Espanya expulsarà 25 diplomàtics russos
Sis països europeus més han pres aquesta decisió en només dos dies arran de la matança de Butxa
BarcelonaLa matança de Butxa, ciutat ucraïnesa de la perifèria de Kíiv que ha estat alliberada per l'exèrcit ucraïnès després de setmanes d'ocupació russa, ha fet créixer encara més la pressió contra Rússia, que ja està sent investigada per haver comès presumptament crims contra la humanitat. Aquest dilluns, només dos dies després que es fessin públiques les imatges de Butxa, França i Alemanya van fer fora els diplomàtics russos i avui dimarts s'hi han sumat Suècia, Dinamarca, Itàlia i també Espanya.
El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha explicat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el govern espanyol està ultimant l'expulsió d'uns 25 diplomàtics russos, com a represàlia per les matances perpetrades per l'exèrcit rus a Ucraïna. "Estem ultimant la llista d'expulsats, però seran al voltant de 25", ha dit el ministre, que ha destacat que se'ls considera una "amenaça per a la seguretat" espanyola. "Aquests crims han de ser investigats i els responsables han de ser castigats", ha dit Albares, i ha afegit que aquestes atrocitats representen un "punt d'inflexió" que requereix una "resposta contundent". L'expulsió no inclou l'ambaixador. "Volem donar una oportunitat al diàleg, com hem fet des de molt abans de la crisi -ha dit el ministre-. No perdem l'esperança que la guerra de Putin acabi i es torni a les vies diplomàtiques". El ministre espanyol ha admès que esperen que Moscou respongui a l'expulsió segons els "usos diplomàtics", i això significa una expulsió de diplomàtics simètrica, però no la de l'ambaixador espanyol, segons informa David Miró.
Poques hores abans, uns altres tres països europeus també han anunciat que expulsaven els diplomàtics russos. Itàlia n'ha expulsat 30, al·legant també "motius de seguretat", segons ha dit el ministre d'Exteriors italià, Luigi Di Maio. "La mesura està d'acord amb les d'altres socis europeus i atlàntics, i és necessària per motius vinculats a la nostra seguretat nacional i en el context de la crisi actual provocada per l'agressió injustificada contra Ucraïna per part de la Federació Russa", ha declarat Di Maio.
Suècia també ha anunciat que deportarà tres diplomàtics russos. Segons ha explicat la ministra d'Exteriors sueca, Ann Linde, s'ha decidit expulsar-los perquè no actuen d'acord amb les normes internacionals. Dinamarca també ha anunciat aquest matí l'expulsió de 15 diplomàtics russos.
També Alemanya i França
El govern alemany va ser un dels primers a reaccionar a la matança de Butxa i dilluns va declarar persona non grata un total de 40 membres de l'ambaixada russa a Berlín, a qui va demanar que abandonessin el país, segons va explicar la ministra d'Afers Exteriors alemanya, Annalena Baerbock. Va dir que eren persones que "dia a dia treballen contra la llibertat i contra la cohesió social" a Alemanya. França també es va sumar a "la iniciativa europea" que vol "garantir la seguretat dels francesos i dels europeus" i va expulsar diplomàtics russos. "França ha decidit expulsar nombrosos treballadors russos amb estatut diplomàtic destinats a França i les activitats dels quals són contràries als nostres interessos de seguretat", va defensar en una nota el ministeri d'Exteriors francès. Aquesta mesura tan dràstica que dificulta encara més el diàleg, ja la va prendre Polònia el 23 de març, quan va expulsar els 45 diplomàtics russos que hi havia al país.
Lituània, en canvi, va anar ahir encara més lluny i va decidir l'expulsió de l'ambaixador, Alexei Isakov, i el tancament del consolat a la ciutat de Klaipeda. El ministre d'Exteriors de Lituània, Gabrielius Landsbergis, va anunciar que l'ambaixador lituà a Moscou, Eitvydas Bayarunas, també abandonarà aviat l'ambaixada segons el portal lituà Delfi.