Internacional19/02/2014

Serà la duquessa d'Alba la reina d'una Escòcia independent?

El 'Daily Express' es fa la pregunta, després que cercles monàrquics del Regne Unit especulin amb la possibilitat que un tron escocès tornés a mans dels Estuard

Ara
i Ara

BarcelonaPot la duquessa d'Alba, l'aristòcrata de més pedigrí d'Espanya convertir-se en la primera reina d'una Escòcia fora del Regne Unit? La pregunta se la fa aquest dimecres el 'Daily Express', un dels diaris sensacionalistes britànics, que especula amb la possibilitat que el retorn de la independència a Edimburg podria fer que el tron escocès fos reclamat per la casa dels Estuard.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'estratègia d'Alex Salmond per convèncer el màxim nombre de ciutadans possible de la importància que Escòcia sigui independent ha passat per posar l'accent en els aspectes més populars –el fet que les decisions es prenguin a casa i no a l'altre costat de la frontera– i evitar les que desperten menys adhesions o generen més dubtes. Entre aquestes últimes hi ha la qüestió de quina hauria de ser la moneda i qui el cap d'estat d'una Escòcia independent. Per evitar problemes, la decisió de Salmond ha estat salomònica: el nou estat conservarà moneda, la lliura esterlina, i cap d'estat, l'actual reina d'Anglaterra, Elisabet II.

Cargando
No hay anuncios

Aquests dies, Edimburg i Londres han protagonitzat una polèmica sobre si Escòcia podia o no mantenir la lliura: Londres considera que no, i Edimburg que sí. I aquest dimecres la polèmica arriba al camp monàrquic. Un dels diaris sensacionalistes britànics, el 'Daily Express', especula amb la possibilitat que una Escòcia independent retornés el tron als Estuard, que van regnar el país des del 1371 fins al 1714, en alguns moments regnant també a Anglaterra. Però qui és el descendent més directe de l'antiga dinastia. Doncs ni més ni menys que una espanyola: la duquessa d'Alba.

Que l'aristòcrata més estimada de l'espanyolisme tingui cap desig, als seus 86 anys, d'optar al tron escocès és més que dubtós. Però el tema no només ha arribat al 'Daily Express' sinó que és motiu de discussió en els cercles monàrquics. Molts experts creuen que, si Anglaterra es nega a compartir la lliura, tal com insisteix David Cameron, també podria negar-se a compartir reina. Això obligaria els escocesos a buscar un relleu. I el relleu més natural seria, segons els experts, la casa que durant segles va regnar la nació.

Cargando
No hay anuncios

El descendent que seria el primer en la línia per recuperar Holyrood, el palau reial d'Edimburg, és Franz, un duc bavarès de 81 anys. Però el duc sempre ha insistit que no pensa optar al tron, ni al britànic ni a l'escocès. La segona en la línia de successió és la duquessa d'Alba, que mai s'ha pronunciat sobre el tema.