Espanya i el Marroc acorden reobrir gradualment les fronteres de Ceuta i Melilla

El gest s'emmarca en la normalització de relacions després del gir de Sánchez sobre el Sàhara Occidental

Frontera Ceuta Melilla
ARA
12/05/2022
2 min

BarcelonaEls acords entre els governs del Marroc i Espanya després del gir de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental –consistent en donar suport al pla d'autonomia marroquina– es va concretant. Madrid i Rabat han acordat aquest dijous reobrir gradualment les fronteres de Ceuta i Melilla, tancades des de fa més de dos anys. A partir d'aquest dimarts a les dotze de la nit es reobriran els passos del Tarajal, a Ceuta, i Beni Enzar, a Melilla, per als ciutadans autoritzats a circular dins l'espai Schengen. A partir del dimarts 31 de maig podran entrar als enclavaments espanyols els treballadors marroquins que tenen permís per accedir-hi i que són vitals per a l'economia de les dues ciutats autònomes. Ho ha anunciat el ministeri de l'Interior espanyol en un comunicat, que explicita que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, firmarà l'ordre per obrir les fronteres, que estaven tancades des del març de 2020 amb motiu de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La reobertura és el fruit del treball bilateral realitzat amb les autoritats marroquines en el marc del full de ruta acordat en la trobada del president Pedro Sánchez i el rei del Marroc, Mohamed VI, que han fixat els mecanismes que regiran l'obertura gradual, ordenada i amb totes les garanties de seguretat i sanitàries, dels passos fronterers entre els dos països", diu Interior. Afegeix que continuen les negociacions entre Espanya i el Marroc per determinar "les següents categories de persones i de mercaderies" que podran entrar a Ceuta i Melilla. El trànsit de mercaderies, també clau en l'economia de les ciutats autònomes, queda doncs pendent de negociació. En la primera fase ja hi haurà un reforç del dispositiu de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que vigila el trànsit de fronteres.

Els passos fronterers estaven tancats des de l'esclat de la pandèmia, una situació que es va allargar per la crisi diplomàtica entre Madrid i Rabat per l'acollida del líder saharuí Brahim Gali, que va ser tractat de covid en un hospital de Logronyo, cosa que va causar la ruptura de relacions diplomàtiques per part del Marroc i també la crisi migratòria que va provocar Rabat a Ceuta l'abril de l'any passat. La decisió de l'executiu de Sánchez, rebutjada pel Congrés de Diputats, va ser el primer pas per tancar aquella crisi. Des d'aleshores s'ha recuperat l'Operació Pas de l'Estret i una cooperació en matèria de control migratori que ha fet baixar significativament el nombre de pasteres que intenten arribar a la Península o a les Canàries.

stats