Espanya s'ofereix a acollir els 629 migrants del vaixell 'Aquarius' després que Malta i Itàlia l'hagin rebutjat
MSF agraeix "el gest" però diu que "un viatge de tres dies en un vaixell sobrecarregat és insegur"
BarcelonaFa tres dies que el vaixell Aquarius espera en aigües internacionals poder desembarcar els 629 migrants rescatats davant la negativa d'Itàlia de donar permís per atracar en un port i poder auxiliar els nàufrags. Contra el veto italià va sortir el president espanyol, Pedro Sánchez, que va trencar l'apatia europea en la qüestió migratòria i va ordenar obrir el port de València per a aquesta nau al·legant "raons humanitàries" i "en compliment amb el dret internacional i per evitar una catàstrofe humanitària".
La proposta es va fer a través de l'ONU després que l'alcalde valencià, Joan Ribó, s'hagués ofert com a "port segur", igual que l'alcaldessa barcelonina Ada Colau.
Mentrestant, a la nau, operada per les ONG SOS Mediterranée i Metges sense Fronteres (MSF), el capità esperava ahir a la nit instruccions de cap on ha de posar rumb, la situació cada cop és més insostenible, perquè cada hora que passa a alta mar la tensió i la desesperació és més gran i es complica la intendència. A través de Twitter, l'organització francesa va alertar que només quedaven aliments per a un àpat, malgrat que la marina de Malta –país que nega l'atracament als seus ports– els ha donat 800 racions de pasta i 950 ampolles d'aigua.
MSF va rebre amb satisfacció l'oferiment espanyol però va insistir en la urgència de "desembarcar immediatament" els nàufrags, i va advertir que desviar-se 1.300 quilòmetres (l'equivalent a 700 milles nàutiques) per anar cap a la costa valenciana suposarà tres dies més de travessa. Però l'ONG va subratllar més inconvenients quan va alertar que si han de marxar de l'àrea "es reduirà encara més la capacitat al mar per a les operacions de cerca i rescat".
L''Aquarius' està per sobre de la seva màxima capacitat i entre les 629 persones rescatades hi ha ferits, malalts, 123 nens sense acompanyant, onze nadons i set dones embarassades. Els relats de la tripulació deien que l'espera en alta mar només serveix per augmentar el drama que arrosseguen els nàufrags, que cada cop tenen més por que el vaixell s'encamini altra vegada cap a Líbia, fins al punt que un dels rescatats va amenaçar de saltar al mar per evitar-ho.
Oscar Camps, director de Proactiva Open Arms, ha explicat a l'ARA que la seva ONG s'ha ofert per portar tones d'aigua i aliments al vaixell per per poder fer front a l'eventual travessa cap a València. "Però cal veure les condicions i la situació de la gent a bord: el capità ho valorarà i haurà de prendre la decisió". L'ONG alemanya Seawatch, que té un altre vaixell a la zona va comunicar a última hora que el centre de rescat de Roma els havia demanat que assumissin alguns dels nàufrags de l'Aquarius. "Estem desitjant ajudar a acabar amb aquest joc que pesa a l'esquana dels rescatats, incosos malalts i ferits, dones i criatures, però no a posar en perill les seves vides en un viatge de 1.400 kilòmetres".
El veto de l''Aquarius' deixa clar que el govern italià juga fort per canviar el Reglament de Dublín, que estipula el repartiment dels demandants d'asil a la UE, i que no li fa por "alçar la veu" per complir fins a les últimes conseqüències la seva promesa de mà dura contra la migració. El nou ministre de l'Interior, Matteo Salvini, de la Lliga Nord, no va dissimular l'enorme satisfacció que Espanya aixequés el dit per fer-se càrrec del vaixell: "VICTÒRIA! Els 629 migrants a bord de l'Aquarius van cap a Espanya, primer objectiu complert", va escriure a Twitter.
Salvini ha aclarit que la resta d'ONG de rescat rebran el mateix tracte que l''Aquarius'. El nou govern italià ha situat les ONG de rescat en el seu punt de mira, en un intent de torpedinar la tasca de salvament. Per contra, Roma sí que que ha donat l'autorització per desembarcar a Catània un vaixell de la Guàrdia Costera amb 937 persones i dos cadàvers, segons informaven periodistes italians. Fa uns dies, el 7 de juny, la justícia italiana va arxivar definitivament el cas contra l''Open Arms', el vaixell de rescat de migrants de l'ONG badalonina Proactiva, desestimant les acusacions de suposat tràfic il·legal de persones i associació criminal. Roma, però, vol guanyar amb una ordre executiva el que els jutges li han negat.
La crisi oberta al Mediterrani Central es viu a Roma com "una fita important", en paraules del primer ministre italià, Giuseppe Conte, que ha fet seu el discurs antiimmigració del Moviment 5 Estrelles i la Lliga. Conte va valorar el gest espanyol com una mostra de la "solidaritat" que el nou govern reclama als seus socis de la Unió en la gestió dels fluxos migratoris i va assegurar que a partir d'ara "Itàlia ja no està sola". També des de Brussel·les es va celebrar que Sánchez mitjancés en la crisi, i el comissari d’immigració, Dimitris Avramopoulos, va ressaltar que es tracta de "solidaritat real portada a la pràctica, tant per als rescatats com per a la resta dels estats de la UE". Prèviament, la Comissió Europea també s'havia referit a la situació del vaixell, però per subratllar que no té competències en aquestes qüestions. "Hi ha un imperatiu humanitari", va dir el portaveu de l'executiu comunitari, Margaritis Schinas, en una crida a les autoritats italianes i malteses perquè facilitin el desembarcament dels immigrants.