Amèrica del Nord

Esglésies cremades al Canadà com a resposta pels nens indígenes morts

Trudeau demana al Papa que es disculpi per les atrocitats comeses als antics internats per a aborígens

BarcelonaQuatre esglésies catòliques van cremar la setmana passada a la província canadenca de la Colúmbia Britànica. La policia està convençuda que els focs han sigut provocats i, malgrat que la investigació encara està oberta, es dona per fet que els incendis estan relacionats amb les recents troballes de centenars de cossos i tombes sense identificar que correspondrien a alumnes de les antigues escoles per a nens indígenes, gestionades per comunitats religioses (majoritàriament catòliques) i en les quals el maltractament als infants estava a l'ordre del dia.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos primers focs es van declarar dilluns de la setmana passada a la matinada, coincidint amb la celebració al Canadà del Dia Nacional dels Pobles Aborígens. Amb poca estona de diferència, l'església del Sagrat Cor, situada als afores del poble de Penticton, i la de Sant Gregori, a prop de la localitat d'Oliver, es van encendre i van quedar destruïdes. Els dos temples, separats l'un de l'altre per una quarantena de quilòmetres, estaven fets majoritàriament de fusta i havien sigut construïts fa més de cent anys. Els dos es trobaven en territori de dues reserves índies i a menys de 200 quilòmetres de la ciutat de Kamloops, on a finals de maig s'havia localitzat una fossa comuna amb restes de 215 nens als terrenys d'un antic internat per a indígenes que va ser gestionat per l'Església catòlica del 1890 al 1969.

Cargando
No hay anuncios

Tres dies després d'aquests dos incendis, la comunitat indígena de Cowessess va anunciar una nova troballa, en aquest cas de 751 tombes, a l'entorn de l'antiga escola de Marieval, a la província de Saskatchewan, que també havia estat en mans de l'Església, fins al 1997. Això va ser dijous, i dissabte a la matinada es van declarar els altres dos incendis, que van afectar l'església de Santa Anna, a Hedley, i la de Chopaka: novament dues esglésies de fusta, separades per uns 40 quilòmetres i situades dins de reserves índies, a la mateixa zona que les primeres. Els edificis van quedar completament destruïts.

Cargando
No hay anuncios

"La investigació dels focs anteriors i d'aquests dos nous focs està en marxa, sense arrestos ni càrrecs", va dir dissabte el sergent de la policia muntada Jason Bayda. Per la seva banda, Keith Crow, cap de la reserva índia de Lower Similkameen (on hi havia un dels temples afectats), va assegurar que estava "enfadat". "No veig que d'això en pugui sortir res positiu", va dir a la cadena CBC.

Petició al Papa

El descobriment, amb poques setmanes de diferència, de gairebé mil víctimes de la xarxa d'internats per a indígenes, creada pel govern canadenc i que no es va clausurar del tot fins al 1998, ha fet ressorgir un dels episodis més foscos de la història del país. Fins a 150.000 infants indígenes van ser enviats a la força a algun dels 139 centres d'aquesta xarxa, que tenien la funció d'assimilar-los i de forçar-los a abandonar la seva llengua i la seva cultura. Un informe del 2015 va concloure que aquestes escoles havien practicat un "genocidi cultural" i va assenyalar que molts dels seus alumnes havien patit tot tipus d'abusos físics i sexuals, maltractament emocional, tortures, violacions i treballs forçats. També s'hi van documentar 4.100 morts (per malalties com la tuberculosi o la grip, però també per incendis, ofegaments i suïcidis), tot i que les víctimes trobades durant l'últim mes eren desconegudes fins ara i, per tant, no formen part d'aquest còmput.

Cargando
No hay anuncios

L'Assemblea de les Primeres Nacions (que agrupa les comunitats indígenes canadenques) creu que encara hi ha moltes més tombes no identificades per descobrir i ha demanat al primer ministre, Justin Trudeau, que s'obri una investigació per buscar totes les víctimes encara desconegudes. La setmana passada Trudeau va explicar que havia parlat amb el papa Francesc i li havia expressat "com seria d'important no només que demanés perdó, sinó que demanés perdó als indígenes canadencs des de territori canadenc". Segons el primer ministre, la cúpula de l'Església "està implicada molt activament" en valorar "quins passos es poden fer". El govern canadenc ja va demanar perdó als pobles indígenes l'any 2008 pels danys que els va causar la xarxa d'internats.