L'Estat Islàmic dinamita el temple de Baal, joia de Palmira

Els jihadistes destrueixen la peça arqueològica amb una gran quantitat d'explosius, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans

El temple de Baal, a Palmira, en una imatge d'arxiu del març del 2014 / AFP
Efe
23/08/2015
2 min

El CaireCombatents de l’Estat Islàmic han dinamitat l'històric temple de Baal, ubicat a les ruïnes de la ciutat siriana de Palmira, segons ha informat aquest diumenge l’Observatori Sirià de Drets Humans. Des del 20 de maig els jihadistes ocupen el jaciment, després que l’exèrcit sirià es retirés sense oposar resistència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l’ONG amb seu a Londres, que treballa amb una àmplia xarxa d’activistes sobre el terreny, el temple va ser destruït fa un mes, amb una gran quantitat d’explosius. Veïns de la ciutat que van fugir han ofert el seu testimoni a l’Observatori.

Palmira, un jaciment únic del segle I a.C., és una joia de l’arquitectura i de l’urbanisme romà, i ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. A més, és un dels sis llocs sirians patrimoni de la Unesco, juntament amb els cascos antics d'Alep, Damasc i Bosra; el Crac dels Cavallers i els llogarets antics del nord del país.

La notícia de la destrucció del temple arriba cinc dies després que l’Estat Islàmic executés Khaled Al-Assad, antic responsable del jaciment, per negar-se a revelar on estan amagats els tresors arqueològics del museu. A més, el destacat arqueòleg també va ser acusat per l'EI de representar el règim del president sirià, Baixar al-Assad, a "congressos apòstates", en referència a les conferències internacionals sobre antiguitats.

El juny passat un grup d'activistes van advertir que membres de l'Estat Islàmic havien col·locat explosius a les ruïnes. Una informació que, posteriorment, va ser confirmada pel règim sirià. Des del febrer, els jihadistes han destruït diversos llocs i museus arqueològics en zones que dominen a l'Iraq, entre les quals les ruïnes assíries de Nimrud (del segle XIII a. C.) i de Hatra, patrimoni de la humanitat de la Unesco; el Museu de la Civilització de la ciutat de Mossul i el jaciment de Dur Sharrukin, capital assíria durant part del regnat de Sargon II (722-705 a. C.).

stats