacions Unides]", ha dit l'ambaixador els Estats Units davant l'ONU, Robert A. Wood, un cop s'ha acabat la votació. Així mateix, ha insistit en el fet que els EUA "han treballat amb vigor i resolució per donar suport a l'estatalitat palestina".
Abans que comencés la votació i s'acabés el debat, sense tenir clar si la proposta aconseguiria el suport d'almenys 9 dels 15 estats membres del Consell de Seguretat (la xifra mínima perquè tirés endavant), els Estats Units ja havien anunciat que vetarien el reconeixement de Palestina.
El representant algerià a l'ONU, Amar Bendjama, ha avisat que malgrat que s'hagi tornat a frustrar el reconeixement de l'estat de Palestina "els esforços d'Algèria no s'aturaran fins que Palestina es converteixi en un membre de ple dret". Així mateix, també ha agraït "el suport aclaparador" que ha rebut la sol·licitud que aquest dijous s'ha votat.
Quan ha arribat el torn de l'Observador Permanent de l'estat de Palestina, Riyad Mansour, ha denunciant que el seu "dret a la lliure determinació no és objecte de regateig, és un dret històric de viure a la nostra pàtria". Mansour, ha assegurat que Israel es una "potència genocida" i abans d'acabar s'ha dirigit a tots els membres del Consell: "Quan marxem d'aquesta sessió, recordin que hi ha persones innocents pagant amb les seves vides i les vides dels seus fills l'ajornament de la justícia".
Israel ha mantingut un discurs que quasi semblava fora de lloc, no només perquè no ha parlat en cap moment del resultat de la votació, sinó perquè ha seguit insistint en el fet que l'ONU no hagi condemnat els atacs de Hamàs del 7 d'octubre. "Parlar a aquest Consell és com parlar al no res", ha dit l'ambaixador israelià davant l'ONU, Gilad Erdan.
El portaveu del departament d'Estat, Vedant Patel, no només havia avançat la decisió de vetar Palestina, sinó que també havia avisat que Washington "retiraria" el finançament nord-americà a l'ONU si s'arribava a permetre que Palestina esdevingués un estat membre de ple dret. Actualment els EUA és el país que més diners posa a les Nacions Unides. Només l'any 2023 hi va aportar més de 18.000 milions de dòlars. La negativa dels nord-americans d'aquest dijous se suma als altres tres vetos que van aplicar quan es va demanar un alto el foc a Gaza davant del Consell.
Guterres, a favor del reconeixement de Palestina
Tot i que a l'inici de la sessió del debat el secretari general de l'ONU, António Guterres, havia mostrat el seu suport a l'admissió de Palestina com a estat membre, les seves paraules només tenien un pes simbòlic. Guterres havia defensat que acceptar Palestina com l'estat membre 194 de l'ONU és "la responsabilitat i l'obligació moral" de la comunitat internacional. Però les seves paraules no han sigut suficients per canviar el parer de Washington, i molt menys el d'Israel. L'ambaixador de l'estat hebreu davant l'ONU, Gilad Erdan, havia dit durant el debat del Consell que portar la qüestió a votació "era la recompensa més gran per al terrorisme", entre altres adjectius incendiaris.
Durant el debat previ a la votació, l'ambaixador nord-americà a l'ONU va centrar més el seu discurs en condemnar l'atac de l'Iran i mostrar el "ferri" suport a Israel que no pas a parlar sobre la qüestió de l'estat palestí. Indirectament, però, ja va donar a entendre que no hi estaven d'acord: "Seguirem amb la diplomàcia directa perquè Israel mantingui les negociacions amb els seus veïns. Hem d'aconseguir mesures per a la creació dels dos estats". Així i tot, els nord-americans van decidir avisar explícitament del seu veto des de fora de l'ONU a través del portaveu del Departament d'Estat.
Wood tampoc va respondre al retret que li havia fet el representant especial de Palestina, Ziad Abu Amr, quan va recordar que per reconèixer l'estat d'Israel com a membre de l'ONU no va caldre cap negociació. "Com es va crear l'estat d'Israel? ¿No va ser a través de la resolució de l'ONU, la 181?"
Abu Amr també va dir que la regió "no tindrà estabilitat sense l'establiment d'un estat palestí independent amb les fronteres del 1967 i amb Jerusalem Est com a capital". Un marc geogràfic que també va exigir Rússia durant la seva intervenció.
El ministre d'exteriors espanyol, José Manuel Albares, també va assistir al debat del Consell de Seguretat d'aquest dijous, on va defensar el reconeixement de l'estat de Palestina: "Espanya reconeixerà l'estat palestí i dona suport a la seva admissió a l'ONU".
Procés d'amissió
L'admissió d'un nou membre a l'ONU requereix que es presenti una sol·licitud al secretari general. Un cop s'ha fet això, el Consell de Seguretat ha de decidir si recomana o no la seva votació a l'Assemblea General. Només amb la recomanació del Consell es pot passar a la votació de l'Assemblea, on és necessari obtenir el suport de dos terços de la cambra.
Per aconseguir la recomanació del Consell de Seguretat es necessita el vot favorable de 9 dels 15 membres que el formen i que no hi hagi cap veto de cap dels membres permanents (els Estats Units, la Xina, Rússia, França i el Regne Unit).
El 2011 ja va haver-hi un intent d'admetre Palestina com un nou estat membre, però no va arribar a bon port i el Consell no va votar la resolució per recomanar l'admissió de Palestina. En aquella ocasió els Estats Units també havien mostrat la seva oposició contra la mesura. Un any més tard, Palestina va ser admesa com a estat observador no membre dins les Nacions Unides, rol que segueix mantenint el dia d'avui.