Els països europeus acaben l'evacuació abandonant milers de col·laboradors a Kabul

Els EUA avisen que el risc d’atemptats a l’aeroport de Kabul continua després dels atacs de dijous, que van deixar almenys 170 morts

Evacuats afganesos a Torrejón de Ardoz
3 min

BarcelonaEls aliats europeus dels Estats Units han donat per acabades aquest divendres les seves respectives missions d’evacuació de l’Afganistan, l’endemà de l’atemptat suïcida entorn de l’aeroport de Kabul, que, segons les últimes xifres proporcionades pels serveis de salut locals, va deixar com a mínim 170 víctimes mortals i 200 ferits. Espanya també ha posat punt final a l’operació a primera hora, un cop aterrats a Dubai els dos últims vols que havien sortit de l’aeroport Hamid Karzai i en els quals viatjaven els últims 81 ciutadans espanyols que encara eren a l’Afganistan (entre els quals hi havia militars i personal de l’ambaixada), quatre militars portuguesos i 83 col·laboradors afganesos.

“Remoure cel i terra”

El Regne Unit, per la seva banda, ha anunciat al matí que havia tancat el centre de processament de sol·licituds que tenia instal·lat a l’Hotel Baron, situat molt a prop de l’aeroport. Només el miler de persones que ja havien completat aquest tràmit i que ja eren dins de l’aeroport preparats per embarcar han pogut pujar als últims vols per a civils operats per l’exèrcit britànic. Després ja només hi hauria espai per al personal militar. 

El ministre de Defensa, Ben Wallace, ha reconegut que entre 800 i 1.100 col·laboradors afganesos que complien els requisits perquè se’ls tragués del país no hauran pogut marxar, i que encara quedaven en territori afganès uns 100 o 150 ciutadans britànics, alguns dels quals havien decidit quedar-se voluntàriament. “M’entristeix profundament que no tothom hagi pogut ser evacuat durant aquest procés”, ha dit Wallace, i el primer ministre, Boris Johnson, ha assegurat que el seu govern “remourà cel i terra per ajudar-los”. En total, el Regne Unit ha tret de l’Afganistan més de 14.000 persones. 

França també tenia intenció de concloure aquest divendres la seva missió d’evacuació, tot i que el ministre d’Afers Europeus, Clément Beaune, ha deixat la porta oberta a allargar-la unes hores més. “Les operacions acabaran aviat, [però] poden anar més enllà d’aquesta nit”, ha dit. 

Molts altres països, com Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Hongria o el Canadà, ja havien anunciat dijous, hores abans dels atemptats, que havien acabat les seves tasques d’evacuació o ho farien en les pròximes hores. Austràlia i Noruega ho han fet aquest divendres al matí. En molts casos, les tropes s'han retirat definitivament de l’Afganistan sense haver aconseguit evacuar tots els ciutadans afganesos que els han donat suport durant els vint anys que ha durat la guerra. La Xarxa de Suport al Personal Afganès, una ONG fundada per militars alemanys, ha xifrat en 5.000 persones els antics col·laboradors i familiars seus que s’han quedat enrere. Els Estats Units s'ha reservat l'ús de l'aeroport de Kabul des d'aquest dissabte fins dimarts, 31 d’agost, data límit de la retirada compromesa per Joe Biden amb els talibans, per evacuar el seu personal i col·laboradors. Aquest divendres les forces de seguretat nord-americanes han tret de l’Afganistan més de 12.000 persones i, segons el Pentàgon, ja han evacuat 111.000 individus des que va començar l’operació, el 14 d’agost.

En canvi, el govern japonès ha explicat que ha traslladat els seus avions de rescat temporalment al Pakistan per motius de seguretat, però ha subratllat que això no implica que hagi donat per conclosa l’operació d’evacuació.

Risc “creïble” de més atemptats

El govern nord-americà ha advertit que “és probable” que l’atemptat de dijous no sigui l’últim i, de fet, segons la Casa Blanca, els quatre dies que queden per completar l’evacuació poden ser “els més perillosos” de tota l’operació. Segons el portaveu del Pentàgon, John Kirby, hi ha amenaces “específiques i creïbles” contra l’aeroport, especialment en forma de coets o de cotxes bomba. El general Frank McKenzie, cap del comandament central dels Estats Units, ha explicat que les forces armades nord-americanes estan en alerta davant de la possibilitat de nous atacs perpetrats per l’Estat Islàmic.  

En referència a l’atemptat terrorista de dijous, el Pentàgon ha informat aquest divendres que, a diferència del que s’havia dit inicialment, va haver-hi un únic terrorista suïcida i una única explosió, a l’entrada de l’aeroport. “Puc confirmar que no creiem que hi hagués una segona explosió al voltant de l’Hotel Baron”, ha dit McKenzie.

stats