Escòcia rebutja les noves competències que Londres li vol transferir

Edimburg les considera una versió "aigualida" de les promeses fetes després del referèndum independentista

La nova ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, durant una conferència anual a Perth, Austràlia.  CATHAL MCNAUGHTON / REUTERS
Efe
22/01/2015
2 min

LondresLondres ha presentat aquest dijous l'esborrany de llei de transferència de competències fiscals i de gestió social a Escòcia, que és fruit de la negociació entre els partits escocesos i britànics. Un document que la primera ministra escocesa, la independentista Nicola Sturgeon, ha qualificat com una versió "aigualida" de les promeses fetes per Londres després del referèndum el setembre de 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre, David Cameron, ha afirmat que la legislació pretén confirmar la permanència del Parlament escocès, fundat el 1999, i apuntalar el "futur unit" del Regne Unit.

El secretari de Tresoreria, Danny Alexander, ha descrit l'esborrany de llei com "el compliment fidel de la comissió Smith", la comissió formada pels partits escocesos i britànics després del referèndum per consensuar la devolució de poders a Escòcia.

Una afirmació, però, que no comparteix Sturgeon, que ha criticat que la legislació dóna a Londres poder de veto en polítiques socials escoceses. "Això no pot, sota cap interpretació, representar un progrés significatiu en la devolució dels poders que necessitem per dissenyar un sistema de seguretat social que satisfaci les necessitats d'Escòcia", ha afirmat.

El secretari escocès, Alistair Carmichael, ha negat que la legislació proposada inclogui un veto: "És un procés de consulta [...] però no és un veto", ha afirmat.

Negociació postreferèndum

El Partit Conservador, el Partit Laborista i el Partit Liberal Demòcrata del Regne Unit s'havien compromès a transferir més poders a Escòcia si els ciutadans votaven en contra de la independència al referèndum del 18 de setembre. Un 55% dels escocesos hi va votar en contra, mentre que un 45% va votar a favor d'una Escòcia independent.

Els tres partits s'han compromès també a aprovar la nova legislació en la propera legislatura, guanyi qui guanyi les eleccions britàniques del mes de maig.

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) de Sturgeon aspira a aconseguir més escons per circumscripcions escoceses en aquests comicis, per tal de pressionar el pròxim govern britànic perquè ampliï l'autonomia d'Escòcia.

stats