Tiroteig en un supermercat jueu de Nova Jersey
Els atacants han matat un agent en un cementiri i després han assaltat l'establiment
Nova YorkEl tiroteig va començar dimarts al migdia en un cementiri de Jersey City, a l'estat de Nova Jersey, quan un detectiu de 40 anys va intentar interceptar dues persones que eren sospitoses d'un homicidi. Els dos sospitosos van obrir foc i van fugir ràpidament en un camió de lloguer que havien robat, deixant l'agent mort a terra. Van conduir aproximadament un quilòmetre i finalment es van aturar en un barri hassidita ocupat per desenes de famílies joves ultraortodoxes que s'hi han traslladat en els últims anys. Amb el trànsit tallat per la policia, que s'hi va presentar responent a les trucades d'emergència pels fets del cementiri, els dos pistolers van entrar en un supermercat jueu.
Allà hi va haver un violent enfrontament a trets amb els policies, que van envoltar el local i van rebre suport d'helicòpters. Una desena d’escoles van quedar tancades durant hores, i milers d’estudiants van quedar atrapats a les aules molt després que s’acabés la jornada escolar. També es va suspendre el servei de bus i una línia de tren lleuger que recorre la ciutat de Jersey. Una sortida de l’autopista de Nova Jersey pròxima al lloc dels fets va estar tancada durant hores.
Quan va tornar el silenci al carrer, cinc persones havien mort al mercat –tres eren clients o treballadors i els dos sospitosos, que no han estat identificats–. Els investigadors van dir inicialment que creien que la botiga havia estat escollida a l'atzar i que l'episodi no era un delicte d'odi. El director de seguretat pública de la ciutat va dir en roda de premsa que no hi havia "cap indici" de terrorisme. A la nit, però, l’alcalde de la ciutat, Steven Fulop, ha dit a Twitter que els funcionaris creien ara que els homes armats havien “apuntat la ubicació on van atacar”. No ha donat més explicacions ni ha dit si la violència estava relacionada amb l’antisemitisme. Però ha afegit: "No tenim indicis que hi hagi més amenaces".
L’intercanvi de trets entre els sospitosos armats i els agents locals, estatals i federals va convertir un barri residencial en una zona de batalla captada per vídeos de testimonis. "Els nostres agents han estat rebent trets durant hores", va dir el cap de policia de la ciutat de Jersey, Michael Kelly.
Els funcionaris van indicar que la violència, la pitjor que s'ha vist a Jersey City en els últims temps, va afectar tres escenaris diferents: el cementiri, el camió llogat –que segons la policia podria contenir un dispositiu incendiari– i el mercat kosher, que es troba al costat d’una sinagoga i una escola amb més de 100 alumnes. Just uns instants abans s'hi havia fet una pregària. Immediatament després de sonar els primers trets es van desfermar el caos i la confusió, i els residents van fugir a les seves cases o es van parapetar, inquiets, darrere de les barricades aixecades pels equips del SWAT, escamots de bombers i agents fortament armats.
D'entrada no es va saber què va provocar l'enfrontament al cementiri de la ciutat de Jersey, davant per davant de Manhattan, a l'altra banda del riu Hudson. Al mercat, però, els residents van descriure una successió sostinguda de trets. "Aquest és una de les batalles més impactants que he vist en molt de temps –va dir Willy McDonald, un testimoni de 67 anys–, i això que he estat al Vietnam", va afegir.
Els jueus ortodoxos de Nova Jersey i Nova York van seguir els fets en grups de xarxes socials en llengua ídix, va dir Yosef Rapaport, un líder de la comunitat hassidita de Borough Park, a Brooklyn. Un vídeo, narrat en ídix i enregistrat des d'un edifici proper, mostrava un vehicle blindat just després que envestís l'aparador principal del mercat kosher.
Moishe Ferencz, el propietari de la botiga atacada, JC Kosher Supermarket, acabava de sortir del seu negoci per fer una pausa ràpida en una sinagoga propera, segons ha explicat la seva mare, Victoria Ferencz. Els trets van començar només dos minuts després. La sinagoga es va tancar i els pensaments del senyor Ferencz van anar directament cap a la seva dona, Mindy. Ella s'havia quedat atenent al supermercat.
"He trucat al meu fill –ha dit–. Estic aquí tancat, no tinc ni idea d'on és ella". La seva mare, de 72 anys, va dir que encara no sabia si la seva jove estava bé: "Encara tinc esperança".
El senyor Rapaport ha explicat que el seu nebot, Shimon Goldberger, sortia de la sinagoga quan va veure dues persones baixant d’un camió de lloguer armats amb rifles. Els dos individus van començar a disparar immediatament. Goldberger va córrer al seu cotxe i va trucar a la policia.
El cap de policia va dir que els agents que van anar al mercat van ser rebuts amb "foc de fusell de gran potència". Dos d'ells van rebre impactes de bala, però els van donar d'alta a l'hospital poques hores després.
L'agent mort ha estat identificat com a Joseph Seals, un veterà de la policia que estava assignat a un grup de treball amb la missió de buidar d'armes els carrers de la ciutat de Jersey –la segona ciutat més poblada de l'estat, amb 250.000 habitants–. El cap de la policia, Kelly, el va nomenar "l'agent principal de policia" en aquesta missió, i va dir que havia estat el responsable de "treure desenes i desenes de pistoles dels carrers".
Kelly va dir que l'agent Seals s'havia unit al cos el 2006. El 2008 va ajudar a evitar una agressió sexual durant la nit de Nadal, quan ell i el seu company van perseguir un atracador de 23 anys per una escala d'incendis. Havien estat alertats per una dona que va trucar al 911 després de foragitar el seu agressor, que va tornar a aparèixer mentre ella era al telèfon.
Un dels agents que van intercanviar trets amb els sospitosos va ser Joseph Kerik, el fill de 34 anys de l'excomissari de policia de la ciutat de Nova York, Bernard Kerik. Kerik va dir que el seu fill és un dels agents de la policia de Newark que es va presentar al tiroteig amb dos agents de la policia de Jersey City amb els quals havia treballat abans. Els agents van arribar a la botiga en un vehicle blindat i van envestir l’entrada. Kerik també va explicar que quan els sospitosos van començar a disparar, el seu fill i els dos agents de la ciutat de Jersey van respondre als trets, i va afegir que no va resultar ferit.
El governador de Nova Jersey, Philip D. Murphy, que era a Washington quan va començar l'atac, va agafar un tren de tornada al seu estat i es va dirigir a la ciutat de Jersey. El senador de l'estat, Cory Booker, que a més és candidat a les primàries del Partit Demòcrata, també va visitar la ciutat.
"Una vegada més, la nostra nació s'enfronta a escenes de matança, por, desesperança i pèrdua –va dir–. No hi hauria d'haver cap lloc a Amèrica on els habitants siguin tirotejats pel simple fet d'estar comprant en una botiga de queviures, els agents morin mentre protegeixen les nostres comunitats i els nens hagin de refugiar-se a l'escola. Aquestes tragèdies no poden convertir-se en la nostra nova normalitat".
El governador va elogiar la policia de Jersey City pel seu coratge davant del perill. "Hi ha dies que hauríem d'aturar-nos i pensar què significa posar-se un uniforme cada dia –va dir–. I Déu sap que avui és un d'aquests dies".
El mercat kosher atén un nombre reduït, però creixent, de famílies hassidites que s’han traslladat a Jersey City en els últims anys. Moltes pertanyen a la secta ultraortodoxa Satmar i s'han instal·lat en cases de blocs densament habitats que inclouen una escola catòlica, una església pentecostal i un restaurant dominicà. El mercat es va obrir fa tres anys, cosa que va indicar que la comunitat ortodoxa estava arrelant en el que havia estat i continua sent una zona majoritàriament afroamericana de Jersey City.
L'agent Seals havia viscut a North Arlington, unes vuit milles al nord de Jersey City, durant almenys cinc anys, segons van dir els veïns. El van descriure com un pare dedicat als seus cinc fills. Una veïna, Josephine Gonzalez, va dir que l'alegria de les vacances havia desaparegut en el moment en què van arribar els agents per donar la mala noticia a la família. "Per desgràcia, tindran un Nadal molt trist –va dir–. És una tragèdia horrible".
Copyright The New York Times