Internacional18/02/2014

La independència és la segona opció preferida pels escocesos, per darrere del màxim autogovern

Un 31% dels votants vol que el parlament d'Edimburg decideixi sobre tots els afers, mentre que un 32% mantindria a Londres les competències de Defensa i Exteriors. El partit de Salmond celebra els resultats

Acn
i Acn

LondresUn 32% dels escocesos vol que el parlament d'Edimburg tingui competències en tot excepte en Defensa i Afers Exteriors, que haurien de seguir a Londres, segons l'enquesta sobre actituds socials del 2013 publicada aquest dimarts a Escòcia. L'opció de l'anomenada 'devo-max' (o màxim autogovern) és la preferida pels enquestats, seguida de la independència, que volen un 31% dels ciutadans. Aquestes dues possibilitats de govern són més populars, també, que l''statu quo', que mantindrien un 25% dels escocesos. Només un 8% dels escocesos aposten per donar al parlament de Westmister el control de totes les decisions sobre Escòcia, segons l'enquesta.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La darrera enquesta sobre actituds socials revela que els escocesos volen més autogovern, però es mostren insegurs sobre les conseqüències del procés. L'opció anomenada 'més autogovern' –no inclosa en el referèndum del 18 de setembre– és desitjada per la majoria dels enquestats. Tot i així, les expectatives dipositades en l'objectiu que el govern d'Edimburg acapari més competències són "limitades", segons indiquen els resultats de l'estudi.

Cargando
No hay anuncios

El 79% dels que desitgen la independència i el 66% dels que aposten per l''status quo' marquen el 'devo-max' (o màxim autogovern) com la seva segona opció de govern preferida. Però l'estudi va més enllà: si als enquestats els demanessin escollir entre independència i 'statu quo' o més autogovern, la majoria es decantaria pel 'devo-max', l'opció intermèdia.

Només el 30% dels enquestats creu que l'economia escocesa milloraria amb més autogovern o la independència, i el 55% diu que es mostra "preocupat" sobre el procés separatista.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions a l'estudi

En un comunicat, el Partit Nacional Escocès d'Alex Salmond ha destacat que el sondeig demostra que hi ha una "clara majoria" a favor del màxim autogovern o la independència. "Un 63% de la gent d'Escòcia vol o la 'devo-max' –que permetria decidir sobre tot excepte Defensa i Afers Exteriors– o la independència. I la independència ja supera per sis punts l''statu quo'", ha assegurat el diputat de l'SNP i president del comitè sobre la llei del referèndum al parlament escocès, Bruce Crawford.

Cargando
No hay anuncios

Les dades demostren que hi ha una clara majoria a favor que les àrees clau com les pensions, el benestar, els impostos o els poders financers necessaris per transformar les ajudes per fills es puguin decidir al parlament escocès i no a Westminster", ha destacat Crawford, que, segons diu, "l'única manera d'aconseguir aquests poders és a través d'un vot pel 'sí'" en el referèndum del mes de setembre.

El diputat de l'SNP ha recordat en un comunicat que Londres "va rebutjar incloure la 'devo-max' en la papereta del referèndum". "La líder dels conservadors a Escòcia, Ruth Davidson, ja ha dit que els partits anti-independència no acordaran una oferta de més poders. I els diputats laboristes i altres alts càrrecs lluiten amb totes les forces perquè el parlament escocès no aconsegueixi més poders", ha dit Crawford. "Només amb un vot pel 'sí' aquest setembre podem aconseguir els poders que Escòcia necessita per tenir èxit", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Enquestes anteriors

El centre d'investigacions sociològiques britànic (NatCen), la institució responsable del sondeig publicat aquest dimarts a Escòcia, ha elaborat estudis similars sobre la qüestió escocesa durant l'any 2013. En anteriors ocasions, els resultats indicaven, per exemple, que el 42% dels enquestats votaria 'no' a la independència, davant del 20% que ja havia decidit votar 'sí'. Destaca, però, l'alt percentatge d'indecisos, que representa el 33% del total. Els autors de l'enquesta van definir el perfil de l'indecís escocès com el d'un jove d'entre 24 i 35 anys poc implicat en afers polítics i que no s'identifica amb cap partit polític en particular.

Cargando
No hay anuncios

Altres estudis també indagaven les percepcions dels escocesos sobre les conseqüències d'una hipotètica independència. La majoria diu que la veu d'Escòcia es faria sentir més al món i que s'incrementaria el sentiment d'orgull de país. Per contra, el 56% creu que s'incrementarien els impostos, i el 25% opina que la diferència entre rics i pobres es faria més gran.

Com a resultat d'un procés de secessió, el 86% dels escocesos està convençut, segons una altra enquesta recent del NatCen, que l'economia escocesa milloraria. I sobre la qüestió europea, el 40% preferiria que el Regne Unit seguís en una Unió Europea amb menys poders.