MÓN

Espanya reconeixerà la independència del Sudan del Sud si els seus ciutadans la voten

Els sudanesos originaris del sud participen avui en un referèndum d'autodeterminació

La ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, en roda de premsa a Brussel·les.
Agències
09/01/2011
2 min
6
Regala aquest article

Brussel·lesSi els ciutadans del Sudan del Sud es pronuncien a favor de la independència en el referèndum que comença aquest diumenge, Madrid el reconeixerà com un estat sobirà. Així ho va confirmar la ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, des de Brussel·les, durant una reunió el desembre amb els seus homòlegs europeus. Amb tot, Jiménez va voler deixar clar que "amb Kosovo hi ha una diferència notable, i és que la de Kosovo va ser una declaració unilateral d'independència, i per això Espanya manté la reserva de reconèixer-la", va dir. Kosovo va proclamar-se independent de Sèrbia al febrer del 2008 i Belgrad i Madrid segueixen sense reconèixer-lo com estat sobirà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un acord de pau signat al 2005 va posar fi la guerra civil entre el nord i sud del Sudan. Una guerra que va durar més de dues dècades i que es va cobrar almenys dos milions de vides. L'acord de pau incloïa, entre d'altres, la celebració d'eleccions generals, que van ser a l'abril, i un referèndum d'autodeterminació pels ciutadans del Sudan del Sud.

La cita ja ha arribat. Els ciutadans voten des d'aquest diumenge de forma massiva. Khartum, actual capital del país situada al nord, intenta per tots els mitjans mantenir l'estat unificat i no perdre els camps petroliers situats al sud. "Espanya donarà suport a la celebració del referèndum al Sudan del Sud perquè forma part de l'acord global de pau", va defensar Jiménez. "És una qüestió de legalitat internacional", va afegir.

Madrid, però, es manté ferma a no reconèixer la sobirania de Kosovo. Un estat reconegut pels Estats Units i la Unió Europea però no per l'estat espanyol, que tem que la situació als Balcans promogui l'independentisme a Catalunya o el País Basc. Amb tot, "Espanya manté una actitud constructiva per afavorir la integració de Kosovo a l'escenari internacional", va assegurar la ministra. "No posem obstacles a l'apropament de Kosovo a la UE", va indicar la titular d'Exteriors espanyola.

stats