Els EUA veten per tercer cop una resolució de l'ONU per l'alto el foc a Gaza

Washington insinua sense data concreta la presentació d'una de pròpia però molt condicionada

L’ambaixadora dels Estats Units davant l’ONU, Linda Thomas-Greenfield, ahir durant 
la votació al Consell de Seguretat.
ARA
20/02/2024
4 min

BarcelonaLa Casa Blanca ja no sap què fer per contenir el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, que continua desoint totes les peticions internacionals perquè posi fi a la contínua matança de civils a Gaza. L'equilibri de Washington davant la catàstrofe humanitària que hi està tenint lloc, i que encara pot ser més brutal si Israel entra finalment a Rafah, com diumenge va amenaçar el ministre de Defensa, és cada cop més insostenible.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així i tot, aquest dimarts ha tornat a vetar, per tercera vegada, una resolució de les Nacions Unides, presentada per Algèria, en què es demanava un "immediat alto el foc". Per salvar la cara, però, extraoficialment, els Estats Units han fet circular un esborrany de resolució en què s'afirma que "hauria d'haver-hi un alto el foc temporal tan aviat com sigui possible". En resum, almenys de moment, paper mullat.

Després del veto dels Estats Units, l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, ha posat damunt la taula l'esborrany de la proposta de Washington de resolució alternativa, si bé encara no s'ha distribuït formalment als membres del Consell de Seguretat. El text, ha dit, abordava moltes preocupacions conjuntes, inclòs "el destí dels civils a Rafah", i ha volgut deixar clar que "una important ofensiva terrestre" sobre la ciutat del sud de la Franja no hauria de continuar. També ha dit que un alto el foc temporal és "fonamental" per aconseguir que arribi més ajuda als civils palestins "que la necessitaven desesperadament" i per a "l'alliberament de tots els ostatges". De moment, però, no hi ha cap data fixada per presentar aquest esborrany al Consell de Seguretat perquè es voti.

No obstant això, alguns membres del Consell de Seguretat han qüestionat els motius dels Estats Units per vetar la resolució d'Algèria. L'ambaixadora Greenfield ha assegurat: "Això no és un esforç nord-americà per cobrir una imminent incursió terrestre. Més aviat, és una declaració sincera de la nostra preocupació pels 1,5 milions de civils que han buscat refugi a Rafah. Cal protegir els civils". El cert, però, és que la situació és del tot insostenible i que Tel-Aviv fa cas omís al president Joe Biden.

Així i tot, la crida dels EUA a un alto el foc temporal és el llenguatge més dur utilitzat fins ara per l'administració Biden. Però segueix sense igualar l'aclaparador consens internacional que ja demana un alto el foc immediat. Tretze dels quinze membres del Consell de Seguretat han donat suport a la resolució d'Algèria, mentre que el Regne Unit s'ha abstingut. L'ambaixador d'Algèria Amar Bendjama, per la seva banda, ha argumentat sobre la posició de Washington: "Un vot en contra de cada esborrany és un aval de la violència brutal i el càstig col·lectiu dels palestins".

Hores abans que la Casa Blanca tornés a vetar la resolució, el diari The New York Times filtrava el document a què s'ha referit l'ambaixadora Greenfield. S'hi llegeix que una invasió de Rafah "tindria greus implicacions per a la pau i la seguretat regionals" i no hauria de tenir lloc "en les circumstàncies actuals". I també que una gran ofensiva terrestre a Rafah podria causar un èxode als països veïns. Egipte, que limita amb Rafah, alerta que un desplaçament massiu posaria en perill la seva seguretat i, de fet, ja blinda la frontera. Al projecte de resolució, el suport dels Estats Units a un alto el foc temporal està condicionat a un acord per alliberar tots els ostatges en mans de Hamàs i que s'eliminin totes les traves a l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja. I la representació nord-americana continua insistint en el fet que hi ha converses en aquest sentit.

Així, les negociacions per a un alto el foc es mantenen al Caire. Aquest dimarts el líder de Hamàs a l'exili, Ismail Haniyeh, s'ha desplaçat a la capital egípcia juntament amb altres membres del moviment islamista per reunir-se amb representants del règim d'Abdel Fattah al-Sisi.

Tres vetos consecutius

Els Estats Units són l'únic membre del Consell de Seguretat que ha votat amb la d'aquest dimarts tres vegades en contra de les resolucions que demanen un alto el foc. Aquestes mocions són legalment vinculants per als membres de les Nacions Unides. Però Israel sempre les ha ignorat. El Consell de Seguretat té la capacitat de dictar sancions contra els països que incompleixen les resolucions. Però també els EUA les han vetades sempre en el cas d'Israel.

El director del Grup de Crisi Internacional de l'ONU, Richard Gowan, ha dit que l'esborrany de resolució és una "advertència" a Netanyahu: "És el senyal més clar que els EUA han enviat a l'ONU del fet que Israel no gaudirà indefinidament de la protecció diplomàtica estatunidenca".

Tant és l'horror internacional que la situació a Gaza està despertant que, en un molt inusual comunicat, fins i tot el príncep Guillem, hereu de la Corona anglesa, s'hi ha pronunciat aquest dimarts. Així, ha dit: "Estic profundament preocupat pel terrible cost humà del conflicte a l'Orient Mitjà des de l'atac terrorista de Hamàs del 7 d'octubre. Ha mort massa gent. Jo, com tants altres, vull veure la fi dels combats com més aviat millor. Hi ha una necessitat desesperada d'augmentar el suport humanitari a Gaza. És fonamental que l'ajuda entri i els ostatges siguin alliberats. De vegades és només quan s'enfronten a l'escala del sofriment humà que es comprèn la importància de la pau permanent". El príncep demana no "sucumbir a la desesperació" i s'aferra "a l'esperança que es pugui trobar un futur millor".

La seva crida arriba vint-i-quatre hores abans que el Parlament britànic abordi la qüestió amb una resolució presentada pel Partit Nacional d'Escòcia a favor de l'alto el foc immediat i quan el Partit Laborista, per primera vegada, també demana "un alto el foc humanitari".

stats