Crisi climàtica
Internacional02/01/2022

Espanya rebutja la classificació del gas i la nuclear com a energies verdes

El ministeri de Ribera admet que s'utilitzin en la transició però amb alguna etiqueta diferenciada, que no sigui la 'verda'

BarcelonaEspanya ha sortit aquest diumenge a rebutjar públicament la proposta de taxonomia presentada dissabte per la Comissió Europea, en què Brussel·les classifica l’energia nuclear i el gas natural com a energies verdes. El ministeri de Transició Ecològica espanyol, liderat per Teresa Ribera, no s’oposa a fer servir aquests dos tipus d’energia com a eines per a la transició energètica, però sí a classificar-les com a opcions “verdes” al mateix nivell que les energies renovables: “No té sentit i envia senyals erronis per a la transició energètica del conjunt de la UE”, diu el ministeri en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’objectiu de la classificació és, de fet, servir de guia per a les inversions verdes que faran tant el Green Deal –que inclou inversió comunitària i mobilització de fons privats– com els plans de descarbonització de cada estat. La proposta que va filtrar Brussel·les el dissabte 1 de gener, i que encara ha de passar el filtre del Parlament Europeu i del Consell Europeu, permetria que aquestes inversions financessin la construcció de noves centrals nuclears fins al 2045 i noves plantes de gas natural fins al 2030.

Cargando
No hay anuncios

“Espanya admet que tant l’energia nuclear com el gas natural tenen un paper a jugar en la transició però limitat en el temps, per la qual cosa s'han de tractar a part i no com a verdes, com són altres energies clau per a la descarbonització i sense risc ambiental”, diu el comunicat del ministeri, que considera la proposta de la Comissió Europea “un pas enrere”.

Cargando
No hay anuncios

De fet, en el debat sorgit en els últims mesos arran de la crisi energètica que pateix Europa, que s’ha sumat a la urgència de la crisi climàtica, el govern espanyol advocava per incloure el gas i l’energia nuclear dins de la taxonomia però amb una etiqueta diferent de les energies renovables, fos taronja fos marró, però reservar així la classificació com a verda només per a les renovables. Un sistema que hauria fet variar el flux de finançament verd cap a elles.

Però la proposta presentada per la Comissió no esmenta en cap moment un etiquetatge diferent, com s’havia apuntat que es faria en les últimes setmanes. Simplement diu que l’anàlisi científica encarregada per Brussel·les ha conclòs que tant el gas natural –que és un combustible fòssil tot i que emet la meitat de CO₂ que el carbó– com l’energia nuclear –que no emet CO₂ però sí que genera residus radioactius perjudicials per al medi ambient– són vàlids per a la transició energètica. S’imposen així els criteris de França, gran defensora de l’energia nuclear, i d’Alemanya, que incrementarà la importació de gas natural des de Rússia amb el nou gasoducte North Stream 2.

Cargando
No hay anuncios

Però Espanya rebutja les dues opcions. “Independentment que es puguin seguir fent inversions en una o l’altra, considerem que no són energies verdes ni sostenibles”, recalca la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera. Espanya considera que per complir els objectius de neutralitat climàtica el 2050 que s’ha fixat la UE “la taxonomia ha de ser creïble, útil i basada en l’evidència científica”, diu el comunicat del ministeri, i remarca “que les emissions de metà que genera el gas i els residus radioactius de les nuclears posen en qüestió la inclusió de les dues tecnologies dins de la taxonomia verda de la UE”.