Londres dóna a entendre que Escòcia no podrà ser part de la UE… per culpa d'Espanya

El secretari d'Exteriors britànic, David Lidington, diu a Escòcia que veu difícil el "suport unànime" dels estats membres per la "cautela" d'alguns països amb "moviments secessionistes"

El prmer ministre britànic, David Cameron, arribant al 10 de Downing Street / EFE
Agències
16/01/2014
3 min

LondresA diferència d'Espanya, al Regne Unit, el debat sobre la independència es viu en un marc d'una relativa normalitat democràtica. Hi ha, però, un punt de coincidència: tant Londres com Madrid han optat per fer un discurs en negatiu que agafa la pertinença a la Unió Europea com a coartada. En comptes de recordar els beneficis que la unió al Regne Unit o a Espanya representa, si més no en teoria, per Escòcia i Catalunya, respectivament, tant el govern de Cameron com el de Rajoy insisteixen a atacar la independència amb l'argument que, si es consuma, els dos països secessionistes quedarien fora de la UE. Aquest dijous, l'argument ha tornat a estar damunt la taula dels britànics amb una novetat peculiar: ha dit als escocesos que si s'independitzen quedaran fora de la Unió... per culpa d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El secretari britànic d'Exteriors, David Lidington, ha dit aquest dijous que Escòcia necessitarà el "suport unànime" de la UE si vol ingressar al bloc després d'una eventual independència, cosa que veu difícil per la "cautela" d'alguns països amb "moviments secessionistes". No ha dit res més, però no calia. Tothom ha entès que el país amb "cautela" és Espanya, i els "moviments secessionistes" els catalans.

Lidington ha parlat un dia abans que el ministre d'Exteriors, William Hague, presenti a Glasgow un informe del govern britànic sobre les "conseqüències" que la independència d'Escòcia tindria per a l'antiga nació. I, tenint en compte que els arguments "domèstics" no semblen suficients per decantar els indecisos cap al 'no', Londres està jugant la carta europea. Una carta realment peculiar, tenint en compte les històriques males relacions dels conservadors –començant pel mateix Hague– amb la Unió Europea, convertida sempre en el boc expiatori dels problemes britànics. Així, doncs, el partit que ha promès un referèndum per tal que els britànics diguin si volen sortir de la UE, fa campanya pel 'no' a la independència d'Escòcia amb l'argument que, si es produís, el país quedaria fora de la Unió.

Lidington ha insistit aquest dijous que una Escòcia independent "hauria de tornar a negociar el seu ingrés a la UE i a altres organismes internacionals". "Els ministres d'altres països han estat curosos a l'hora de respectar la decisió democràtica que el poble d'Escòcia prengui sobre si deixa el Regne Unit o es queda, però hem tingut molt clares declaracions com les del president del govern d'Espanya, recordant que la posició legal és que si Escòcia decideix sortir del Regne Unit, surt de la UE al mateix temps", ha dit. "I de l'ONU i de l'OTAN. I totes aquestes negociacions hauran de ser negociades de zero", ha puntualitzat Lidington.

Londres dispara, però s'amaga darrere d'Espanya. De fet, el mateix primer ministre escocès, Alex Salmond, ha acusat Mariano Rajoy de fer pinça amb Cameron contra la independència d'Escòcia. Els arguments de Rajoy han arribat a ser objecte de mofa al parlament escocès. "El que puc dir és que la gent a Europa també tindrà les seves pròpies preocupacions democràtiques. Mirem-ne alguns exemples. Hi haurà alguns països que tenen moviments secessionistes que els faran ser cautelosos a l'hora de donar llum verda", ha explicat aquest dijous Lidington, que va apuntar que el procés de negociació per ingressar a la UE "dura anys". "La veritat aquí és que un necessita unanimitat de la resta del Regne Unit i de tots els altres 27 membres de la UE perquè una Escòcia independent s'uneixi a la UE", ha insistit.

Lidington subratlla que el procés de negociació per entrar a la UE és "complex" i "requereix temps". La població escocesa ha de tenir en compte que no és un procés "senzill", ja que són moltes les coses que cal tenir en compte, com el pressupost, els controls fronterers, la moneda o els drets de pesca.

"Unió reeixida"

Per la seva banda el ministre Hague ha defensat el que, segons ell, són els beneficis polítics i econòmics de la permanència d'Escòcia al Regne Unit. Hague assenyala que el Regne Unit és "més fort" i "més segur" si està unit, i alerta de l'impacte que la independència pot tenir per al món empresarial. "El Regne Unit és una de les unions polítiques i econòmiques més reeixides. Podem actuar com una força poderosa per al bé del món, però la nostra fortalesa rau en la nostra unió. Som més forts i més segurs junts, ha afegit.

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha fixat la data del 24 març 2016 per a la independència del país, sempre que guanyi el 'sí' al referèndum. A diferència dels catalans, els escocesos podran votar gràcies a l'acord entre els dos governs en una consulta que tindrà lloc el 18 de setembre i que demanarà als majors de 16 anys una única pregunta: "Hauria de ser Escòcia ser un país independent? Sí o no".

stats